ZETApress

hírportál

Egyedülálló siker az Arénában

Pontosan 11 millió 157 ezer 825 forint gyűlt össze november 14-én a Budapest Sportarénában megrendezett Jobb velünk a világ! ? Fogyatékosok az ?egészségesekért? című jótékonysági rendezvényen, melyet a sérültekből álló Nemadomfel Együttes kezdeményezésére szerveztek fogyatékosok azzal a céllal, hogy Böjte Csaba által gondozott árva gyerekeken segítsenek. A világon is egyedülálló kezdeményezésre majdnem hétezren voltak kíváncsiak. Az esemény fővédnöke Sólyom Erzsébet asszony, védnökei Göncz Árpádné (Kézenfogva Alapítvány) és Mádl Dalma asszonyok voltak.

Várakozásainkat is felülmúlta az az érdeklődés, amely a rendhagyó jótékonysági eseményt jellemezte. Igaz ez éppúgy a koncertre, mint a két kísérőrendezvényre, a vásárra és a kiállításra ? mondta el Papp Szabolcs kerekes-székes szóvivő az esemény lezárását követő mai sajtótájékoztatón. ? Azt hiszem, hogy mind az előkészületek, a szervezés, mind pedig az esemény páratlan élménnyel ajándékozott meg minket és reméljük minden résztvevőt is ? folytatta.

Ez év tavaszán a Nemadomfel Együttes a világon is egyedülálló kezdeményezéssel állt elő, miszerint fogyatékos és ép társaikkal összefogva szeretnének jótékonysági koncertet szervezni, bizonyítva azt, hogy ők is képesek értékteremtő munkára, illetve azt ? mely a rendezvény üzenetévé is vált ?, hogy mindenki elég gazdag ahhoz, hogy másoknak segítsen, csak örömmel és nyitott szívvel kell fordulnia a világ és mások felé. ? Mindenkinek felelőssége és kötelessége, hogy a szűkebb és tágabb környezetében élőkön a saját módján segítsen. Ezt tűzték ki célul a szervezők, akik most saját tudásukat ajánlották fel rászorult gyerekeknek ? nyilatkozta Papp Szabolcs.

A Nemadomfel Együttes tagjai: Bakró Zsuzsanna, Benedek Árpád, Bődi András, Dely Géza, Farkas Áron, Farkas Izsák, Farkas Miklós, Galambos Tamás, Janzsó Cecília, Kiss Barna, Kókai Bálint, Krisztián Mária, Lippai Gábor, Lázár Krisztina, Mihályi Norbert, Németh László, Polgár Krisztina, Rátkai Tibor, Szabó Boglárka, Szabó János, Szepesi Richárd, Színai Tamás, Szűcs Zsolt, Varga Árpád, Zakál Zoltán. Ők már az ötlet születését megelőzően is találkoztak Böjte Csaba ferences rendi szerzetessel és az általa gondozott árva gyerekekkel.

Böjte Csaba 1992 óta fogadja oltalmába a nyomorúságos körülmények között élő utcagyerekeket, ad nekik ételt, ágyat, szeretetet. Ma már több mint 1500 gyermeket támogat a déváról elindult szolgálat akik közül 700-an bentlakásos otthonokban nevelkednek. ? Ezért döntöttünk úgy, hogy a legjobb cél az lehet, ha a szintén hátrányos helyzetben élő dévai árvák megsegítése érdekében szervezzük az eseményt ? mesélte Papp Szabolcs.

A kezdeményezéshez nagyon sok sérült ember, támogató szervezet, illetve ismert, népszerű sztár is csatlakozott. Így bővült folyamatosan a kör Rúzsa Magdival, Presser Gáborral, Révész Sándorral, Miller Zoltánnal, Novák Péterrel, Kállay Borival, Kikivel, a Salsamor Táncegyüttessel, Carmellel, az Eddával, a 4for Dance-szel, a Gördülő Tánccsoporttal, a Jazz and More Kórussal és még sok más neves sztárvendéggel. Az est házigazdái Vitray Tamás és Várkonyi Attila voltak. Az első hívó szóra szinte azonnal vállalta el a rendezvény fővédnökségét Sólyom Erzsébet asszony, védnökei Göncz Árpádné és Mádl Dalma asszonyok lettek.

A páratlan esemény ? melyről mi is beszámoltunk ? szinte teljesen megtöltötte a Sportarénát olyannyira, hogy a koncert megkezdése időpontjában még hosszú sor állt a jegypénztárnál, hogy jegyet tudjon venni a rendezvényre. Különleges sikert aratott a koncert előtt megrendezésre kerülő vásár is, mely során olyan sérült személyek bocsátották áruba az általuk készített termékeket, akiket civil szervezetek foglalkoztatnak. A vásárra az ország minden területéről több mint húsz civil szervezet jelentkezett, akik közül voltak olyanok is, akik minden terméküket eladták a vásáron.

Szívesen jelentkeztünk a felhívásra, miszerint részt vehetünk az árusításon, és bevételünkkel hozzájárulhatunk az alapítvány karitatív céljainak megvalósításához ? mondta el Katona Veronika, a SOFI-EGYMI Életjel Alapítvány képviseletében, aki maga is sérült árusként vett részt a vásáron. ? Az intézmény tanulóinak munkáiból hoztunk a vásárra ízelítőt (néhány gyapjúszőnyeget, gyapjútarisznyát, melyet autista tanítványaink szőttek, gyönyörű díszgyertyákat, valamint bőr karkötőket.) Külön büszkeség számunkra, hogy a termékekből ? annak ellenére, hogy a karkötőt 100-200 forintért árusítottuk ?, számításunk szerint közel húszezer forint jött össze. Mindent eladtunk.

A vásár bevételével szintén Böjte Csaba árva gyerekeit támogatták a szervezők és a résztvevők. A vásár mellett két különleges kiállítást is megtekinthettek a látogatók. Az egyiken a Nem Adom Fel Alapítvány, a Magyar Fotóművészek Szövetsége és a Kamaszfesztivál Szervezőiroda támogatása által kiírt Jobb velünk a világ ? Fogyatékosok az egészségesekért című fotópályázatra beérkezett alkotásai kerültek kiállításra. A pályázatra 12-18 év közötti diákok küldhették be alkotásaikat. A diákok fotókon keresztül mutatták be a fogyatékkal élők mindennapjait, együttműködésüket az egészségesekkel. A fotópályázatára 12 csoport 20 alkotójától összesen 149 pályamunka érkezett. A díjazottak a koncert keretein belül vehették át az elismeréseket. A másik kiállításon szájjal és lábbal festő művészek, illetve értelmileg akadályozott alkotók kiállítását tekinthette meg a közönség.

A rendezvény során az értelmi sérültekből álló Nemadomfel Együttes mellett a kezdeményezéshez csatlakozó sztárok is felléptek, hol az együttessel közösen, hol pedig önálló számokat előadva. Az esemény különlegességének nevezhető többek között a Salsamor táncegyüttes produkciója, akik értelmi sérült embereket bevonva több mint féléves gyakorlást követően léptek az Aréna színpadára. A siker kézzelfogható volt.

Úgy gondoljuk, hogy mindenképpen folytatni kell a közös táncolást ? meséli Koós Zsuzsanna a Salsa Picante tánciskola vezetője. ? Egyrészről egy táncházat fogunk működtetni, ahová bárkit szívesen látunk. Szeretnénk tánclépéseket tanítani, a tánccal egy újfajta életérzést megismertetni sérült emberekkel is, örömet okozni és sok-sok mosolygós arcot magunk körül látni. Másrészről pedig kétheti rendszerességgel a fellépő csoportunkkal szeretnénk tovább foglalkozni, újabb koreográfiákat tanulni, és további produkciókra készülni. Hiszünk abban, hogy a tánc egy olyan eszköz a kezünkben, aminek segítségével fel tudjuk szabadítani a bennünk rejlő energiákat, amivel ki tudjuk magunkat fejezni, amivel közelebb tudunk kerülni önmagunkhoz és társainkhoz, akár egészséges az ember, akár fogyatékkal él.

Az egyéni szerepvállalás mellett különösen fontosnak tartom kiemelni a szervezetek társadalmi felelősségvállalását is ? mondta Papp Szabolcs ?, hiszen nem valósulhatott volna meg ilyen színvonalon ez az esemény, ha nem állnak mögénk támogató cégek, szervezetek, médiatámogatók, akik velünk egyetértve felvállalták rendhagyó kezdeményezésünk segítését.

A Magyar Televízió szívesen segít a nyilvánosság erejével, nemcsak műsorain, hanem fontos ügyek támogatásán keresztül is ? teszi hozzá az MTV igazgatója, Schatz Péter, aki az esemény médiatámogatása mellett döntött. A Jobb velünk a világ rendezvény éppúgy közszolgálat, mint a mi esélyegyenlőségi műsoraink, hiszen a sérült és ép emberek közötti párbeszédet segíti elő.

Külön érdemes kiemelni a rendezvény értékelése kapcsán azt is, hogy talán soha nem szerepelhettek ennyit fogyatékos, sérült személyek a médiában, mint e rendezvény kapcsán, teret adva gondolataiknak, elképzeléseiknek, érzéseiknek. A szervezők több mint 180 megjelenést számoltak össze az elmúlt pár hónap alatt, mely mindenképpen nagy számnak mondható.

A koncertből és a vásárból befolyó adományokat a rendezvény szervezői és kezdeményezői a sajtótájékoztató keretein belül nyújtották át Böjte Csabának, aki egy új otthon létrehozását kívánja megvalósítani, ezúttal a gyergyói medencében.

Az eseményből befolyó több mint 11 millió forint adomány messze felülmúlta a várakozásainkat. Azt a cél tűztük ki magunk elé, hogy ez a rendezvény a társadalmi összefogás egyik példaértékű eseménye legyen. Úgy véljük, hogy ez nagy részben sikerült ? nyilatkozta Papp Szabolcs. ? Ugyanakkor az esemény hitet adott arra is, hogy érdemes ezt a munkát folytatni, s reméljük, jövőre, egy minimum ilyen színvonalú produkcióval tudunk a nyilvánosság elé kilépni.

A Szerencsejáték Zrt. az árva gyerekekért

Az SzZrt. másfélmillió forinttal támogatta a Nem Adom Fel Alapítványt annak a koncertnek a megrendezésében, melyet a hátrányos helyzetű árva gyerekek javára szerveztek. A koncert tiszta bevételét délelőtt, a Művészetek Palotája Bohém Éttermében ünnepélyes keretek között vette át Böjte Csaba, az árvákat istápoló Dévai Szent Ferenc Alapítvány vezetője.

A rendezvényt értékelő sajtótájékoztatón Feldmájer Sándor, az SzZrt. szponzorációs igazgatója kiemelte, hogy ez az összeg szervesen illeszkedik azon adományok, támogatások sorába, melyet a lottótársaság a rászorulók részére jutatott ebben az esztendőben is, híven azokhoz a normákhoz és elvekhez, melyeket önmaga számára a társadalmi problémák iránti érzékenységgel kapcsolatosan követelményként és követendő magatartásként megfogalmazott. Az elmúlt évben például az OORI Koponyasérült Rehabilitációs Osztályát támogatták.

A Nemadomfel Együttes olyan zenekar, amely értelmi érült emberekből állt össze. A november 14-én tartott koncert legfőbb különlegességeként ? a világon eddig egyedülálló módon és elsőként ? fogyatékosok vállalkoztak arra, hogy ?egészséges?, bár hátrányos helyzetű, nehéz körülmények között élő árva gyerekeken segítenek. A kezdeményezést felkarolókhoz ? hangsúlyozta Feldmájer Sándor ? a Szerencsejáték Zrt. szívesen és magától értetődően csatlakozott.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Kapu Európára

Szóljon hozzá!