ZETApress

hírportál

Nem adom fel a Nemzetiben

Vidnyánszky AttilaMéltó körülmények között kerül sor a Fogyatékos Emberek Világnapjának megünneplésére. Továbbra is kiemelt cél a fogyatékos emberek és a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása ? tudtuk meg a délelőtti sajtótájékoztatón a Nemzeti Színházban.

Összesen 119 megváltozott munkaképességű munkavállaló kezdte meg a munkát 2014-ben annál a 29 önkormányzatnál, akik tavaly a Fogyatékos Emberek Világnapján a Parlamentben aláírt szándéknyilatkozatban vállalták, hogy megváltozott munkaképességű és fogyatékos emberek munkához jutását segítik. A kezdeményező Nem Adom Fel Alapítvány, illetve Újbuda Önkormányzata és a támogató Emberi Erőforrások Minisztériuma a mai napon, a Fogyatékos Emberek Világnapján érzékenyítő programok és egy különleges gála keretein belül értékelik az eredményeket és hívják fel a figyelmet a fogyatékos emberek integrációjának fontosságára.

A Jobb velünk a világ! rendezvénysorozat idei szervezői a Nem Adom Fel Alapítvány, illetve Újbuda Önkormányzata az EMMI támogatásával egész napos programokkal kívánják felhívni a figyelmet a fogyatékos emberek integrációjának fontosságára. A Nemzeti Színházban napközben érzékenyítő tréningeken vesznek részt színészek, illetve középiskolások, míg a Barba Negra Music Klubban, a XI. kerületben a negyedikes kisiskolásokat várják sérült szervezetek egy rendhagyó osztályfőnöki óra keretében különleges érzékenyítő programokkal. A Fogyatékos Emberek Világnapját egy különleges gálaműsor zárja, melynek a Nemzeti Színház ad teret. ? Elképzelni is nehéz lenne egy olyan világot, amelyben csupa olyan ember él, akinek nincs meg a napról napra cipelendő keresztje ? hangsúlyozta Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház főigazgatója. ? E terhek nagyon különbözőek, néha láthatatlanok, időnként szembeötlőek. Különbség, lényegi vonatkozásban azonban nincs közöttük, hisz így vagy úgy, az életet szolgálják. Ezért is megtiszteltetés számunkra, hogy a Nem Adom Fel Alapítvány itt, a Nemzeti Színházban rendezheti meg Díjátadó- és Gálaműsorát. Ahogy az utcai, úgy a színházi valóságban, túl a kötelességen, csak a teljes befogadás jelentheti a saját terhektől való megszabadulást is, és talán ezt sem szabad elfelejtenünk. Igyekezetünk, ezzel kapcsolatban, egy olyan akadálymentesítés, mely a bejövetel és helyfoglalás alkalmával, mozgássérült nézőink számára is lehetővé teheti majd színházunk zavartalan látogatását, és azt az élményt, amit egy-egy előadás nyújthat. Célunkkal összhangban tehát, a jövőben is szívesen leszünk házigazdái ennek a rendezvénynek ? tette hozzá a főigazgató.

29 megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató önkormányzat, összesen 119 új munkahely ? ez a mérlege annak a Jobb velünk a világ! rendezvénysorozat keretében, 2013-ban aláírt szándéknyilatkozatnak, melyben 40 önkormányzat vállalta, hogy 2014-ben minimum két fő megváltozott munkaképességű embert helyez el az önkormányzatnál vagy annak háttérintézményeinél. ? A Jobb velünk a világ! rendezvénysorozat keretében a Nem Adom Fel Alapítvány egy új színtérre lépett a tavalyi évben: a közélet és a politika, mint a közügyek szolgálatának színterére ? kezdte értékelését Papp Szabolcs, a Nem Adom Fel Alapítvány szóvivője. ? Szeretnénk, ha minél több fogyatékos és megváltozott munkaképességű ember tudná megmutatni, hogy képes értékteremtő munkára. Úgy véljük, hogy ez a társadalmi integráció egyik fontos alapja. Nagy sikernek éljük meg, hogy komoly áttörést sikerült elérni a megyei jogú települések önkormányzatainál abban, hogy a nagyon sikeres érzékenyítő tréningeken keresztül közelebb kerüljenek a fogyatékos emberekhez, illetve azt is, hogy foglalkoztassanak megváltozott munkaképességű munkatársakat. Jövő év elejétől tervezzük a program folytatását további önkormányzatok, állami hivatalok és cégek csatlakozásával, akik szintén nem csak kötelességüknek, hanem elhivatottságuknak is érzik a társadalmi integráció ilyen irányú megvalósulását ? tette hozzá a szóvivő.

? Közös felelősségünk, hogy ne csak ezen a napon figyeljünk a fogyatékos embertársainkra ? mondta el Szekeres Pál az Emberi Erőforrások Minisztériumának fogyatékos emberek társadalmi integrációjával kapcsolatos feladatok ellátásáért felelős miniszteri biztosa. ? Az Emberi Erőforrások Minisztériuma azért vesz részt kezdeményezőként és folyamatos támogatóként e szemléletváltást ösztönző programban, hogy a figyelem a mindennapok része legyen ? tette hozzá a miniszteri biztos. Noha néhány önkormányzatnak nem sikerült a vállalást teljesítenie, akadnak olyanok is, akik élen járnak a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásában. Újbuda Önkormányzata a tavaly tett vállalás mentén nyolc főt vett fel, ezzel összesen 12 főre duzzadt a megváltozott munkaképességű és a fogyatékos emberek száma a hivatalban. ? Ennek előzménye képpen 160 munkatársunk vett részt olyan érzékenyítő tréningen, melynek köszönhetően a fizikai akadálymentesítésen túl a befogadó környezetet is meg tudtuk teremteni ? mondta el Dr. Molnár László alpolgármester. ? Ennek megvalósításához együttműködtünk a Nem Adom Fel Alapítvánnyal és olyan civil szervezetekkel, akiken keresztül megszólíthatóak az érintettek. Úgy véljük, hogy a megváltozott munkaképességű, fogyatékos emberek foglalkoztatásán keresztül egy befogadóbb és toleránsabb munkahelyi kollektíva is kialakítható, sőt nő az empátia az ügyfelekkel szemben is. Mindennek köszönhetően válik Újbuda Polgármesteri Hivatala egy befogadó és sokszínű munkahelyé, mely 2014-ben elnyerte a Fogyatékosság-barát Munkahely címet is ? tette hozzá a XI. kerületi vezető.

A gála keretében fellép a Budapest Bár, a sérült emberekből álló Nemadomfel Együttes és az integrált Never Give Up Gospel kórus, akik pár szám erejéig közösen is színpadra állnak öröm-zenélni. ? A Budapest Bár többször kötelezte el magát olyan ügy mellett, amelyek sok ember életét tehetik jobbá ? mondta el Gáncs Andrea, a Budapest Bár menedzsere. ? Ez a mostani is egy ilyen. Úgy véljük, hogy zenekarunk jó példa arra, hogyan tudnak a különböző kultúrából, zenei világból érkezett emberek hosszútávon jól együttműködni és ezzel másoknak is örömet szerezni. Úgy hiszem, hogy ez az együttműködési készség fontos akkor is, amikor egy ép és egy sérült ember találkozik ? nyilatkozta a menedzser.

Az este egyik legérdekesebb programja lehet a Beugró társulat produkciója. Ez alkalommal Rudolf Péter, Kállóy-Molnár Péter, Oroszlán Szonja és Novák Péter lépnek színpadra, s egy-egy jelenetben fogyatékos előadók is közreműködnek majd. Rudolf Péter a közelmúltban szoros munkakapcsolatot is ápolt egy halmozottan sérült élethelyzetben élő hölggyel, Antal Zsuzsával, akinek abban kérte segítségét, hogy minél hitelesebben tudjon felkészülni a Mégis kinek az élete című darab főszerepére. ? Úgy érzem, a Zsuzsával való közös beszélgetések hatására változott meg bennem valami, és az elvárható empátián túl is fogékonyabb lettem a fogyatékos emberek ügye iránt, amit neki köszönhetek ? mondta el Rudolf Péter, Kossuth díjas színművész, a Beugró Társulat egyik tagja. ? Úgy vélem, hogy ezzel a rendhagyó Beugróval mi is hozzájárulhatunk a fogyatékos emberek társadalmi integrációjának elősegítéséhez. Sokszor mi átlagemberek esetlenül és ügyetlenül viselkedünk a velük való találkozások esetén. Ezek a helyzetgyakorlatok, amelyek most, a Jobb velünk a világ! gála kapcsán kerülnek bemutatásra, az ilyen szituációkat dolgozzák fel. Remélem, hogy a humorral sikerül rámutatni esetlenségünkre és remélem egyszer majd mindannyian egymásban bízva, egymást elfogadva, egymásra odafigyelve, élhetünk együtt ? magyarázta a színművész, akitől megkérdeztem, hogy a tavaly leforgatott, s már idén október 23-ra ígért Kossuthkifli című filmjét mikor látjuk végre a képernyőn. Rudolf Péter elmondta, hogy a tévépremier 2015. március 15-én várható.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Drága macik a Gellértben | ZETApress

Szóljon hozzá!