ZETApress

hírportál

Karácsonyi vásár tizedszer

Különleges év az idei, hiszen a főváros legnépszerűbb téli rendezvénysorozata tizedik alkalommal várja Pest legszebb terére péntektől a látogatókat a BTH Budapesti Turisztikai Szolgáltató Kht. szervezésében ? tudtuk meg ma a Gerbeaud Kávéház Tükörtermében.

Ez a turisztikai holtszezonban megrendezett, több mint egy hónapig tartó adventi-karácsonyi programsorozat nem csupán a helyiek ünnepi készülődésének egyik fénypontja, hanem a külföldi turisták kedvenc vásárló-negyedének pompás éke is egyúttal, amelyet szinte kivétel nélkül mindenki meglátogat az itt tartózkodása alatt. A téli szezon elsőszámú motivációi, a karácsonyi bevásárlás, és az autentikus ünnepi hangulat megélése, melyeket a Budapesti Karácsonyi Vásár kiválóan ötvöz, évről évre folyamatosan gyarapodó látogatószámot jelent, amely tavaly már túllépte a hatszázezret. A rendezvényre épített promóciónak köszönhetően, Budapest igen népszerű téli desztinációvá nőtte ki magát és hagyományőrző belvárosi karácsonyi vására immár Európa-szerte ismert és elismert attrakcióvá vált.

A Budapesti Karácsonyt a kontinens legrangosabb karácsonyi eseményei között tartják számon: 2006-ban a világhírű Travel&Leisure magazin beválogatta a tíz legjobb európai karácsonyi rendezvénysorozat közé, az Expedia nemzetközi turisztikai portál szerint pedig nehéz lenne ennél autentikusabb karácsonyi vásárt találni. A legnépszerűbb útikönyvek szinte kivétel nélkül kihagyhatatlan látnivalóként ajánlják a Budapesti Karácsonyt.

Mára az esemény túlnőtte Európa határait is, hiszen a közelmúltban Kanada legnagyobb népművészeti fesztiváljának díszvendégeként mutatkozott be. A fesztivál művészeti igazgatója személyesen hívta meg a Vörösmarty téri kézműves áruk színvonaláért felelős Népművészeti Egyesületek Szövetségét, miután 2006-ban végiglátogatta Európa legnagyobb karácsonyi vásárait, s a szakmai szempontok alapján a budapestit ítélte a legszínvonalasabbnak. A Budapesti Karácsonyi Vásár legnagyobb vonzereje, hogy itt kifejezetten a magyar szokások, tradicionális ételek-italok, népi mesterségek és hagyományőrző zenekarok jelennek meg.

Az utánozhatatlan ünnepi atmoszféra a barátságos fapavilonoknak és a bennük megtalálható egyedülálló árukínálatnak köszönheti népszerűségét, hiszen a több mint száz kézműves elárusító helyen a Népművészeti Egyesületek Szövetsége által zsűrizett hagyományőrző termékkel, különleges ajándéktárgyakkal valamint népi- és iparművészeti díszekkel vonul fel.

A tradicionális kulináris élvezetek kedvelői számára is igazi paradicsom ez a belvárosi helyszín, hiszen a töki vályogkemencében sült kenyérlángos vagy a kürtőskalács illata, valamint a kemencében sült hagyományos népi ételek, barátságos pecsenyesütők standjai messziről oda vonzzák a látogatókat.

Aki szereti a jó forralt bort, annak szintén a Vörösmarty téren a helye, hiszen az évente megújuló vásári bögrét a fűszeres ital fogyasztása után mindenki hazaviheti. Ha mindez nem lenne elegendő, a vendégeket a magyar népzene, néptánc, klasszikus zene, gyermek műsorok, és koncertek színes kavalkádja szórakoztatja folyamatosan a téren. A Vörösmarty téren felállított vendéglátó pavilonoknak, forró italoknak, csemegéknek és a színpadi programoknak köszönhetően a Budapesti Karácsony nem csupán egy népművészeti vásár, hanem egy hosszabb tartózkodásra is alkalmas, emlékezetes családi, baráti program. A gyönyörű látvány, a vásárlás, az étkezési lehetőségek, és színpadi programok együttes élménye, továbbá a számos kísérőprogram teszi lehetővé, hogy a látogató egy igazi ünnepi fesztiválnak legyen a részese.

A téren felállított hatalmas karácsonyfa, a mesélő Betlehemi jelenet, az óriásiadventi koszorú mellett idén is elengedhetetlen része a Budapesti Karácsonynak a Gerbeaud ház ablakaiban látható Adventi Kalendárium. December elseje és 24-e között minden nap gyönyörű harangjátékkal és ünnepi fúvósokkal kísért ablaknyitás veszi kezdetét 17 órakor. Az ablakok mindegyike egy-egy gyönyörű kortárs festmény képét rejti, amelyet zenei és fényjáték kísérettel fednek fel.

A karácsonyi készülődés a családok, gyerekek számára a legjelentősebb esemény az évben. A Budapesti Karácsonyi Vásár örömmel várja a gyermekeket is a térre, hiszen nem csupán az óriási karácsonyfa, adventi koszorú, zenés kalendárium, hanem kifejezetten a számukra kialakított programok is várják őket. A mesélő Betlehemi életképet december 13-tól, Luca-naptól lehet megtekinteni, hétvégenként délelőtt pedig csak nekik szól a színpadi bábelőadás. Idén is lehetőség nyílik, hogy megismerjék a régi korok hagyományos ajándékait, annak elkészítési módjait, és különböző népi mesterségekkel is találkozzanak hétvégente, 10 és 18 óra között, hétköznap pedig 15 és 18 óra között a Vörösmarty téren felállított fűtött kézműves gyermekjátszóban. Idén is eljön a gyerekekhez a Mikulás, aki a Gerbeaud ház sarkában, szokásos székében szeretettel várja a kívánságokat a legkisebbektől a leg nagyobbakig. A Mikulás december 6-7-én (szombat-vasárnap) 10-13 óra és 15-18 óra között várja a látogatóit.

A Budapesti Karácsonyi Rendezvénysorozat immáron hagyományos fénypontja Kárászy Szilvia zongoraművésznő és művészvendégeinek ünnepi hangversenye, amely idén december 21.-én 18 órai kezdettel kerül megrendezésre a Magyar Tudományos Akadémia Roosevelt téri dísztermében. A koncerten közreműködik többek között a Solti Kamarazenekar, Tolcsvay László, valamint a Kisharang együttes, Lajhó Gyula vezetésével.

A hangverseny végén ünnepélyes keretek között kerül átadásra a Kárászy Szilvia által 2001-ben alapított Aranyharang-díja, amelyet kiemelkedő emberi és szakmai teljesítményük alapján vakok és gyengén-látók kaphatnak. A díj jelentőségét leginkább a vele együtt járó megbecsülés és szeretet adja, valamint az a bátorítás, amelyben nemcsak a díjazottak osztozhatnak. A díj hozzájárulhat ahhoz is, hogy a hasonló problémákkal küzdők higgyenek a teljes értékű életben, illetve abban, hogy teljes értékű emberként élhetnek a társadalomban, s teljesítményükkel kivívhatják a többi ember figyelmét és tiszteletét. A díjazottak történetei a látóknak is üzennek: kitartással, az élet és embertársaink szeretetével nemcsak a nehézségeket küzdhetjük le, de különlegeset, maradandót is alkothatunk. Az idei díjazott a székesfehérvári Lions VAGYOK találkozón feltűnt, kiemelkedő színészi képességekkel rendelkező Ézsiás László.

Idén több évforduló előtt is tiszteleg a Budapesti Karácsony. Ez a tizedik éve annak, hogy ez a színes hagyományokkal bíró, rendkívül népszerű esemény megrendezésre kerülhet, amely nem csupán a Főváros, hanem a Nemzeti Kulturális Alap támogatását is élvezi. A 10 éves évforduló alkalmából december 7-én az elmúlt évek karácsonyi vásárainak legsikeresebb együttesei lépnek fel. Nem csupán a rendezvény, de az annak otthont adó város is most ünnepli születésnapját, hiszen idén 135 éves Budapest! Decembertől kerül bemutatásra a Budapest Anno, a Főváros múltidéző kiállítása, amelyet szintén a Vörösmarty téren, a szobornál felállított pavilonban lehet megtekinteni. A kiállítás részeként egy művészeti szakközépiskolák számára kiírt, régi idők karácsonyi ajándéktárgyaira vonatkozó diákpályázat díjazott munkái is bemutatásra kerülnek.

Pest, Buda, Óbuda és Margitsziget egyesítésének 135-ik évfordulója alkalmából Budapest egy emlékalbummal is készült, olyan neves fotóművészek munkáival, mint Korniss Péter, Schaffer Zsuzsa, vagy Fejér Gábor. Mint tegnap megírtuk, a háromezer példányban, magyar-angol nyelven kiadásra került Budapest: 135 év ? 135 kép című fotóalbum november végétől megtalálható többek között a budapesti Tourinform irodákban is. Szintén az évfordulók alkalmából készül színpadra állítani először november 21-én, a Budapesti Karácsony megnyitó ünnepségén egy erre az alkalomra készített dalt Novák Péter, ismert zenész, táncos, koreográfus.

Szóljon hozzá!