ZETApress

hírportál

Kamarazene a Borházban

Kocsis Zoltán és a Grazioso Kamarazenekar koncertezik a Királyi Borház és Pincemúzeumban. Különleges zenei élmény vár nyáron a Királyi Borház és Pincemúzeum, valamint a Nemzeti Filharmonikus Zenekar tagjaiból alakult Grazioso Kamarazenekar szervezésében megvalósuló koncertsorozat vendégeire!

A három előadás valóban egyedülálló, hiszen a legkiválóbb klasszikusok ? Mozart és Bach ? művei szólalnak meg, fantasztikus előadók közreműködésével, egy lenyűgöző helyszínen. Hallható lesz Kocsis Zoltán zongora-, Szabó Anita fuvolajátéka, valamint a Nemzeti Filharmonikus Zenekar koncertmestereinek páratlan előadása is, a zenekar főzeneigazgatója, a világhírű zongoraművész és karmester, Kocsis Zoltán vezényletével.

A koncertek helyszíne igazi újdonság, kuriózum: a Budai Vár területét feltáró ásatások nyomán, a hegy gyomrában kanyargó folyosók, pincerendszerek-, valamint a hazai borászatok gyűjteményét bemutató Királyi Borház és Pincemúzeum udvara. A Budai Vár romjai, a különleges régészeti értékek lelőhelyeként is ismert pince-együttes, valamint a kiváló művek és előadók együttesen a felejthetetlen élmény biztosítékai. A zenei élmény mellett, a koncertek szüneteiben a vendégek megismerkedhetnek Magyarország legkiválóbb boraival, megtekinthetik a múzeum ódon pince-együttesét, valamint a Kecskés Ékszer exkluzív kiállítását is.

A sorozat célja a Budai Vár és Budapest nyári zenei életének gazdagítása, valamint rendszeres nyári koncertek szervezésével az új helyszín bekapcsolása a főváros komolyzenei vérkeringésébe. A koncertsorozat a zenészek támogatásával, Kocsis Zoltán díjmentesen vállalt közreműködésével jön létre.

A Grazioso Kamarazenekar a Nemzeti Filharmonikus Zenekar tagjaiból alakult 2007 májusában. Tiszteletbeli művészeti vezetője Kocsis Zoltán, koncertmestere Bangó Ferenc, alapítója és vezetője Detvay Mária Marcella.

A Grazioso Kamarazenekar koncertsorozata

Mozart-est Kocsis Zoltánnal június 19-én, pénteken, 20:30-kor (esőnap: június 20-a, szombat): D-dúr Divertimento K.136., A-dúr Zongoraverseny K.414., szünet után B-dúr Divertimento K.137., F-dúr Divertimento K.138., Egy kis éji zene K.525. Zongorán közreműködik Kocsis Zoltán, hangversenymester Bangó Ferenc.

Bach-est Szabó Anitával július 03-án, pénteken, 20:30-kor (esőnap: július 04-e, szombat): III. Brandenburgi verseny G-dúr BWV.1048, IV.Brandenburgi verseny G-dúr BWV.1049, szünet után H-moll szvit BWV.1067. Fuvolán közreműködik Szabó Anita és Móré Irén, hangversenymester Bangó Ferenc, csembalo continou Gál Márta.

Mozart-est a Nemzeti Filharmonikus Zenekar koncertmestereivel július 17-én, pénteken, 20:30-kor (esőnap: nincs): G-dúr Hegedűverseny No.3.K.216. Szólista: Falvay Attila, D-dúr Hegedűverseny No.4.K.218. Szólista Kuklis Gergely, szünet után A-dúr Hegedűverseny No.5.K.219. Szólista Koppándi Jenő, Esz-dúr Synfonia Concertante K.364. Szólista Bangó Ferenc és Kertész Sándor, vezényel Kocsis Zoltán, hangversenymester Bangó Ferenc. A szervezők a műsorváltoztatás jogát fenntartják!

A főszereplő életrajza

Kocsis Zoltán zongoraművész, karmester, a Nemzeti Filharmonikusok főzeneigazgatója. Nemzetközi karrierje 18 éves korában a Magyar Rádió Beethoven-versenyének megnyerésével indult. Néhány év alatt berobbant a nemzetközi zenei világba, Richtertől meghívást kapott fesztiváljára Franciaországba, amit közös négykezes koncertek követtek. Fellépett a világ számos vezető zenekarával, és rendszeres sztárvendége a nemzetközi zenei élet rangos fesztiváljainak. 1983-ban Fischer Ivánnal megalapította a Budapesti Fesztiválzenekart. 1987 óta karmesterként is fellép és zongoraművészi pályája mellett komponál is.

A Denon, Hungaroton, Nippon Columbia, Phonogram és Quintana lemezcégek részére készített több felvétel után Kocsis Zoltán hosszú éveken át a Philips Classics exkluzív művésze volt. Bartók zongorára és zenekarra írt műveinek Fischer Ivánnal és a Fesztiválzenekarral készült felvételeiért Edison-díjat kapott, Debussy-lemezét Gramophone-díjjal és az Év Hangszeres Felvétele díjjal ismerték el.

Kocsis Zoltán 1997 őszétől vette át a Nemzeti Filharmonikus Zenekar ? akkor még Magyar Állami Hangversenyzenekar ? irányítását. Művészi koncepciójának megfelelően azóta szélesedett az együttes repertoárja, irányítása alatt több mű magyarországi ősbemutatójára került sor. Az elmúlt években a Nemzeti Filharmonikusokkal Európa számos országában, Japánban és az Egyesült Államokban vett részt karmesterként és szólistaként kimagasló szakmai és közönségsikert arató körutakon, gyakran játszva a Bartók, Debussy, Liszt és Ravel zongoraműveiből készült átiratait is.

A Nemzeti Filharmonikusokkal első közös lemezfelvétele 2003 tavaszán jelent meg Kocsis Debussy- és Ravel-hangszereléseivel, mely rögtön elnyerte a Gramofon című magyar zenei szaklap kritikusai, illetve a cannes-i Midem Classical Awards nemzetközi zsűrijének tagjai által odaítélt Az év legjobb magyar klasszikus lemeze-díjat. Művészi vezetőként tevékeny részt vállal a Hungaroton gondozásában 2006-ban indult Bartók-összkiadás elkészítésében. A Bartók Új Sorozat első darabjaként megjelent Kossuth szimfónia és A fából faragott királyfi felvétele több jelentős nemzetközi díjat kapott (Diapason d?Or, Pizzicato Supersnic-díj, MIDEM Classical Awards).

Kocsis Zoltán 2004. januárjában életműdíjat kapott a Cannes-i Midem-en. 2005. márciusában munkásságát ? 1978. után másodszor is ? Kossuth-díjjal ismerték el, 2006. március 25-én, Bartók születésének 125. évfordulóján átvehette a Bartók-Pásztory-díjat. 2006-ban az UNICEF magyarországi jószolgálati nagykövetété nevezték ki. 2007-ben az oktatási és kulturális miniszter A magyar kultúra követe ? címet adományozta Kocsis Zoltánnak.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Bicentenáriumi Haydn-programok

Szóljon hozzá!