ZETApress

hírportál

Vilmos várt Gyulán

Nem tudtam ellenállni az invitálásnak, és a nagy hőség ellenére külföldi újságírók társaságában elmentem Gyulára, hogy ott lehessek-lehessünk a Gyulai Várszínház 48. évad összművészeti fesztiváljának július elején kezdődött rendezvényein, és azon belül is a VII. Shakespeare Fesztiválon.

A programsorozat a Dél-alföld népművészetének ünnepével a három napos Kőrös-völgyi sokadalommal kezdődött. Ahogy a mesében mondanák, volt ott minden, ami felnőttnek, gyereknek egyaránt kedves és szórakoztató, menettánctól a főzőversenyen át a néptánc-gáláig, miközben a gyerekek Sárkányföldön és Hetedhétországban tehettek látogatást, sőt bekukucskálhattak a vasorrú bába mézeskalácsházába ? tudtuk meg Lantai Józseftől, aki a felvételeket is készítette.

Néhány napos pihenő következett és július 7-én megkezdődött a július 17-ig tartó VII. Shakespeare Fesztivál. Három napon át az esti előadásokat megelőzve Szentivánéji borfesztivál zajlott a gyulai vár előtt. A délutáni órákban az apukák, anyukák borkóstoló, borbemutató részesei lehettek, ehettek-ihattak, miközben gyerekeik Shakespeare meséket hallgattak. Még sötétedés előtt hét óra környékén utcaszínházi bemutató, Shakespeare: Lóvátett lovagok műve alapozta meg az esti hangulatot.

A vár előtti térségben, vagy, ahogy jobban ismert, a várkertben, két kupolás sátor adta a színpadot, előttük padsorok és a földön ülve gyerekek serege, akik szájtátva figyelték az érdekes vásári előadást, megcsodálva minden díszes jelmezbe öltözött színészt. Megragadott a gyerekek őszinte figyelme és az arcukon tükröződő érdeklődés, ahogyan együtt éltek Navarra királyával, a hóbortos spanyol Armandóval és a királylánnyal. Titkon arra gondoltam, hogy talán ők lesznek a jövő nézői esetleg kritikusai és ünneplői a Várszínház 100. évadjának.

A Fesztiválra minden évben egy új bemutató készül, idén egy ritkán játszott darabra, Gyulán eddig még be nem mutatott Troilus és Cressida-re esett a választás. Az előadás előtt alapos történeti információkkal látott el Gedeon József, a Várszínház igazgatója: A Várszínház 1964-ben alakult, köszönhetően az akkori csabai színház igazgatójának, Miszlay Istvánnak, aki Dubrovnikban járt, ahol a várban volt és van is színház, és onnan hozta a mintát. Gyula város vezetői elfogadták az ötletet, hogy az 1958-ban felújított várban legyen egy színház, méghozzá hazánkban az első várszínház. Felépült a színpad, a nézőtér és 1964 júliusában neves budapesti művészek közreműködésével, Victor Hugo: Hernani bemutatásával indult a mai napig tartó fesztivál-sorozat.

A kezdeti évtizedekben történelmi darabokat mutattak be. Az ok egyrészt az, hogy a vár egy történelmi környezet, melyen szinte adva van a díszlet, másrészt azokban az időkben, mikor nem lehetett őszintén kimondani a dolgokat, a történelmi darabokon keresztül lehetett üzenni az akkori korról. Például bemutattak egy középkori darabot, ami az akkori adott viszonyokat tükrözte. A ?80-as években főleg a határon túli szerzők művei kerültek színre, hasonló okokból. Amit Pesten nem lehetett eljátszani, azt Gyulán be lehetett mutatni, mondhatnánk vidéken elment, mert Pesten a pártközpont jobban odafigyelt.

A mai napig 260 bemutató volt a Várszínházban, több ezer színész fellépett, a színházi élet színe-java megfordult Gyulán, lehetetlen lenne most felsorolnom a nagy neveket, a teljesség igénye nélkül néhány, pl. Domján Edit, Szirtes Ádám, Latinovits Zoltán, Sinkovits Imre, Őze Lajos. Gedeon József igazgató 16 éve vezeti a Várszínházat és azóta hathetes összművészeti fesztivállá terebélyesedett a programsorozat. Minden művészeti ág képviselteti magát, de elsősorban a színház a jellemző. Zenés színházi produkciók ? operett, musical, opera, balett ? néptánc, felolvasó színház, zenei koncertek és jazz is jelen van.

A program összeállításnál elsődleges szempont a minőség, csak veretes művészetek jelenhetnek meg, a gagyi és hakni nem kerül meghívásra. Általában a felkért rendezők olyanok, akik nem szokványos előadásokat rendeznek, hanem valamilyen módon új koncepciójuk van, és a modern színház képviselői. Rendezett itt Gyulán pl. Alföldi Róbert, Vidnyánszky Attila, Zsótér Sándor, Bocsárdi László. A Gyulai Várszínház nem ássa a manapság oly divatos politikai árkokat. Nyitva áll mindenki előtt, ha valaki valamiben kiváló, az meghívást kap, csak a kvalitás a lényeg.

Gyula hívott, Vilmos várt

A Shakespeare Fesztiválokon az eddigi években a legjelesebb hazai és külföldi előadások bemutatása maradéktalanul sikerült. Szerencsések vagyunk, mert nagyon sok kiváló fordításunk van, klasszikus és kortárs egyaránt, tehát tudunk csemegézni belőle, másrészt évente átlagosan 40-50 Shakespeare-bemutató van a hazai színpadainkon. Miként említettem az idei fesztivált a Troilus és Cressida nyitotta, majd két következő napon is telt ház előtt zajlott a bemutató.

A ritkán játszott, 1600-as évek elején íródott darab Williams Shakespeare egyik legnehezebben besorolható színpadi játéka. Groteszk és szatirikus komédia, de ugyanakkor tragikus is. A krónikák szerint hazai bemutatója 1966-ban volt a Körszínházban, Kazimir Károly rendezésében, a legutóbbi pedig 1992-ben a Budapesti Kamaraszínházban. (Ruszt József rendezte). Összességében a gyulai a hetedik bemutató, Horváth Csaba rendező-koreográfus állította színpadra a Nemzeti Színház művészei, László Zsolt és Tompos Kátya, valamint a Forte Társulat művészeinek közreműködésével.

A darab cselekménye a trójai háború idején játszódik, elég pontosan követve az Iliász eseményeit attól a pillanattól, hogy Achilles megtagadja a harcban való részvételt, egészen Hector haláláig. A darabban két cselekményszál van: az egyikben Troilus ? Pandarus segítségével ? udvarol Cressidának. A két szerelmes ágyba bújik és biztosítja a másikat örök szerelméről. Cressidát azonban egy politikai alku után átadják a görögöknek. Troilus utána lopakodik a görög táborba, és meglátja, hogy Cressida ott Diomedes-szel flörtöl, ezért bosszút esküszik. Ez a szerelmi cselekmény azonban csak a darab egyharmadát teszi ki.

A darab fő cselekménye a görög és a trójai haditanácsban játszódik, Agamemnon és Priamus, valamint vezérkaruk részvételével. Agamemnon minden eszközzel azon van, hogy Achillest visszacsalja a harcmezőre Hector ellen. Hector levelet küld a görögöknek, hogy hajlandó kiállni egy görög harcos ellen. Erre a szerepre Ajaxot szemelik ki, de vele végül nem küzd meg. Achilles csak barátja (és egyesek szerint szeretője), Patroclus halála miatt tér vissza a harcba és öleti meg Hectort. Öccse, Troilus, bosszút esküszik.

Horváth Csaba és a Forte Társulat neve már jelzi, hogy a mozgás és a fizikalitás szerves része, nyelvezete a darabnak, a mozgás felől közelítik meg a művet. A történet nem sérül, el van mesélve és a mozgás a zenével társulva komplett élményt nyújt. Hihetetlen mozgáskombinációkat produkál a két művész: László Zsolt és Tompos Kátya.

Engem rabul ejtett a mozdulat és a Shakespeare-i szöveg ritmikája, ahogy kart-karba öltve halad a kettő együtt, a mozdulat befejezése indítva a prózát, szinte dallam nélküli zenének, azaz ritmusnak is felfoghatnánk. És, hogy zenévé is alakuljon, ahhoz a legváratlanabb szituációkban a Forte társulat tagjai különböző ütős és fúvós hangszereket szólaltatnak meg, játszanak vele. Tompos Kátya most is énekel, sejtelmes fényekbe burkolódzva, és László Zsolt gitárt ragadva, társakkal dalra fakad a vörös fényekkel borított színpadon.

Igaz, hogy a Forte Társulat tagjai nem színészek és ez talán a szövegmondásnál tetten érhető, de úgy érzem, felnőttek a címszereplők mellé. Az előadás közreműködői: Krisztik Csaba, Vati Tamás, Herczeg Adrienne, Sipos Vera, Kádas József, Blaskó Borbála, Simkó Katalin, Andrássy Máté, Sinko Réka, Horkay Barnabás (e. h.), Nagy Norbert (e. h.), Hegymegi Máté (e. h.). Dramaturg: Upor László, zene: Matkó Tamás, jelmez: Benedek Mari, asszisztense: Madarász Márta, fény: Payer Ferenc, asszisztense: Számel Judit. Rendező-koreográfus: Horváth Csaba. Egy fesztiválnak és egy előadásnak rangot ad, ha csak akkor és ott látható egyszer ? jelen esetben háromszor ? a bemutatott darab. Bízom benne, hogy lesz lehetőségük Önöknek, olvasóknak is a későbbiek folyamán megtekinteni ezt az igazán nagyszerű előadást. A Shakespeare Fesztivál néhány előadására a következő napokon folyamatosan visszatérünk. Érdemes lesz továbbra is figyelemmel kísérni portálunkat!

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Júlia újra Gyulán | ZETApress

Szóljon hozzá!