ZETApress

hírportál

Idén sem adják fel

Már csak egy hét van hátra az év egyik legnagyobb zenei eseményének ígérkező Jobb velünk a világ! ? koncertig, amely november 13-án, vasárnap kerül megrendezésre a Budapest Sportarénában ? tudtuk meg a tegnap déli sajtó-nyilvános főpróbán, a Sztregova utcai Fonó Budai Zeneházban.

A jótékonysági koncert idei fellépői: Hobo és Bandája, az Ismerős Arcok, a Misztrál, Krizbai Teca, illetve a szervező Nemadomfel Együttes. Próbák, kulisszatitkok, exkluzív pillanatok a koncert előtti utolsó napokról: hogyan dolgoznak együtt a Nemadomfel Együttes sérült zenészei Hobóval, az Ismerős Arcokkal, Krizbai Tecával, a Misztrállal és a tánckarral. A feladat óriási, hiszen az idei cél is az, hogy megtöltsék az Arénát, ezzel is segítve Magyarország első passzívházként működő szociális intézményének, az Óbudán fogyatékos embereknek felépülő lakóotthonnak a megvalósítását.

A Jobb velünk a világ 2011. koncert

A Jobb velünk a világ! ? rendezvénysorozat egy fogyatékossággal élő fiatalok által életre hívott, általuk megszervezett program, amely bebizonyítja, hogy a hátrányban élők és a sérültek is képesek arra, hogy példát mutassanak a társadalomnak. A negyedik alkalommal megrendezésre kerülő koncert 2011-es fellépői a fogyatékos emberekből álló Nemadomfel Együttes, Hobo és bandája, az Ismerős Arcok és a Misztrál. A 2010-ben megvalósult és a 2011-es jótékonysági koncert célja közös: egy olyan referencia értékű lakóotthon létrehozása sérült emberek számára, amely modern környezetvédelmi technológiákat felhasználva passzívházként tud működni. E technológiával megépülő lakóotthon létrehozásával az első passzívház közintézmény kezdené meg működését Magyarországon.

Az elmúlt három évben szervezett Jobb velünk a világ! ? rendezvényein összesen 33 millió forint adomány gyűlt össze, melyből felújításra került a Böjte Csaba ferences rendi szerzetes nevével fémjelzett csíksomlyói árvaház, mely 120 fiatal lakóhelyét biztosítja, s elindult Szendrőládon egy a roma gyerekek felzárkózását segítő, családi nevelést kiegészítő otthon is.

Nemadomfel Együttes

Értelmileg akadályozott előadók hozták létre az együttest 2004-ben azért, hogy saját erejüket és tehetségüket latba vetve küzdjenek az előítéletek leépítéséért, a társadalmi empátia növeléséért. Első lemezük 2005-ben, második 2007-ben jelent meg az EMI gondozásában. Azóta a zenekar életéről Álomturné címmel többszörös díjnyertes film is készült. Az együttes tagjai pedig 2006 decemberében ? az esélyegyenlőségért végzett munkájukért ? miniszteri kitüntetést kaptak.

A lakóotthonok

Az 1990-es évekig a sérült embereket általában több száz fős, a települések határain kívül eső intézményekben látták el, jelentős mértékben megfosztva őket a társadalmi részvételtől. Ebben az időben kezdődött el a ?kitagolás? folyamata, melynek célja, hogy a sérült emberek kis közösségekben, lakóotthonokban éljenek, hasonlóan a társadalom többi tagjához. A lakóotthon fogyatékos felnőttek lakhatását szolgáló lakás vagy ház.

A berendezés és a lakókörülmény teljes mértékben igazodik a helyi közösség és település normáihoz. Optimális esetben az együttlakók létszáma nem haladja meg a nyolc főt, de maximum 12 fő lakik együtt. A lakóotthon személyre szabottan a legteljesebb mértékben támogatja az önálló életvezetés lehetőségét, adott esetben a fogyatékosság mértékének függvényében, a konkrét igényeket figyelembe véve biztosítja a rendszeres, de többnyire alkalmi jellegű segítségnyújtást.

A passzívház

A passzívház olyan épület, amelyben a kellemes belső klíma ? télen és nyáron is ? jellemzően külön fűtési és hűtési rendszer nélkül biztosítható. Ez több tényezőnek is köszönhető, amelyek együttes hatására alakul ki ez a belső állapot. A passzívház kiváló hőszigeteléssel rendelkezik a térelhatároló szerkezetein ? falak, padlók, tetők, ablakok ?, így hő-vesztesége minimális egy hagyományos családi házzal szemben.

A hő-veszteség csökkentése nem csak a vastag hőszigetelés felhasználásával érhető el, hanem hő-hídmentes és lég-tömör szerkezet kialakításával, valamit az épület energia-háztartásának építészeti tervezés közbeni figyelembe vételével, amelybe belejátszanak a passzív energiaforrások, mint az üvegezett felületeken keresztül beérkező napsugárzás, a háztartási gépek, valamint a lakók által leadott hő. Az így keletkezett hő-veszteség olyan minimális, hogy annak pótlásához nincsen szükség külön fűtési elosztórendszer kialakítására, hanem a fennmaradó minimális fűtési energiaigényt az egyébként is meglévő szellőztetőrendszeren keresztül lehet biztosítani.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Önkormányzati jótékonyság | ZETApress

Szóljon hozzá!