ZETApress

hírportál

Pán Péter ideszállt hozzánk

Telt ház előtt mutatták be tegnap este a Vígszínházban a Pán Péter című mesemusicalt. J. M. Barrie színdarabját Méhes László rendezte magyar színpadra. Dalszövegeit Dusán Sztevanovity, míg a történet magyar szövegét Egressy Zoltán írta. A zenés-táncos darab koreográfusa Novák Péter, zenei vezetője Malek Miklós volt.

A történet szereplői a minden emberben megbúvó örök gyermeket testesítik meg. A felnőtt ember visszavágyását a gyermekkor kalandokkal teli csodás mesevilágába. Rózsa István díszletei, s a pazar színpadtechnika mind-mind ennek van alárendelve, hogy ezzel is fokozza élvezetünket.

A nyitóképben a Darling házaspár ? Majsai-Nyilas Tünde és Oberfrank Pál ? gyermekeit ismerjük meg. A bakfis Wendy ? Tornyi Ildikó ? és kisiskolás öccsei ? Czető Ádám és Lukács Ábel ? lefekvéshez, míg szüleik este 8-kor színházba készülődnek. Csak a lengyel nevelőnő ? Igó Éva ? és okos házőrző kutyájuk ? egy kiválóan betanított négylábú ? marad otthon vigyázni rájuk. Míg a szülők a színházban szórakoznak, a gyermekek álomvilágában Pán Péter jelenik meg, s magával repíti mindhármukat a csillagok honába, az elveszett fiúk birodalmába.

A színpadtechnikára már utaltam, most hadd szóljak erről is. Pán Péter ? Vári-Kovács Péter ? berepül a gyerekszobába. Később mind a négyen felszállnak, s a darabban számtalanszor a színpad felett lebegnek. Közben Péter és Wendy szaltózik is a levegőben, sőt többször fejjel lefelé lógnak a színen. Mindezt olyan jól oldja meg a kisegítő személyzet, hogy a felfüggesztést sosem vesszük észre. Mivel az akrobatika, valamint a prózamondás és éneklés együttese sokat kivesz egy művészből, a címszerepet hárman játsszák majd felváltva a következő hetekben-hónapokban. Mátyássy Bencét és Lajos Andrást is láthatjuk majd Pán Péter szerepében, de akkor sem pihennek, ha épp nem a főhőst alakítják. Olyankor ők lesznek majd, miként tegnap is ők voltak az ikrek Telekes Péterrel együtt az elveszett fiúk csapatában.

Péter a hat elveszett fiú közé viszi új barátait. Mivel nem tud felnőni, Wendy iránt is csak szeretetet érez szerelem helyett. Mamának hívja őt maguk közé azért, hogy állandóan a Hamupipőkét, a Hófehérkét ? hiszen ők is heten vannak, mint a törpék ? meg a Csipkerózsikát mesélje nekik. A lány ennél többre vágyik, de Péter iránti szerelme viszonzatlan marad.

Az elveszett fiúk a lányokkal is csak játszanak. Meseországbeli társnőiket, a tíz indián lányt is először ellenségként kezelik. Le akarják őket győzni, de a bajban végül összefognak velük a gyilkos kalózok ellen. Péter segítségével kimentik Tigris Liliomot ? Kispál Anita ? a bosszúra szomjas Hook kapitány ? Reviczky Gábor ? kampókezéből, s a kalózvezért ezután az óriáskrokodil falja fel. Happy end nincs? De van!

A mesében is mindenütt jó, de legjobb otthon

John és Michael, Wendy fivérei egyre inkább vágynak haza a szüleikhez. Péter, az örök gyermek viszont úgy dönt, hogy inkább a mesék birodalmában marad. Továbbra sem akar felnőni, jobb neki a kalandok és csodák sorát megélni. Az elveszett fiúk inkább a gyerekekkel tartanak. A kicsik lefekszenek otthon, ők meg bekukucskálnak az ablakukon. Éjfél előtt érkeznek haza a szülők a színházból. Gyermekeik még az álom hatása alatt állnak, s a fiúkat is látják az ablakban. Szüleik mégsem értenek meg mindebből semmit, mert a mesehősöket csak az láthatja, aki meg tudott maradni felnőttként is gyermeknek.

Wendy később felnő, de lélekben továbbra is gyermek marad. A záró képben anyaként látjuk viszont. Kislánya már akkora, mint öccsei voltak a Péterrel való első találkozásukkor. S láss csodát, Péter újra megjelenik, újra hívja repülni őt. Anyaként már nem mehet vele, de örömmel engedi kislányát Péterrel elrepülni a mesék csodás birodalmába.

A nézőtéren sok gyerek ült, de a felnőttek voltak többségben. Ezért nem sikerült bevonni senkit a második felvonás közepén a közös játékba. Kiáltsátok fiúk, hogy hiszek a jó tündérekben! ? kérte a közönséget Pán Péter az egyik kulcsjelenetben, de rég túl voltunk már a gyerekkoron ahhoz, hogy kiabálni kezdjünk. Fegyelmezetten, csendben ült mindenki a helyén, s csak a jelenet végén, meg később, az előadás befejezésekor dörgött a vastaps. A zajos siker nem maradt el. Csak az a kár, hogy még Pán Péter kérésére sem tudtunk visszavarázsolódni a nézőtéren önfeledten ordítozó gyermekekké!

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Jótékonysági karácsonyi est a Vígszínházban

Szóljon hozzá!