ZETApress

hírportál

Már hat aranyunk van!

Vajda Attila kenusunk 1000 méteres 6. helye után félórával Dombi Rudolf és Kökény Roland fantasztikus versenyzéssel aranyérmet nyert a tegnap délelőtti döntőben K?2 1000 méteren. Ez a magyar küldöttség ötödik elsősége a brit fővárosban, egyben a sportág 20. ötkarikás aranya.

A friss Európa-bajnok kettős ? a fiatalság és a rutin kombinációja, Kökény ugyanis 36, társa pedig 25 éves ? előfutam-győzelemmel kvalifikálta magát a legjobb nyolc közé, ahol a dobogó elérése volt a célkitűzés, sokan azonban titkos favoritnak tartották őket. Már elsőre úgy tűnt, hogy először haladtak át a vonalon, ám a portugálok is ünnepelték magukat. Néhány pillanatig nem is lehetett tudni, ki is nyert, végül azonban feltűnt a kivetítőn, hogy első Magyarország, s ekkor Kökényék már felhőtlenül ünnepelhettek ? láttuk az m1-en.

A közönség magyar része is üdvrivalgásban tört ki, zúgott a Ria-ria, Hungária! Ebben a számban Magyarország korábban még soha nem nyert olimpiát. Eredmények: 1. Dombi Rudolf?Kökény Roland 3:09.646, 2. Fernando Pimenta?Emanuel Silva (Portugália) 3:09.699, 3. Martin Hollstein?Andreas Ihle (Németország) 3:10.117.

Nem kellett sokat várnunk az újabb aranyra. Délben a Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Kovács Katalin, Fazekas Krisztina összeállítású kajaknégyesünk nagyszerű versenyzéssel aranyérmet szerzett K?4 500 méteren, s ezzel begyűjtötte a magyar küldöttség hatodik elsőségét. Hazánk húsz év elteltével nyert ismét olimpiát ebben a számban, utoljára 1992-ben, Barcelonában tudtunk diadalmaskodni.

A négyes a sportág 21. magyar olimpiai diadalát aratta. Eredmények: 1. Magyarország 1:30.827, 2. Németország (Carolin Leonhardt, Franziska Weber, Katrin Wagner-Augustin, Tina Dietze) 1:31.298, 3. Fehéroroszország (Irina Pamjalova, Nagyesda Papok, Volga Csudszenka, Marina Pavtaran) 1:31.400. Az éremtáblázaton 6 arany-, 2 ezüst- és 3 bronzérmünkkel feljöttünk a 9. helyre.

Csapatsportban csak félsiker

Kétszeri hosszabbítás után, végletekig kiélezett küzdelemben férfi kézilabda-válogatottunk ? amely az alap játékidő vége előtt három másodperccel 27:27-re egyenlített ? 34-33-ra legyőzte a pekingi ezüstérmes izlandi csapatot a tegnap déli negyeddöntőben. Mocsai Lajos együttese a vasárnapi fináléba kerülésért a dánokat 24:22-re legyőző svédekkel találkozik a pénteki elődöntőben. Sajnos férfi vízilabdázóink kevésbé voltak sikeresek. 11:9-re kaptunk ki tegnap este a világbajnok olaszoktól a negyeddöntőben, így legjobb esetben is csak az 5. helyet szerezhetjük meg. Női vízilabdázóink a keddi vereség után ma este bronzmeccset játszanak az ausztrálokkal.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Érmekről a múzeumban | ZETApress

Szóljon hozzá!