ZETApress

hírportál

Piknik a Millenárison

Pihenni vágyik? Szeret piknikezni? Ha igen, akkor Önnek/Önöknek holnaptól a Millenáris Parkban a helyük ? javasolja a sajtóbemutatón fotózó Lantai József.

Kellemes környezetben, akár a fűben heverészve vagy piknikkosárból csemegézve a Millenáris park zenészekkel, táncosokkal, irodalmárokkal, színészekkel, változatos gyerekprogramokkal, drámafoglalkozásokkal és az elmaradhatatlan kézműves foglalkozásokkal várja a hasznos kikapcsolódásra vágyó látogatókat.

Az említett piknikkosár és játékkölcsönzés mindennap elérhető. Sőt! Keddtől szombatig naponta más műfaj képviselői szórakoztatják a piknikezőket. Keddenként és szerdánként a Barátságos Park ? játszótéri program várja a legkisebbeket, és a családokat. A csütörtök az irodalomé, délután a gyerekeknek szól a mese, kora estétől pedig megízlelhetjük az irodalom számos árnyalatát.

Itt lesz Karafiáth Orsolya, Erdős Virág és Rácz Zsuzsa, akik lányok-asszonyok irodalmi receptjeit tárják elénk a garantáltan ?elfuserált? párkapcsolathoz. Van Slam poetry-est a Slam Poetry Budapesttel, a Rájátszás alkalmával pedig kortárs költők és zenészek írják és játsszák újra egymás kedvenc műveit. Péntekenként megmozdul a park! Ingyenes bemutatóórák, tánc és mozgás, kipróbálható a zumba, a salsa, a hip-hop, a jóga, a flamenco, sőt még az afrikai tánc vagy a tűztánc is.

A Tisza Cipő jóvoltából hétről hétre bajnokságok a legkülönbözőbb sportágakban ? van csocsó, tollas, sőt: számháború is. A közös táncolás után a park különböző pontjain felbukkanó performanszok szórakoztatják a látogatókat. Még mindig péntek, és esténként a Szabadtéri Színpadon látványos táncprodukciók, csak néhányat említve pl. a Magma Tűzszínház, Vámos Veronika és a flamenco esttel érkező Mencori Társulat, továbbá kortárs táncelőadások.

Szombatonként kötetlen zenélés mindenkinek-mindenkivel: zenekedvelők, zenészek, profik, amatőrök, érdeklődők, muzsikáljunk együtt ? csak a zenélés és önmagunk öröméért. Délután utcazenészek lepik el a parkot, mindenkinek adott a lehetőség a bemutatkozásra. Esténként közösen zenélhetünk a meghívott zenészekkel, akik aznap este önálló koncertet is adnak. Itt lesz többek között Kardos-Horváth János, aki egy óra alatt készít el egy lemezt a látogatókkal. A Kolin zenekar pedig Magyarország első holografikus vetítéssel egybekötött koncertjére készül.

A piknikkosárban minden ?zenei íz? megtalálható lesz: jazz, népzene és elektronika is. Várják azokat a zenekedvelőket, zenészeket, profikat, amatőröket, akik kaphatóak egy kötetlen hangulatú spontán örömzenélésre. A cél az, hogy bemutatkozási lehetőséget adjannak fiatal együtteseknek, zenészeknek, és a Millenáris parkja állandó befogadójává váljon a közös muzsikálásra vágyó, zenére fogékony közönségnek. Olyan zenészek zenekarok jelentkezését várják akik hangosítás nélkül, vagy minimális hangosítással tudják vállalni a koncertet.

Műfaji megkötöttség nélkül bárki jelentkezhet, legyen szó komolyzenéről, reggae-röl, rockról, jazzről, népzenéről vagy akár kórusműről. A közönség beváltható kuponnal szavazhat majd a nekik tetsző együttesekre, a legtöbb kupont begyűjtők értékes nyereményekben részesülnek. Július közepétől várják a jelentkezéseket folyamatosan, rövid leírással, fotóval, videóval az együttesről az alábbi időpontokra: augusztus 13-a, és augusztus 27-e. Zenészek, zenekarok, zenekedvelők figyelem! A jelentkezéseket és kérdéseket Molnár Éva programszervező emolnar@millenaris.hu email címére, vagy a (06-1) 336-4050 stabilszámra várja.

A heti programból ajánlanék egyet a figyelmükbe: holnap, augusztus 4-én mini-margó foglalkozás Gévai Csillával, a Pagony Könyvkiadó író-illusztrátorával. Bizony nem mese, hogy kínlódik a föld, alig kap levegőt, fogynak el a tengerek, percenként eltűnik egy focipálya nagyságú erdő, és ha nem figyelünk, kihalnak a jegesmedvék is. Vajon mit tehetnénk e riasztó változások ellen. Utána Villámrandi ? Slam poetry-est együttműködésben a Slam Poetry Budapesttel. A mostani slam poetry-esten tíz fellépő kaphat alkalmat, hogy flörtjeiről, ismerkedéseiről, szerelmeinek kezdetéről verseljen egy sajátos szituációban, a ceremóniamester: Mavrák Katalin. Fellépők-költők: Simon Márton, Bárdos Deák Ági, Szkárosi Endre. Slammerek: Indiana, Aldo, Akkezdet Phiai (Újonc Peti és Saiid). Pénteken Tánc a Parkban ? Afrika és India.

A Csodák Palotája előtti füves területen most sem maradhat el a jóga gyerekeknek és felnőtteknek. Ezen kívül afrikai táncot is tanulhatunk majd az Ethnosound segítségével, valamint pilatest Glotz Máriával és argentin tangót Budai Lászlóval, az Oktogon tánciskola tanáraival. Nap közben sárkányeregetés és tollasozás a Tisza cipő szervezésében. Este az indiai tánccal ismertet meg bennünket Gulyás Ildikó, aki Magyarország, valamint a kelet-európai térség legképzettebb indiai táncművészei közé tartozik.

A Bhárata Nátjam az indiai szubkontinens évezredek alatt kikristályosodott táncnyelve, tradicionális ? és egyben rituális ? mozgásművészeti kifejezőeszköze: a testtudat, a szimmetria, a mozdulat egyetemes élményével itatja át a táncost. Az arc- és a kézmozdulatok kifinomult rendszere az emberi lélek legfinomabb rezdüléseit jeleníti meg, miközben a klasszikus indiai zene intenzív ritmusának és évezredes dallamvilágának hullámain a táncos a mindenséggel olvad össze.

India után pedig Argentína következik: újra összeállnak a párok, hogy egy szabadtéri milongán tangózzanak az éjszakában. Az augusztus 6-i, szombati különkiadásában az elektronikus zenéé lesz a főszerep, a Szabadtéri Színpadon Picnique Électronique: Ki mondta, hogy a brie sajt nem megy az elektrohoz?

A parkban átveszik a hatalmat a műfaj hazai legjobbjai, s az elektro francia bölcsőjének híres-hírhedt szülöttje, REMAIN is feltűnik majd. Egy napra a piknik szó új értelmet nyer, egyszerre lesz kellemes és zúzós, fűfoltos és nemes, elektronikus és természetes. A tavon játszik DJ Clairvo és az Infragandhi, a színpadon pedig a Realistic Crew koncert és Anorganik. Adott a fű, adott a tó, adott a zene, már tényleg csak Ön hiányzik… és a barátai.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Millenárisi piknik | ZETApress

Szóljon hozzá!