ZETApress

hírportál

Érmekről a múzeumban

A Szépművészeti Múzeumban Hagyomány és megújulás ? Kínai művészet az ezredfordulón címmel a Kínai Nemzeti Művészeti Múzeum válogatásában nyílt kiállítás délelőtt 11 órakor. A szeptember 9-én, vasárnapig látható tárlatot L. Simon László kulturális államtitkár nyitotta meg, a moderátor Winkler Nóra volt.

Államtitkárunk rendhagyó bejelentéssel kezdte szavait. Londonban, az olimpián kajakos négyesünk ezüstérmes lett. Férfi K?4 1000 méteren a Kammerer Zoltán, Tóth Távid, Kulifai Tamás, Pauman Dániel összetételű egységünk 2. lett az ausztrálok mögött. Gratulált kínai vendégeinknek is, mert sportolóik a legtöbb érmet, s egyben a legtöbb aranyat nyerték meg.

A következő előadó You Qingqiao, a kínai múzeum igazgató-helyettese volt, szavait egy fiatal magyar tolmács fordította. A tolmács előtt is volt papír, mégis sokszor kereste a szavakat. Persze nem az olvasáskészségével volt baj, más volt a lassúság oka. Nála is a kínai nyelvű szöveg volt, amit a beszéd előtt ideje sem volt végigolvasni. Mint később kérdésemre elmondta, ő a kínai köznyelvet ismeri, míg ez a szöveg a sok-sok belső nyelvjárás egyikével íródott. A Sanghajban tanuló fiatalember most nyári szünetét tölti itthon ? nem a megnyitóra érkezett haza ? itthon viszont szívesen segített a munkában.

A zárszót Bán László főigazgató újabb fontos bejelentéssel kezdte. Újabb érmünk van Londonban, Kozák Danuta női K?1 500 méteren maga mögé utasította a mezőnyt! Ezzel a 7. aranyérmünket (kajakban a tegnapi aranyaink után a harmadikat) szerezte meg. Szavait követően a két szinten megrendezett kiállítást néztük meg. Közben vigyázó fülünket Londonra vetettük. Többen figyelték a híreket, s megint örülhettünk! Női K?2 500 méteren a Kovács Katalin?Douchev-Janics Natasa páros 2. lett a Franziska Weber?Tina Dietze német duó mögött, megszerezve ezzel mai második ezüstünket, harmadik érmünket. Összességében így 14 éremmel (7 arany, 4 ezüst, 3 bronz) 8. helyen állunk az éremtáblázaton.

Megvan a 8. aranyunk!

Mai 4. érmünk (ebből 2. aranyunk) is a vízben született, de ezt már nem a múzeumban hallgattuk. Negyed 4-kor Risztov Éva aranyérmet nyert a hosszútávúszók 10 km-es számában. A Debreceni Sportcentrum 26 éves versenyzője ? aki medencében 800 méteren a 13-ik, 400-on a 16-ik, a 4×100-as gyorsváltóval pedig a 15. helyen végzett ? gyakorlatilag végig vezetett, nagy tempót diktálva legtöbb riválisát leszakította, végül nagy hajrával ? az amerikai Haley Andersont négy tizedmásodperccel megelőzve ? diadalmaskodott. Éva ezzel 15. érmünket ? ebből a 8. aranyat ? szerezte meg. 15 érmünkkel (8 arany, 4 ezüst, 3 bronz) 8. helyen állunk az éremtáblázaton.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Natasa bronzérmes | ZETApress

Szóljon hozzá!