ZETApress

hírportál

Téli sportágválasztás

Téli Sportágválasztó 2015.A hideg sem lehet mentség a lustaságra! A Téli Sportágválasztón január 18-án 10 és 20 óra között 16 mozgásformát próbálhatnak ki az érdeklődők a Városligeti Műjégpályán, így mindenki megtalálhatja a neki való téli sportágat ? tudtuk meg délelőtt a Városliget Café & Restaurantban.

A vasárnapi ingyenes rendezvénnyel a szervezők, az Országos Egészségfejlesztési Intézet Egészségkommunikációs Központja és a Nagy Sportágválasztó Szervező Iroda szeretnék bebizonyítani, hogy a tél sem lehet mentség a lustaságra. Egy friss OECD felmérés szerint ugyanis a közösség 30 európai tagállama közül Magyarországon a legmagasabb az elhízottak aránya.

Bordács Miklós az Országos Egészségfejlesztési Intézet Egészségkommunikációs Központjának képviseletében elmondta, hogy intézetük kiemelt céljának tekinti a mozgás, így a téli sportolás népszerűsítését is. A magyaroknak ugyanis csupán 13 százaléka mozog hetente legalább háromszor, pedig a rendszeres mozgásnak számtalan egészségvédő hatása van. Aki fizikailag aktív, máris jelentősen csökkentette az infarktus, a cukorbetegség, a depresszió vagy éppen a mellrák kockázatát.

Koós-Lukács Tímea, a Nagy Sportágválasztó Szervező Iroda kommunikációs igazgatója elmondta, hogy a már hagyományos májusi és szeptemberi Nagy Sportágválasztó mellett a szervezet fontosnak tartja, hogy egy tematikus rendezvény keretében nagyobb teret adjon a télen gyakorolható sportágaknak. A hétvégi rendezvényen az érdeklődők a korcsolyasportok, a síelés, a snowboard, a sífutás és a biatlon mellett kevésbé ismert, de annál izgalmasabb sportágakat is kipróbálhatnak. Lesz például kutyafaszánhajtás, bandy, curling, jégvitorlázás, versenybob és versenyszánkó, sőt a világon először itt mutatkozik be egy új sportág, a jég-korfball is. Ha az időjárás engedi, egy igazán látványos program is színesíti a rendezvényt, hiszen itt rendezik meg a III. Big Air Bag és I. Slide Jam snowboard- és síversenyt, ahol a versenyzők elkápráztató ugrásokat, trükköket mutatnak be a levegőben. Emellett szakemberek adnak tanácsot arról is, hogyan lehet télen biztonságosan futni, bringázni, túrázni.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=pY37ZTQQeLY[/youtube]

Engi Klára a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség képviseletében elmondta, hogy a sport összes szakága látványos bemutatókkal készül. A Gyere korizni-program minden órában csoportos korcsolyáztatást tart 4-7 éves gyerekeknek, profi oktatókkal. Sebestyén Júlia kiemelte, hogy a műkorcsolyázók hivatalos versenyprogramjaikból mutatnak be ízelítőt. Telegdi Attila, a szövetség gyorsasági szakágának szövetségi kapitánya hangsúlyozta, hogy rövid- és hosszú-pályás gyors-korcsolyabemutatókra is számíthatnak a jelenlévők. Pulai Imre kenus olimpiai bajnok a rendezvényen a versenyszánkó és versenybob rejtelmeibe vezeti be az érdeklődőket.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=tRP-DOBL7Hs[/youtube]

Az esemény célja, hogy minél többen télen is átéljék a mozgás örömét. Magyarországon ugyanis jellemző a mozgásszegény életmód, többek között ez is hozzájárul ahhoz, hogy a legújabb OECD felmérés szerint a 30 vizsgált európai tagállamból nálunk a legmagasabb az elhízottak aránya. Az elhízás komoly kockázatot jelent az egészségre, többek között növeli a 2-es típusú cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a magas vérnyomás kialakulásának esélyét. A rendezvényre a belépés ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A Téli Sportágválasztó a Műjégpálya jégfelületének egy elkerített részén és a mögötte található betonos területen foglal helyet. A belépődíjas közönségkorcsolyázás a Városligeti Műjégpálya nyitvatartási idejében zavartalanul üzemel a Téli Sportágválasztó idején is.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Telt ház volt a Műjégpályán | ZETApress

Szóljon hozzá!