ZETApress

hírportál

Bicentenáriumi Haydn-programok

Az ide Haydn-év egyik csúcspontja május 31-e, az első bécsi klasszikus halálának 200. évfordulója. Ezen a napon országosan számos igazi zenei csemegét kínál az egész éves rendezvénysorozatot szervező Hungarofest Kht. KLASSZ Zenei Irodája. A Millenárison egész napos ingyenes Zenés Gyereknapi Haydn Maratonnal várnak kicsiket és nagyokat, ezzel párhuzamosan a World Creation projekthez kapcsolódva öt nagyvárosban csendül fel Haydn: A teremtés című oratóriuma, a fertődi Esterházy-kastélyban a KLASSZ-MR Fesztivál keretében pedig éjszakába nyúlnak majd a koncertek, ahol az Esterházy ?Fényes? Miklósról szóló kiállítás is megtekinthető.

Egyik csúcspontjához érkezett a Haydn Év, melynek keretében idén 16 város 32 helyszínén több mint 150 rendezvénnyel emlékezünk a zenei géniuszra. Május 31-én, a legtermékenyebb 30 évét Fertődön töltő zeneszerző halálának 200. évfordulóján országosan számos igazi zenei csemegét kínál a szervező Hungarofest Kht. KLASSZ Zenei Irodája: a Millenárison délelőtt 10-től este 11-ig, tizenhárom órán át Haydn zenéje tölti be a teret.

Fellép többek között Halász Judit, az Óbudai Danubia Zenekar és a Sebő-együttes, fél 9-kor pedig az UNICEF nagykövet Nemzeti Filharmonikus Zenekar egyedülálló zenei kísérletet ad elő Szakcsi Lakatos Bélával. A délelőtti sajtótájékoztatón Kocsis Zoltán főzeneigazgató ? UNICEF nagykövet ? hangsúlyozta, egyik fő törekvése szélesíteni a hagyományosan koncertlátogatók körét, ezért nagy izgalommal várja, hogy a jazz egyik legismertebb művelőjével közösen dolgozzák fel Haydn műveit. A Haydn Maraton záróakkordjaként a Budapest Bár lép fel, akik néhány szám erejéig a mester zenéjét is beépítik műsorukba.

A bicentenárium alkalmából az osztrák Haydn-Festspiele Eisenstadt útjára indította a World Creation projektet. A kezdeményezés célja, hogy május 31-én, a világon minél több helyen felcsendüljön Haydn: A teremtés című oratóriuma. Ehhez a kezdeményezéshez csatlakozott hazánk több nagyvárosa. Budapest mellett ezen a napon Sopron, Balatonfüred, Esztergom és Pécs is részt vesz a világraszóló ünnepen.

A felvilágosult Esterházy Miklós herceg olyan birodalmat épített, mely nemcsak a fényes jelzőre tette őt érdemessé, hanem Európa kulturális térképére is rárajzolta hazánkat ? emelte ki a Haydnt Fertődre hívó mecénás jelentőségét Schneider Márta kulturális szakállamtitkár. A kastélyban egy nemrég nyílt kiállítás most először mutatja be Esterházy Miklós herceget, és az eszterházai ?tündérvilágot?, de Eszterháza koncertekkel is tiszteleg a zenetörténet egyik legnagyobb zsenije előtt. Farkas Zoltán, a Bartók Rádió adófőszerkesztője elmondta, hogy a háromnapos KLASSZ-MR Fesztivál keretében május 29-én a Concerto Armonico Spányi Miklós vezetésével, május 30-án a Vashegyi György vezette Purcell Kórus és Orfeo Zenekar, míg május 31-én délben a világhírű berlini Akademie für Alte Musik lép fel, késő este pedig Fischer Ádám az általa alapított Osztrák-Magyar Haydn Zenekar élén többek közt a Búcsú-szimfóniát adja elő.

A sajtótájékoztatón végezetül Erdődy Orsolya, a KLASSZ Zenei Iroda vezetője ízelítőt adott a július 10-e és szeptember 20-a között megrendezendő Kastélykoncertekből is, ahol olyan jeles külföldi előadók is Eszterházára látogatnak, mint Sir Roger Norrington és a Felvilágosodás Zenekara, a Quatuor Mosaiques, a Capella Augustina Andreas Speringgel, a Haydn Quartett, vagy Ruth Ziesak. A zenei programok mellett az MTA Zenetudományi Intézetében ma délután 4-kor nyíló kiállítás, illetve egy nemzetközi zenetudományi konferencia is mind Haydnra emlékezik a mester halálának 200. évfordulóján. Bővebbet honlapjukon találunk.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Teltházas Haydn-koncertek

Szóljon hozzá!