ZETApress

hírportál

Jobb velünk a világ

Ma Magyarországon, közel hatszázezer fogyatékos ember él. A közvetlen családtagokat is számítva, majdnem kétmillió embert érintenek a fogyatékossággal együtt járó nehézségek. Kevesen vannak tisztában azzal, hogy a fogyatékos emberekben milyen sok érték és lelki gazdagság, erő rejlik. Közülük nagyon sokan képesek értékteremtő munkára, komoly sporteredmények elérésére, rendezvények szervezésére, ők is képesek más emberek anyagi és erkölcsi támogatására. Péntek este erről győződhettünk meg a Budapest Sportarénában.

A Nemadomfel Együttes értelmileg akadályozott tagjai olyan nagyszabású, egyedülálló, és rendkívüli esemény szervezését kezdeményezték, amely a társadalmi felelősségvállalás hazánkban eddig ismeretlen példája: A Magyarországon élő, fogyatékos emberek, és talán minden hátrányos helyzetben élő ember nevében, a Paralimpia évében, hagyományteremtő, országos jótékonysági rendezvényt szerveztek. Saját tehetségüket kívánták felhasználni arra, hogy a mostoha életkörülmények között élő, ?egészséges? gyermekek is kibontakoztathassák értékeiket. Így a nehéz életkörülmények között élő, árva magyar gyermekek támogatása a cél, akik a fogyatékos emberekhez hasonlóan lépéshátránnyal indulnak az életben.

Fogyatékosok az egészségesekért

A Jobb velünk a világ! ? című rendezvény célja az volt, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy amennyiben lehetőséget kapnak a hátrányos helyzetű emberek ? fogyatékosok és szociálisan hátrányos helyzetűek egyaránt ? értékes, hasznos és boldog tagjai lehetnek a társadalomnak. A rendezvény és annak üzenete akkor lehet igazán sikeres, ha széleskörű összefogással valósul meg, ezért szeretnénk megnyerni minél több embert és szervezetet az ügynek. A rendezvényen összegyűlt támogatásokat a Böjte Csaba által szervezett, Dévai Szent Ferenc Alapítvány gyermekmentő szervezetének árvái javára fordítják.

Mindenki elég gazdag ahhoz, hogy másokat segítsen, csak örömmel és nyitott szívvel kell fordulnunk a világ és mások felé! ? szólt a rendezvény üzenete. Fővédnöke Sólyom Erzsébet, a köztársasági elnök felesége, védnökei Göncz Árpádné és Mádl Dalma, a korábbi államfők feleségei voltak. A szakmai feladatokat a Nemadomfel Együttes sérült tagjai, a Nem Adom Fel Alapítvány, a Kézenfogva Alapítvány és a HalBa Press Bt. munkatársai végezték. A technikai szervezési feladatokat megbízott ügynökség végzi, kiegészítve önkéntesekkel. A rendezvény szervezése és lebonyolítása során segítséget nyújtott Vitray Tamás és Várkonyi Attila (Dj Dominique), a Művészetek Palotájának programszervezője.

A könnyűzenei koncerten fellépett a Nemadomfel Együttes, valamint sztárvendégei: Rúzsa Magdi, 4For Dance, Caramel, Révész Sándor, Kiki, Miller Zoltán, Salsamor Táncegyüttes, Presser Gábor és Kállay Bori. A sérült emberek értékesítették az általuk készített ajándéktárgyakat. Szájjal és lábbal festő művészek tartottak kiállítást és aukciót. A rendezvényen neves sportolók és paralimpikonjaink mutatkoztak be. A bevétel az árva gyermekek javára kerül felajánlásra.

Nemadomfel Együttes

Értelmileg akadályozott előadók hozták létre az együttest 2004-ben azért, hogy saját erejüket és tehetségüket latba vetve küzdjenek az előítéletek leépítéséért, a társadalmi empátia növeléséért. Első lemezük 2005-ben, második 2007-ben jelent meg az EMI gondozásában. Azóta a zenekar életéről Álomturné címmel többszörös díjnyertes film is készült. Az Együttes tagjai pedig 2006 decemberében ? az esélyegyenlőségért végzett munkájukért ? miniszteri kitüntetést kaptak.

Nem Adom Fel Alapítvány

Az alapítvány 2005. végén alakult, azóta aktívan működik. 25 alkalmazottjuk van ? akik közül 22-en fogyatékos, illetve megváltozott munkaképességű személy ?, folyamatban van hat különböző programjuk.

Nevük nem pusztán egy együttes, illetve egy szervezet neve, hanem egy lelkület, egy életérzés, egy újfajta megközelítés, amely áthatja csapatukat. Céljuk, hogy a társadalom hátrányos helyzetű tagjai (fogyatékos emberek, tanulásban akadályozottak, szociálisan hátrányos helyzetű fiatalok, időskorúak, stb.) higgyenek abban, hogy szükség van a tehetségükre, és ha nem adják fel, képesek lehetnek a sikerre, az értékteremtésre. Ahhoz szeretnénk hozzásegíteni Őket, hogy a saját erejüket, tehetségüket megélve, felhasználva programjainknak aktív közreműködői, sőt létre hozói legyenek, sajátjuknak, saját teljesítményüknek érezve azokat.

Higgyük, hogy a küzdelmükben rejlő erkölcsi tőke gazdagíthatja, nemesítheti a társadalmat. A nehézségek idején a bátorításra, a Nem adom fel! ? lelkületre minden embernek szüksége van, és nincs, aki hitelesebben képviselhetné mindezt, mint a hátrányos helyzetű emberek. Ha Ők nem adják fel, akkor mi miért adnánk fel? Tényleg, miért is!?

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Egyedülálló siker az Arénában

Szóljon hozzá!