ZETApress

hírportál

Díszpolgár pólósok

Nem hat, hanem 16 új díszpolgára lett Budapestnek a főváros mai, 135-ik születésnapján. A megemelt létszám oka, hogy az elmúlt három olimpián ? 2000. Sydney, 2004. Athén és 2008. Peking ? győztes férfi vízilabdacsapat háromszoros aranyérmes hat tagját és kapitányát, valamint két aranyérmes elődjüket ? Gyarmatit és Kárpátit ? is díszpolgárrá választották szeptemberben.

A díszpolgárok közül végül csak 15 nevet olvastak fel, Kárpáti Györgyé kimaradt. 1956. Melbourne-i bajnokáról a Fővárosi Közgyűlés szeptemberi ülése után terjedt el, hogy III/3-as ügynök volt, bár erről egyelőre hitelt érdemlő bizonyíték azóta sincs. A főpolgármester megüzente neki, hogy ne vegye át a kitűntetést, s ?Gyurika? ezután már nem is akarta azt Demszkytől átvenni. A mai ünnepségre el sem jött, széke így Gyarmati Dezső mellett üresen maradt.

Ha egy régi vízilabdázó el is maradt, egy másik régi ott volt délelőtt az Újvárosháza Dísztermében. Csapó Gábor a magyar és a fővárosi sportéletben játszott kiemelkedő szerepéért, példamutató sportolói életútja elismeréseként Budapestért-díjat kapott. Hasonló kitüntetésben részesült Mága Zoltán hegedűművész, aki a Monti-csárdás remek interpretálásával hálálta meg az elismerést. Ma este a Szent István Bazilikában koncertezik, s készül az Újévi koncertre is.

Rajtuk kívül 24-en vehették át ezt a kitüntetést, míg a Pro Urbe Budapest-díjat hatan ? Fehér László festőművész, Fenyő Miklós és Koncz, Zsuzsa előadóművészek, Iványi Gábor lelkész, Papp László kórházigazgató és Paskai László bíboros ? kapták meg. A Fővárosért Emlékzászlót a katonai tűzszerészek kapták, ketten a Főváros közbiztonságáért-díjat, míg a Főpolgármesteri Hivatal öt munkatársa Főváros szolgálatáért-díjat kapott. A kitüntettek nevében Zwack Péter díszpolgár mondott köszönetet.

A 135-ik születésnapot a Budapest: 135 év ? 135 kép című kiadvánnyal ünnepelte a főváros. S hogy ez nem egy kerek évforduló? Annyi baj legyen! Mint Horváth Csapa főpolgármester-helyettes a könyvbemutatón elmondta, a számokra nézve is látjuk, hogy Budapest egy páratlan város. A Protokoll-teremben az ünnepi közgyűlés előtt nyílt meg az Újjászületés 2008 című kiállítás is, ahol a fővárosi támogatással felújított épületek fotóit láthattuk a falakon. Megtudtuk még, hogy idén is lesz Karácsonyi Vásár, melyről bővebben holnap tudósítunk.

2 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Karácsonyi vásár tizedszer
  2. Újabb díszpolgárok | ZETApress

Szóljon hozzá!