ZETApress

hírportál

Evezősök a Dunán

A Danubius Nemzeti Hajósegylet, a Magyar Evezős Szövetség, a Budapesti Evezős Szövetség, valamint a Budapesti Egyetemi és Főiskolai Sportszövetség vasárnap rendezi a 21. gróf Széchenyi István Evezős Évadnyitó Emlékversenyt és Sportnapot a DNHE margitszigeti klubházában és a Wesselényi csónakházban.

A Hajós Alfréd sétányról fél 10-kor koszorúzásra indulnak az I. Világháborúban elesett evezősök emlékköveihez, ezért már 9:15-kor kezdődik a gyülekezés az Egylet Wesselényi Csónakházánál. Ezt követően 10 órakor lesz rendezvény ünnepélyes megnyitása és állófogadás a meghívottaknak, 10:10-kor aztán a versenyek is elkezdődnek.

Az első versenyszám a hagyományteremtő, nemzetközi ?üldözéses? nyolcas futam a főpolgármester által felajánlott Budapest Kupáért, melynek távja 4500 méter. A további versenyszámok: Fapados Oxford-Cambridge: fixüléses cégek közötti tízevezős evezős verseny (versenytáv: 500méter).

Ez a kategória már negyedik éve része a rendezvénynek és egyre népszerűbb. Az idén ismét rekord számú nevezés érkezett: 20 céges csapat 4 előfutamban, két középfutamban, végül egy döntő futamban teszi próbára erejét, és dönti el, hogy ki nyeri a SZUPER KUPÁT és RIDEHOUSE által felajánlott ausztriai hosszú hétvégi pihenést.

Az olajtársaságok 2 előfutamban és egy középfutamban egymás között is eldöntik, hogy ki a legjobb Olajos Evezős Csapat. Az épületgépész cégek az előfutamban idén is megküzdenek egymással a VGF által felajánlott vándor kupáért. Az evezős klubok hagyományosan az alábbi versenyszámokban vetélkednek: női négypárevezős, serdülő vegyes kormányos négypárevezős, családi túra kettes.

A Fapados Oxford-Cambridge egyetemek és főiskolák közötti fixüléses tízevezős futamra is rekord számú nevezés érkezett: 13 felsőoktatási intézmény képviselteti magát, az ELTE, a Semmelweis, a Corvinus valamint a keszthelyi Georgikon 2-2 csapattal. A 11 fővárosi csapat ebben a kategóriában a Budapest Bajnoka címért száll harcba.

További kiegészítő programok az evezés iránt érdeklődő amatőrök számára: 13 órától villámversenyek ergométeren (fogyatékkal élőknek is). 14 órától az evezés kipróbálása a tízevezős hajókban. 15 órától kispályás foci. Egész nap: légvárazás kisgyermekek számára (2-6 évesek) a parti klubház kertjében. Evezéstörténeti kiállítás a Danubius Nemzeti Hajós Egylet egyik elődje, a Buda-Pesti Hajós Egylet megalakulása 150. évfordulója tiszteletére parti klubház emeleti társalgójában ? tudtuk meg Dr. Domonkos Anna főszervezőtől, a DHNE alelnökétől.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Evezős Évadnyitó a Kis-Dunán | ZETApress

Szóljon hozzá!