ZETApress

hírportál

Újabb díszpolgárok

Tarlós István főpolgármester díszpolgári címeket adott át délelőtt az Újvárosháza Dísztermében. Ünnepi beszédében elmondta, hogy 1991. június 19-én hagyta el hazánkat az utolsó szovjet katona. Ennek emlékére ünnepeljük a Magyar Szabadság Napját, mely Budapesten 2011-től a díszpolgári kitüntetésének átadásának napja is.

A Fővárosi Közgyűlés április 25-i döntése értelmében tizenhatan kaptak idén Budapest díszpolgára címet. Az új díszpolgárok: Balázs György okleveles mérnök, professor emeritus, a műszaki tudomány doktora, Bara Margit Kossuth-díjas színművész, aki helyett lánya, Gyarmati Eszter vette át a kitüntetést. Bertalan Tivadar festő, grafikus, díszlettervező, Bolberitz Pál Széchenyi-díjas római katolikus pap, filozófus, egyetemi tanár és Frenreisz Károly rockzenész, zeneszerző, az LGT alapító tagja.

Göröcs János (Titi) válogatott labdarúgó, edző, Jókai Anna Kossuth-díjas író, költő, Koltai Lajos Kossuth- és Balázs Béla-díjas operatőr és rendező, Kubik Anna Kossuth-díjas színművész és Mága Zoltán hegedűművész, aki 2008. november 17-én, a Főváros 135. születésnapján Budapestért-díjat kapott, s ezt akkor a Monti-csárdás remek interpretálásával köszönte meg. Kár, hogy ma nem húzta el a nótánkat!

Máthé Erzsi, a Nemzet színésze, Pitti Katalin Liszt Ferenc-díjas operaénekes, Ránky Mátyásné Németh Angéla, az 1968-as mexikói olimpia gerelyhajító bajnoka, Sótonyi Péter egyetemi tanár, a Semmelweis Egyetem Igazságügyi és Biztosítás-orvostani Intézetének volt igazgatója, Zsíros Tibor mesteredző, az 1955-ös magyar kosárlabda aranycsapat tagja, valamint posztumusz Teller Ede atomfizikus, akinek hozzátartozói később veszik át a kitüntetést.

Az újvárosházai fogadáson Csomós Miklós kulturális főpolgármester-helyettes mondott pohárköszöntőt, majd kötetlen beszélgetés kezdődött. Közben Lantai József szorgalmasan fényképezett. Koltai Lajos ? akit fiúunokája kísért el az ünnepségre ? kérdésemre elmondta, hogy ma már inkább rendező, mint operatőr, s szeptemberben kezdi el újabb filmje forgatását az Egyesült Államokban, New Yorkban. Egyelőre a szereplők válogatása folyik, de abban bízik, hogy alkotását már jövőre bemutathatja Magyarországon is. A 2004-es Sorstalanság statisztájaként kíváncsian várom az alkotást.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Angi, béke Veled! | ZETApress

Szóljon hozzá!