ZETApress

hírportál

Pályáztat a Rákliga

A Magyar Rákellenes Liga Az év onkológusa ? az én orvosom címmel pályázatot hirdet. Olyan, lehetőleg géppel írt pályaműveket várunk, amelyben megosztja velünk gyógyulása történetét, valamint javaslatot tesz arra, hogy kié legyen Az év onkológusa ? az én orvosom cím ? olvasható a kiírásban.

A legtöbb szavazatot kapott onkológus kapja meg ? a tavalyihoz hasonlóan ? a Dr. Dollinger Gyula-emlékérmet. (Dr. Dollinger Gyula sebész, ortopéd szakorvos, egyetemi tanár, aki 1902-ben megalakította az Országos Rákbizottságot, így a hazai rákkutatás úttörőjének is számít.) Hiszem, hogy a teljes orvostársadalomnak példaértékű és tanulságos olvasmányul szolgálnak a beérkezett pályázatok! ? vallja prof. Dr. Simon Tamás, a Magyar Rákellenes Liga elnöke.

A pályázatnak minimum 2500 karakter terjedelműnek kell lennie, felső határ nincs. Bírálati szempont, hogy a pályamű a Párizsi Charta által javasolt alapelvek megvalósítását jól példázza-e: hitet tett-e az emberséges kezelés és a minőségi rák-ellátás mellett, egyenlő partnerként kezelve a rákos betegségben szenvedő embereket; hangsúlyozza az új orvosi kutatások fontosságát, illetve azt, hogy ezek a kutatási eredmények minél hamarabb utat találjanak a klinikai területre.

Szót emelt-e a megbélyegzés, a félelem és a közömbösség ellen, hogy a közvéleményt megfelelő irányba befolyásolja; kiemelte a tájékoztatás fontosságát, hiszen egy tudatos és tájékozott beteg könnyebben részt tud venni a rá vonatkozó döntések meghozatalában, illetve fokozottabban tud együttműködni az orvosokkal a terápia sikerének érdekében; egyik legfontosabb szempontként a korai felismerést, illetve a szervezett rákszűréseket nevezte meg.

A rákbetegek általános fizikai, lelki és szociális szempontokat is magában foglaló jólétének, azaz életminőségének javítását ? tekintet nélkül a betegség fokára és kimenetelére, illetve különös hangsúllyal a fájdalom kezelésére a betegség minden szakaszában ? ugyancsak az elsődleges célok közé helyezte.

Nyilvános eredményhirdetés április 10-én, szombaton ? a választás előtti kampánycsend napján ? a Nemzeti Rákellenes Napon lesz. A pályázat jeligés. Minden pályázót írásban értesítenek, ezért arra kérik a szerzőket, hogy pályamunkájuk mellé a jelige feltüntetésén kívül a nevüket, címüket, telefonszámukat is adják meg.

A beküldött történeteket megjelentetik a Magyar Rákellenes Liga honlapján, az írott médiában és megkísérlik a húsz legjobb pályamunkát könyvben is kiadni. A beküldőnek ehhez való hozzájárulását a pályázaton történő részvétellel megadottnak tekintik. A pályaművek postai úton (CD-n vagy nyomtatott formában) történő beérkezési határideje: március 20-a, szombat. Beküldési cím: Magyar Rákellenes Liga 1507 Budapest, Pf: 7. A borítékra írják rá: Az év onkológusa ? az én orvosom!

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Rákról tanácskoztunk | ZETApress

Szóljon hozzá!