ZETApress

hírportál

Rockkoncert a rákbetegekért

Ünnepelni jó. Ünnepelni fontos. Aki nem enged időt rohanó életében arra, hogy néhány órára megálljon, visszatekintsen, elgondolkozzon, hol is tart a megkezdett úton, örüljön az elért sikereknek, valami nagyon fontosat hagy ki az életéből. Valami olyat, amitől másképp, jobban, teljesebben tudná folytatni. Erre gondolt korábban néhány rock-zenész.

A Magyar Rákellenes Liga életében sok olyan nap van, amikor a rákbetegség elleni küzdelmüket egy-egy szempontból különösen megvizsgálják, keressik az új utakat szolgálatunkhoz, s örülünk annak, amiben sikeresek voltunk. A délelőtti sajtótájékoztatón is erről hallhattunk az Egészségügyi Minisztérium VIII. emeleti Tanácstermében.

Április 10-én a Nemzeti Rákellenes Napot ünnepeljük 1993 óta. Egy orvos, Dr. Dollinger Gyula születésnapjára emlékezünk ezen a napon. Ő sebészként, egyetemi oktatóként is jelentőset alkotott, ő a hazai ortopéd-sebészet megteremtője. Nevéhez fűződik a dohányzás és a rák összefüggéseinek hangsúlyozása, valamint a rák-regiszter létrehozása, amely a magyarországi daganatos megbetegedések tudományos feldolgozását indította el.

Dr. Dollinger Gyula (1849-1937)

Tanszékvezető volt 1898-tól 1919-ig. A hazai orthopédia megalapozója, korának minden újításával lépést tartott, iskolát teremtett a sebészeti tevékenység fejlesztése és az újabb technikák bevezetése terén. Ő végezte az első epekő műtétet hazánkban. A Magyar Sebész Társaság alapító elnöke, megalakította az Országos Rákbizottságot, a Budapesti Orvosegyesületnek, az Országos Orvosszövetségnek elnöke volt. Ő terveztette a külső klinikai telepen a klinika végleges épületét, mely Korb Flóris és Giergl Kálmán építészek tervei alapján készült. Átadására 1909-ben került sor a Szigony utca és az Űllői út sarkán.

A Magyar Rákellenes Liga mindig nagyon fontosnak tartotta, hogy a tudomány új eredményeit ismerje, kövesse, s hogy erről megfelelő szinten a betegeket tájékoztassa. Mindig hittünk abban, hogy az a beteg, aki tudja, mi vár rá, aki tudja, hogy az előtte álló műtét, kezelések milyen mellékhatásokkal járnak majd, az könnyebben éli át ezeket, mint aki ezekről semmit vagy csak nagyon keveset tud. A betegek számára számtalan kiadványt, ismertető füzetet készítünk, hogy az új ismereteket ne csak szóban hallhassák, hanem otthon, nyugodt körülmények között újra áttanulmányozhassák.

Az utóbbi években egyre tudatosabban törekednek arra, hogy betegségtípusokként, külön-külön csoportokban találkozzanak az érintettekkel és hozzátartozóikkal. Így az emlőbetegekkel való aktív törődés után vastagbél-, máj-, agy-, limfóma-, tüdődaganatos betegek számára külön találkozókat szerveztünk, ahol az orvosi előadások után szűkebb körben beszélgethettek az előadó orvosokkal, dietetikusokkal és más, az életvitelüket segítő szakemberekkel.

Ezek a törekvéseik mind azt a célt szolgálták, szolgálják, hogy hazánkban képzett betegek legyenek, mert tudásuk, személyes elkötelezettségük, harcuk a betegséggel való küzdelemben döntő fontosságú. Legalább olyan fontos, mint az egészségügyi ellátórendszer. Bízzunk benne, hogy korszerű ismeretek segítik őket abban, hogy bátrabban kérdezzenek orvosaiktól, tisztábban lássák kezelésük folyamatát, az őket megillető jogokat, s természetesen tiszteletben tartsák az orvosaik jogait is. Minden beszélgetés, előadás azt a célt szolgálja, hogy az orvosok és betegek közötti kapcsolatot jobbá, őszintébbé, és ezáltal gyümölcsözőbbé váljon.

Az ünnepnek mindig van valamilyen sajátos aktualitása, amit különösen szeretnénk hangsúlyozni, amire különösen szeretnénk felhívni a figyelmet. Idén szeretnénk bemutatni a Túlélők Klubját, hogy a sok-sok gyógyult társunk sikertörténete példát, reményt és hitet adjon azoknak, akik még most harcolnak.

Ma estére a Nemzeti Rákellenes Nap alkalmából egy rock-koncertet szerveztek. A koncert alapötlete Zeffer András rockzenésztől származik, aki maga is megküzdött ezzel a betegséggel, és pontosan tudja, hogy örömteli, erőt adó érzés, hogy a bajban nem vagyunk egyedül. Van kihez fordulnunk kérdéseinkkel, bánatunkkal, és vannak, akik összefognak és segítenek nekünk. Neki ezt a betegsége idején zenész barátai bizonyították egy segélykoncerttel, most pedig híres rockzenészeink teszik ezt a rákbetegekért. S hogy a tájékozottságot mennyire fontosnak tartjuk, ezen a koncerten is lesz néhány rövid orvosi előadás, a legfontosabb kérdésekről.

Egy amerikai felmérés szerint azoknak a betegeknek, akikért valaki imádkozott, mérhetően kevesebb gyógyszerre volt szükségük, mint akikért nem tette ezt senki. Talán az is elég, ha van, aki gondol a betegekre, van, aki tesz értük valamit, s van kihez fordulniuk. Reméljük, hogy sok-sok betegnek nyújthatunk ilyen módon is segítséget. Az idei Nemzeti Rákellenes Napon rock-zenészeink közvetítik azt a szlogenünket, hogy korai felismeréssel a rák is legyőzhető. Mi pedig örülünk velük, örülünk, hogy egyre több a gyógyult beteg, és folytatjuk a megkezdett utunkat mindenki felé tárt ajtóval.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Pályáztat a Rákliga | ZETApress

Szóljon hozzá!