ZETApress

hírportál

Kaposvár a komolyzene fővárosa

Az egy évvel ezelőtti 1. KaposFeszten Kocsis Zoltán azt mondta Szarvas Istvánnak: ? Szilárdan hiszem, hogy a fesztivál tartós lesz és minden évben egyre jobb! ? Az első két nap szerzett tapasztalatai szerint igaza lett a világhírű karmesternek, zongoraművésznek.

Igazi kulturális csemegével, Kelemen Barnabás hegedűművész és Kocsis Zoltán nyitóhangversenyével kezdődött pénteken a kaposvári Szivárvány Kultúrpalotában a 2. KaposFeszt. A félezer zenerajongó ? amely telt házat jelentett ?, elsőként három Kresler művet hallgathatott meg frenetikus előadásban. A tomboló siker viszonzásául egy csipetnyi ráadást is játszottak a művészek.

A következő mű Szergej Prokofjev: Péter és a farkas, Op. 67. volt az alábbi felállásban: Alina Pogostkina ? első hegedű, Lesták Bedő Eszter ? második hegedű, Amhal Greosz ? brácsa, Nicolas Altstaedt ? cselló, Fejérvári Zsolt ? bőgő, Reto Bieri ? klarinét, Szabó Anita ? fuvola, Horváh Béla ? oboa, Lakatos György ? fagott, Chezy Nir ? első kürt, Borbély Balázs ? második kürt, Kutas Dávid ? harmadik kürt, Horváth Bence ? trombita, Kaip Róbert ? harsona, Colin Curie és Rácz Zoltán ? ütőhangszerek. Narrátor: Kulka János, vezényel: Kocsis Zoltán.

Szergej Prokofjev 1936-ban írta a Péter és a farkas című, gyermekeknek szóló szimfonikus meséjét Natalja Szac megrendelésére, a Moszkvai Központi Gyermekszínház számára. A Péter és a farkas tulajdonképpen a hangszerek világával ismerteti meg a hallgatókat. A remek összhangban előadott művet vastapssal jutalmazta a közönség, háromszor is visszahívta a művészeket.

Szünet után Johannes Brahms: 1. B-dúr vonós szextett, Op. 18. hangzott el Kelemen Barnabás, Kokas Katalin, Homoki Gábor, Amihal Grosz, Nicolas Alstataedt és Kokas Dóra tolmácsolásában. A siker nem maradt el ugyanígy a második napon sem. Az első nap este Tóth Vera és Tóth Gabi Funky-estjét nézhette és halhatta a Kossuth tér közönsége.

A megnyílt Agorában késő este a sajtó képviselői Horváth János Milán, a megnyitott Rippl-Rónai kiállítás kurátorának tárlatvezetésével részletesen megismerkedhettek a 138 kép történetével, kiemelten a festőóriás múzsáinak kapcsolataival a mesterhez. Kaposvár két legelfoglaltabb embere: Kokas Katalin, a fesztivál ötletgazdája, művészeti vezetője és Szita Károly, a város polgármestere exkluzív interjút adott Szarvas Istvánnak, amit a későbbiekben közlünk.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Kaposvári emlékek | ZETApress

Szóljon hozzá!