ZETApress

hírportál

Drága macik a Gellértben

Paddington-maci Andy-nek és TiminekTegnap este a Danubius Hotel Gellért 1. emeleti Gobelin-termében került sor a Fogadj Örökbe Egy Macit Alapítvány IV. jótékonysági árverésére, ahol húsz haza híresség gyermekkori plüssmackói kerültek kalapács alá. Közülük Bródy János, Csukás István, Lorán Lenke, Pál Feri atya, Oszvald Marika és Tordy Géza jött el az eseményre.

A 18 órakor kezdődő állófogadáson néhányukkal sikerült beszédbe elegyednem. Mivel magánbeszélgetéseink nem a nyilvánosságnak készültek, nem is merném ezeket interjúknak nevezni. Közös fotóink sem készültek, s nem is untatom velük az olvasót. Számos büféújságíró is megjelent ? szorgalmasan pakolták táskáikba a rántott csirkecombokat ? aztán siettek tovább a Nemzeti Színházba, ahol 19 órakor kezdődött az ünnepi gála a Fogyatékos Emberek Világnapján. A Gellértben is ekkor volt a megnyitó, de ők addigra már rég messze jártak. Kárász Róbert ötletgazda elmondta, hogy programjuk új állomásához érkezett! Céljun évről évre az, hogy a befolyt összegből támogassák a fogyatékkal élők munkavállalását és társadalmi integrációját. 2015-ben megnyitják a belvárosban a Fogadj Örökbe Egy Macit Kávéházat és kulturális központot, mely hetvenmillió forintból valósulhat meg, s ahol megváltozott munkaképességűek dolgozhatnak.

A tv2 szerkesztőriportere ezután Törőcsik Marit, a Nemzet Színészét, a Fogadj Örökbe Egy Macit Alapítvány alapítóját, majd Tarlós István főpolgármestert, az est fővédnökét szólította színpadra. A főpolgármester felidézte: az ENSZ 1992-ben azzal céllal nyilvánította december 3-át a fogyatékkal élők nemzetközi napjává, hogy felhívja figyelmet a fogyatékossággal született, betegség, baleset vagy katasztrófa következtében sérültté váltak problémáira. Mintegy 650 millióra becsülik világszerte a fogyatékkal élők számát, Magyarországon több mint 600 ezer embert tartanak számon, közülük mindössze hatvanezer főt foglalkoztatnak. ? Kilencven százalékuknak esélyük sincs arra, hogy megbecsült emberként élhessenek ? hangsúlyozta a főpolgármester, hozzátéve, hogy a 2012-ben létrehozott Fogadj Örökbe Alapítvány aukciójának célja, hogy felhívja figyelmet a fogyatékossággal élők társadalmi integrációjára. Elmondta továbbá, hogy az alapítvány a fővárossal együttműködve 2015-ben, hozzávetőleg 600 négyzetméteren nyithatja meg Magyarország első olyan kulturális térrel is kiegészült kávézóját, ahol a fogyatékkal élőket folyamatosan foglalkoztatnák. A belvárosban szívében lévő épületben ? a tervek szerint ? fogyatékkal élők művészeti alkotásait bemutató időszaki kiállítások és tematikus filmfesztiválok is helyet kapnak.

A szónoklatokat Mága Zoltán virtuóz hegedűjátéka követte zongorakísérettel. A hegedűművészről tudni kell, hogy tavaly 2,4 millióért vásárolt macikat ? ebből egymillióért a sajátját vásárolta vissza ?, ezért Robi most is maradásra buzdította. Közben megérkezett Andy Vajna és Timi Vajna is, akik mellém telepedtek a nézőtéren. Rögvest a fotósok-videósok pergőtüzébe kerültünk, mindenki őket akarta megörökíteni. Adjál pénzt, adjál pénzt! ? ismételgette Andy-nek a távozó Mari, s a milliomos később meg is fogadta a művésznő tanácsát.

Az eseményen egy plusz húsz macit sorsoltak ki, felajánlóik: Bereczki Zoltán, Bródy János, Csukás István, Esterházy Péter, Hajós András, Haumann Péter, Hozleiter Fanny Mosolyka, Kertész Imre, Kocsis Zoltán, Komjáthy György, Lorán Lenke, Máthé Erzsi, Molnár Piroska, Oszvald Marika, Pál Feri atya, Polgár Judit, Tordy Géza, Varnus Xavér, Vitray Tamás, Zorán voltak. S miért volt az a további egy? ? Mert az utolsó pillanatban került felajánlásra nulladik tételként a Paddington című amerikai vígjátékban szereplő maci (magyar hangja: Szente Vajk) kicsinyített mása, melyre Andy és Timi az árverést vezető Robi nem kis derültségére egymásra licitáltak. Végül kétmillióért vásárolták meg, s rögvest távoztak is az eseményről. Igaz, akkora már a főpolgármester is, meg a felajánlók fele is csendben elhagyta a helyszínt.

14 milliós összbevétellel zárult a jótékonysági aukció, melynek tételei csaknem 13,5 millió forintért keltek el, s ez további félmillió forint felajánlással egészült ki. A Nobel-díjas Kertész Imre által felajánlott mackó és a Sorstalanság című regényének dedikált példánya az eddigi jótékonysági aukciók legmagasabb értékén, 3,7 millió forintért kelt el, míg a mögöttem ülő Csukás István plüssállatát és a Süsü a sárkány mese plakátjának dedikált példányát másfél millió forintnál ütötték le. Kocsis Zoltán Kossuth-díjas karmester mackója mellett a Művészetek Palotája megnyitóján használt karmesteri pálcája egymillió forintért cserélt gazdát. Esterházy Péter unokájának plüssfigurája és a Hahn-Hahn grófnő pillantása című regényének dedikált finn fordítása, valamint egy kézzel írt tanúsítvány 240 ezer forintért kelt el. Tordy Géza színész rajongójától kapott macijának és színházi látcsövének licitjét hatvanezer forintnál ütötték le. Polgár Judit fiának mackója és dedikált sakktáblája 550 ezer forintért talált gazdára. Haumann Péter színész unokáitól kapott macijai és a 2001-ben elnyert Súgó Csiga-díja félmillió forintért kelt el, míg Oszvald Marika plüssállatát és a színésznő saját kézzel készített pártáját 360 ezer forintért vásárolta meg új gazdája.

2 hozzászólás

  1. Speciális kávéház lehet a volt Vörösmarty moziból. Megváltozott munkaképességű, ezen belüli is fogyatékos emberek foglalkoztatását biztosító speciális kávéházat, valamint kulturális központot alakíthatnak ki az Üllői úti volt mozi épületében – döntött ma a Fővárosi Közgyűlés. A 616 négyzetméter területű Kálvin tér környéki helyiségcsoportot közfeladat ellátásban való közreműködés céljából ingyenesen a Fogadj Örökbe Egy Macit! Alapítvány részére használatba adják.

    Az alapítvány – alapító okiratában megfogalmazott – célja a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatásának bővítése munkahelyteremtő programmal, valamint a társadalomba való visszailleszkedés elősegítése. Az alapítvány tevékenysége a fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló törvény alapján közfeladatnak tekintendő. A javaslatot egyhangúlag fogadta el testület.

Visszajelzések

  1. Felvidultak a betegek | ZETApress