ZETApress

hírportál

Kőbányai sportágválasztók

A sport napjaiJubileumi XV. Budapesti Nagy Sportágválasztó ? A sport napjai lesznek szeptember 19-20-án péntek-szombaton Kőbányán a Maglódi úti Merkapt Sportközpontban ? tudtuk meg a Váci utcai Buddha-Bar Hotel ? Budapest Klotild Palace I. emeleti Zen-Karma konferenciatermében. Jelen volt Szávay Ágnes, Pulai Imre és Vajda Attila sportoló, valamint Siklós Erik, a MOB kommunikációs és marketing igazgatója.

A Nagy Sportágválasztó a sport megszerettetése mellett, a sportágkiválasztásban igyekszik segítséget nyújtani gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. A rendezvény lényege, hogy a látogatók ne csak nézzék az egyes sportbemutatókat, hanem aktív részesei legyenek maguk is az eseménynek, vegyék kezükbe a sporteszközöket, próbálják ki a megjelenő sportágakat, tapasztalják meg az egyes mozgásformák lényegét, hangulatát. ?ízleljék meg? a sportot, szerezzenek pozitív sportélményeket. A kipróbálás lehetősége persze nem csak a gyerekeknek adott, hanem a tinédzsereknek, felnőtteknek, sőt a nyugdíjasoknak is, hiszen a sportolást nem lehet sem túl korán, sem túl későn elkezdeni.

A 9 és 17 óra között nyitva tartó rendezvény pénteki napja elsősorban az előre bejelentkezett, oktatási intézményekből érkező óvodai, iskolai csoportoknak van fenntartva, szombaton pedig a nagyközönséget a családokat várják a szervezők. A jubileumi XV. Budapesti Nagy Sportágválasztó fővédnöke: Áder János, Magyarország köztársasági elnöke. A belépés ingyenes!

A budapesti rendezvény már száz fölé kúszott a kipróbálható sportágak száma! A megjelenő sportági paletta igen széles: nyári és téli sportágak, küzdősportok, labdasportok, egyéni- és csapatsportágak, vizes és ?szárazföldi?, klasszikus és újdonságnak számítók egyaránt képviseltetik majd magukat igazi sport-kalandparkká változtatva a helyszínt. Az eseményen kipróbálhatóak lesznek az olimpiai és nem olimpiai, versenysportként vagy szabadidős sportként űzhetők egyaránt. Több vizes medence is várja az érdeklődőket.

A sportpálya hátsó részén a megszokott módon, a kajak-kenu medencékben a sárkányhajót, a kajakot, a kenut, a kajakpólót és a raftingot lehet kipróbálni. A HYDROPOOL, támogatásának köszönhetően az úszás sportág utánpótláskorú-versenyzői stílusgyakorlatokat mutatnak be egy ellenáramoltatós medencében, mely egy felső kameraállásból kivetítésre kerül egy LED tévére, hogy a mozdulatok még inkább megfigyelhetők legyenek! Egy másik medencében a búvár sportág több szakága is megjelenik: tájékozódási búvárúszás, uszonyos úszás, szabadidős búvárkodás, sőt a víz alatti hoki is megismerhető lesz.

A lovas sportok több válfaja is képviselteti magát, lesz pónilovaglás, rodeo lovaglás, illetve két sportág fantasztikus ötvözete a lovasíjászat is. Az öttusa sportágak egy nagyon klassz mini öttusa-pályával jönnek el a rendezvényre, lesz falmászás és versenybob, sísánc és snowboard, a kerékpárosok több szakága is aktívan részt vesz a rendezvényen, kipróbálható lesz hegyikerékpár és az országúti kerékpár is, de a látogatók a teremkerékpár, más néven művészi kerékpár akrobatikus ügyességgel kerekező sportolóit is megcsodálhatják.

Lesznek a Budapesti Nagy Sportágválasztőn először megjelenő érdekes új sportágak, mozgásformák mint például a teqball, a slackline és a zsonglőrködés, ugyan nem először mutatkoznak be a rendezvényen, de biztosan sokaknak még idegenül csengő sportágak is jelen lesznek mint például: subbuteo, sportpoharak, ninjutsu, nanbudo, lábtoll-labda, sepaktakraw, kifling, tamburello, Hogy mi fán is teremnek ezek a sportágak? El kell jönni a rendezvényre és ki kell próbálni őket!

A Magyar Olimpia Bizottság, mint a rendezvény kiemelt támogatója több aktivitással is készül, az Eddz együtt a bajnokokkal! program keretében 10:30 órakor egy közös judo edzésre kerül sor Hadfi Dani vezényletével, 11 órakor Erdei Zsolt egy bemelegítő bokszedzést tart, szombaton pedig Szávay Ági tart teniszedzést a helyszínen. A MOB sátrában lehet jelentkezni a Budapesti Nagy Sportágválasztót követően megtartott neves sportszemélyiségeink által irányított edzésekre vízilabda, úszás, vívás, kajak-kenu, jégkorong sportágakban. A rendezvényen nagyon sok neves sportszemélyiség is megjelenik, többek között: Benk András, Cseh László, Engi Klára, Erdei Zsolt, Hadfi Dániel, Hetényi Zoltán, Kozák Danuta, Kovács Antal, Kövér Márton, Martinék János, Mohamed Aida, Pulai Imre, Sebestyén Júlia, Storcz Botond, Szávay Ágnes, Szuper Levente, Vajda Attila, Zubor Attila.

A szeptember 19-20-ai, jubileumi XV. Budapesti Nagy Sportágválasztóhoz jótékonysági akció is kapcsolódik. A szervezők arra kérik a látogatókat, gyerekeket, családokat, hogy hozzák el a már számukra nélkülözhető sporteszközeiket, sportruházataikat, hogy az adományokat olyanokhoz juttathassák el, akiknek ez nagy segítséget jelent. A nehéz sorsú, anyagi gondokkal küzdő vagy éppen fogyatékkal élő gyerekek sportolásának elkezdését természetesen pénzbeli adományokkal is lehet segíteni a rendezvényen, az adománygyűjtő-ládákba helyezett támogatásokkal.

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK Zrt.) a Magyar Állampapír kibocsátójaként kiemelt figyelemmel fordul a fiatalok felé. A Nagy Sportágválasztó támogatójaként az ÁKK Zrt. az eseménysorozatra olyan lehetőségként tekint, ahol kötetlen formában fontos pénzügyi edukációs üzenetek adhatók át nem csak a diákoknak, de családjaiknak, barátaiknak, az iskolai, a helyi és a tágabb közösségeknek is. Idén a Nagy Sportágválasztó jótékonysági felhívásához az ÁKK Zrt. is csatlakozott, és egy egyedi mintával, kézzel megfestett gyönyörű túra-kajakot ajánl fel a Szentendrei Kajak-Kenu Egyesület részére, akik bár lelkesedésben nem, de eszközökben hiányt szenvednek. A kajak dekorációja a tavaly őszi Budapesti Nagy Sportágválasztőn résztvevők elképzelései alapján készült.

A fiatalok számára az eseményen különleges programot kínál a támogató. Egy kalandpályán kell végighaladni ahol a gyerekeknek a saját érzékszerveikben, ítélőképességükben bízva kell bebizonyítaniuk, hogy mennyire ügyesek, bátrak. Természetesen a játék mellett az érdeklődők sok hasznos információt is megtudhatnak az állampapírokról a Magyar Államkincstár szakembereitől A hétvégén folytatódik a Bizalom témakörére épülő, profi és amatőr fotósokat egyaránt megszólító fotópályázat is, mely végigkíséri azokat a rendezvényeket, ahol az állampapírral találkozhatnak a látogatók. A fotópályázat legkedveltebb pályaműveinek beküldői értékes ajándékokkal lesznek gazdagabbak.

A Budapesti Nagy Sportágválasztőn szombati napján megjelenik Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogram 2010-2020 speciális szűrőkamionja. A Program keretén belül 34 féle ingyenes vizsgálattal, látványos anatómiai bemutatóval, életmód tanácsadással, és egy 5 méter magas Virtuális 3D anatómiai mozi sátorral is várják a kicsiket és nagyokat egyaránt. A szeptember 19-20-i Budapesti Nagy Sportágválasztó helyszínén a látogatók számára díjmentes sportantropometria mérés vehető igénybe a Magyar Olimpiai Bizottság támogatásának köszönhetően. A 7 évet betöltött gyermekeknél elvégezhető mérés abban nyújt segítséget, hogy a gyermek testi adottságaival összhangban válasszon magának sportágat. A rendezvény honlapján előzetes időpont-egyeztetés szükséges!

A családom a szponzorom címmel a Nagy Sportágválasztó, a Nagy Hangszerválasztó, a MOL és az Új Európa Alapítvány közös esszépályázatot hirdet 10-18 éves fiatalok számára. A pályázat lehetőséget adott, hogy a fiatalok bemutassák, milyen segítséget kaptak, kapnak szüleiktől, családjuktól eddigi eredményeik eléréshez a sport vagy a művészet területén. Eredményhirdetésre a szeptember 20-án délben a XV. Budapesti Nagy Sportágválasztó színpadán kerül sor. A díjakat Kozák Danuta olimpiai és világbajnok kajakosunk adja át a győzteseknek.

2 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Bonbonetti a Fitparádén | ZETApress
  2. Téli sportágválasztás | ZETApress

Szóljon hozzá!