ZETApress

hírportál

Elmarad a Bánk bán

Az előzetes tervek szerint Los Angelesben debütált volna amerikai színpadon a magyar klasszikus, a Bánk bán, mely Domingo nyilatkozata szerint azért hiúsul meg, mert hosszas egyezkedések és tárgyalások után sem tudtak megállapodni pénzügyi kérdésekben.

A darabot Plácido Domingo, a Los Angeles Opera igazgatója vezényelte volna, és Káel Csaba rendezte volna meg a 2011-12-es évadban. Ennek költségeit nagyrészt a magyar állam vállalta. A hazai hozzájárulás főként a díszletek és kosztümök árát fedezte, ezeket mind Magyarországon tervezték elkészíteni.

Mégsem kap kétszázmillió forintos támogatást az amerikai előadás ? derült ki a híradásokból. Stephen Rountree, az L. A. Opera vezetője elmondta, hogy a magyar producerek sajnos nem tudták előteremteni a kívánt összeget, ez áll az anyagi vita hátterében, és emiatt kell törölni a bemutatót. Pedig Szőcs Géza, a NEFMI kultúráért felelős államtitkára nagyon fontosnak tartotta ezt az előadást, mellyel sikerült volna szélesebb körben megismertetni a világgal a magyar kultúrát.

Los Angelesben a klasszikus, Rékai?Nádasdy-átdolgozás került volna színre, amelynek részleteiről Káel Csaba is keveset tud, hiszen ebben a vállalkozásban ő csak rendező lett volna. A tervek szerint a díszletet Csíki György, a jelmezt Tordai Hajnal tervezné, a koreográfus Solymosi Tamás lenne. Az előadást Plácido Domingo vezényelte volna, de a zenekarnak Erkel Ferenc muzsikáját Vajda Gergely karmester-zeneszerző tanítaná be.

A négy amerikai előadásra november 16-, 19-, 22-, és 27-én került volna sor. Bánk bán szerepét a belcanto tenorként indult, és jelentős amerikai sikereket elért, pozsonyi Klein Ottokárnak szánták. Melinda Rost Andrea és Boross Csilla lett volna, Gertrudis szerepére Wiedemann Bernadettet kérték föl, Brickner Szabolcs Ottó, Szemerédy Károly pedig Petúr bán lett volna. Tiborcot ketten is életre kelthetnék: Kálmándi Mihály és Perencz Béla, aki II. Endre királyt is alakíthatta volna.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Plácido Domingo a garancia! | ZETApress

Szóljon hozzá!