ZETApress

hírportál

Evezős Évadnyitó a Kis-Dunán

Mittyan György, a Magyar Evezős Szövetség elnöke ? aki a Fővárosi Közgyűlés tagjaként Tartós István főpolgármestert is képviselte ? nyitotta meg délelőtt 10 órakor az idei evezős szezont. Nagyszülői minőségben Mádl Ferenc és Dalma asszony is megjelent, mert fiúunokájuk is indult az egyik futamon.

A 21. gróf Széchenyi István Emlékverseny és Sportnap ma délelőtt 9:30-kor koszorúzásokkal kezdődött a Margitszigeten. Az eseményt éppen 21 évvel ezelőtt, 1991-ben a Széchenyi István által alapított első magyar evezős klub, a Hajós Egylet megalakulásának 150. évfordulóján rendezte meg az akkori egyik legfiatalabb evezős egylet, a Danubius Evezős Klub és a Széchenyi-féle Hajós Egylet jogutódja az éppen újraalakult Nemzeti Hajós Egylet.

A következő évtől kezdve e két klub egyesülése révén létrejött Danubius Nemzeti Hajós Egylet a rendezvény főszervezője. Társrendező a Magyar Evezős Szövetség, 1998-tól a Budapesti Evezős Szövetség, Néhány év múlva a Budapesti Egyetemi és Főiskolai Sportszövetség is csatlakozott hozzájuk.

Évről évre egyre több evezős ? versenyzők és túraevezősök, fiatalok és veteránok, evezős barátok és érdeklődők ? találkozik az evezős sport ünnepi eseményén, a Margitsziget festői környezetében lévő Hajós Alfréd sétányon. A rendezők minden évben valami érdekességgel fűszerezik az eseményt.

Az idei rendezvény újdonsága: a nemzetközi üldözéses nyolcas verseny, amelyet hagyományteremtő céllal rendezünk meg éppen akkor, amikor hazánk az Európai Unió soros elnöke, és a Duna Stratégia is a Nemzetközi közvélemény figyelmének a központjába került. Célunk, hogy a következő években a közép európai evezős versenyek kiemelt helyszínévé tegyük Budapestet. A verseny jelentőségét a védnökséget vállalók névsora is mutatja, akik közül Barsiné Pataky Etelka, az Európai Duna Stratégia kormánybiztos-asszonya is megjelent.

Egyetemisták és főiskolások részére 1994. óta rendezünk külön futamot. Kezdetben a klasszikus nyolcas hajókban, később ? annak érdekében, hogy az evezéssel még csak ismerkedő, igazi amatőr hallgatók is bekapcsolódhassanak ebbe az egészséges, jó hangulatú vetélkedésbe ? a fixüléses tízevezős hajókat is csatasorba állítottuk. Nem kis szervező munkába került és kerül mind a mai napig ezeknek a nagytestű hajóknak a helyszínre szállítása, de megéri! Idén a győztes csapat ebben a kategóriában elnyeri a Budapest tízevezős bajnoka címet.

Ilyen hajókat egyébként az angol királyi tízevezősök mintájára a Balaton közeli egyetemek (Keszthely, Veszprém) építtettek azzal a céllal, hogy a szeszélyes időjárásnak kiszolgáltatott tavon is lehessen evezős versenyeket rendezni. Ezekben a hajókban a mozgás egyszerű és biztonságos, nem igényel nagy evezős előképzettséget, de komoly csapatmunkát, és egymásra figyelést igen.

Az első balatoni evezős csatát a két egyetem hallgatói és tanárai 1999-ben vívták egymással. Azóta ezek a versenyek hasonlóan az Oxford?Cambridge versenyhez, izgalmas összecsapások a két egyetem között. Kezdeményezésük az egész magyar evezés fellendítéséhez is hozzájárult.

Ennek egyik bizonyítéka éppen az Évadnyitó, amely eseményen ezekben a hajókban ma már az egyetemistákon kívül céges csapatok, munkahelyi kollektívák is összemérik erejüket, immár negyedik éve. Egyre több a versenyen induló céges csapat (idén már 20), és még több a parton szurkoló közönség. Ez is mutatja, hogy az evezés a legjobb csapatépítő sportágak egyike, hiszen aki a vízen, megtanulja, hogy a haladáshoz egy irányba és együtt kell húzni a lapátot, az a munkahelyén is együttműködő, jó csapatjátékos lesz.

A családi csapatok vetélkedője több mint 10 éve szerves része a programnak. Az idén kormányos túra kettes hajóban várjuk testvérek, férj és feleség, szülők és gyerekek, nagyszülők és unokák nevezéseit.

Hagyományőrző programokra is minden évben sor kerül. A 2007-ben elindult nemes hagyomány az idén is folytatódik: a Margitsziget bokrai között néhány éve fellelt és a MESZ Hagyományőrző Bizottsága által rendbetetetett emlékkövek megkoszorúzása Az emlékköveket az I. Világháborúban elesett klubtársaik emlékére állították a Nemzeti Hajós Egylet és a Neptun Evezős Egylet evezősei. A késői utódok ezzel a gesztussal tisztelegnek a régi elődök előtt. Az idei kiállítás a rendező Danubius Nemzeti Hajós Egylet egyik elődje, a Buda-Pesti Hajós Egylet megalakulása 150. évfordulója tiszteletére jött létre.

Kiegészítő vízi és szárazföldi események

A rendezvény, amely kezdetben csak versenyből és baráti találkozóból állt, időközben egész napos, a versenyre kilátogató nézőket, érdeklődőket is aktivizáló programokkal bővült. Így lesz ez az idén is. Az Egylet ergométerein az evezős mozgás alapjaival ismerkedhetnek az érdeklődők, a bátrabbak a verseny végén az evezést a Dunán is kipróbálhatják a biztonságos tízevezős hajókban gyakorlott evezősök irányításával. A labdát is szeretők számára kispályás foci bajnokságot is szervezünk: 5 fős csapatok nevezhetnek a helyszínen.

A legkisebbek szórakoztató sportolását a népszerű ugráló vár biztosítja. A versenyen győztes és helyezett csapatok a szokványos trófeák (érmek, serlegek) mellett tárgyjutalomban is részesülnek, sőt a legjobbak a 20 év óta elmaradhatatlan, Danubius Hotel által felajánlott tortát is megkapják, majd a délutáni gulyás partin látják őket vendégül a rendezők. A szórakoztatásról Horváth Júlia, volt válogatott evezős (szaxofon és ének) és Horváth Dénes (billentyűs), az Amazonas együttes tagjai gondoskodnak.

A szervezők ezzel a rendezvénnyel is demonstrálni kívánják, hogy az evezés nemcsak szép és egészséges, hanem a kisközösségeket (családok) és a nagyobb közösségeket (klubok, egyletek, diákcsoportok, munkahelyi kollektívák) összetartó ereje is óriási. Szeretnénk elérni, hogy a főváros kőrengetegében élő fiatalok és kevésbé fiatalok közül minél többen ismerjék meg az evezés, a vízitúrázás, a hamisítatlan természet szépségeit.

Múltidéző

Az evezős sportot gróf Széchenyi István honosította meg hazánkban. Az első sporthajót is ő hozatta be Angliából 1826-ben, és az első jelentősebb távot (Bécstől Pozsonyig önmaga evezte le két angol barátjával 3 óra 52 perc alatt. Az első evezős klub (Hajós Egylet 1841.) megalapítása és az első evezős verseny megrendezése is a legnagyobb magyar nevéhez fűződik.1843. március 19-én a Lánchidat építő magyar és angol munkások és olasz utászkatonák mérik össze erejüket és evezős tudásukat a Széchenyi tulajdonában lévő hajókban. A győzelmet a Clark Ádám által kormányozott magyar csapat szerezte meg.

A XIX. század második felében rendkívül népszerűek voltak a Margitsziget déli csúcsától a Lánchídig terjedő Duna szakaszon rendezett versenyek. Korabeli tudósítások szerint ilyenkor több tízezer ember sereglett össze a Duna két partján a látványosság megtekintésére. A legemlékezetesebb a Milleniumi Regatta volt, amit I. Ferenc József magyar király és más előkelőségek is megtekintettek, s amelyen a magyar nyolcas izgalmas véghajrával utasította maga mögé a legjobb osztrák csapatot, a Pirátot.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Elhunyt az elnök | ZETApress

Szóljon hozzá!