ZETApress

hírportál

Tiltsák be a bikaviadalokat!

A Magyar Állatvédok Országos Szervezete (MÁOSZ) kampányt indított, melynek célja, hogy a magyar Európai parlamenti képviselok támogassák a bikaviadal betiltását az Unió területén, tudtuk meg Sajtóosztályuktól.

Évente több mint negyvenezer bika leli halálát az arénákban a bikaviadalok során az Európai Unió országaiban. A bikaviadalok és azok elokészítése során olyan kegyetlenségeket követnek el az állatok ellen, ami méltatlan az Unió szelleméhez és nem összeegyeztetheto annak állatvédelmi törekvéseivel.

A bikákat szándékosan elgyengítik az arénába engedés elott, például úgy, hogy homokzsákokat dobálnak a hátukra, bedrogozzák oket vagy nyaki izmaikat átvágják, hogy fejüket ne tudják felemelni. Szemükbe vazelint kennek, hogy látásuk homályos legyen, szarvukat megcsonkítják, hogy rontsák mozgáskoordinációjukat. A viadal végén a bikák füleit, farkát, sot, heréit is gyakran úgy vágják le, hogy az állat még él és öntudatánál van. A viadalokban évente rengeteg ? betömött fülekkel és letakart szemekkel az arénába vezetett ? ló is elpusztul.

Robert Evans (Nagy-Britannia), Mojca Drear Murko (Szlovénia), Gitte Seeberg (Dánia) és Carl Schlyter (Svédország) Európai Parlamenti képviselok a bikaviadalok egész EU-ra kiterjedo tilalmáról szóló írásbeli nyilatkozatot nyújtottak be 2007 január 15-én. Az írásbeli nyilatkozatot az európai parlamenti képviselők többségének (394 fő) alá kell írnia április 15-ig ahhoz, hogy az Európai Bizottság napirendre vegye az ügyet.

A Magyar Állatvédok Országos Szervezete levélben kereste meg egyenként a magyar EP-képviseloket, melyben azt kérte tőlük: írják alá a nyilatkozatot és mutassák meg, hogy hazánk is fellép e kegyetlen tradíció ellen, ami a közhiedelemmel ellentétben nem csupán Spanyolországban él!

A MÁOSZ web-oldalt hozott létre, ahol nyomon követhető, mely képviselők álltak ki az állatkínzás ellen. Március 22-ig mindössze a magyar képviselők egynegyede támogatta a bikaviadalok betiltását: Gál Kinga, Hegyi Gyula, Lévai Katalin, Mohácsi Viktória, Tabajdi Csaba és Olajos Péter.

Az állatvédők arra kérik az állatbarátokat: küldjenek e-mailt az egyelőre a szégyenfalon szereplő magyar képviselőknek és kérjék tőlük, hogy álljanak ki a kezdeményezés mellett, hiszen a XXI. században ilyen barbárságnak és tradíciónak csúfolt állatkínzásnak nincs helye!

Szóljon hozzá!