ZETApress

hírportál

Plácido Domingo a garancia!

A Los Angeles Bánk bán produkció örömmel értesült róla és a tegnapi kormányülés után kiadott közlemény is megerősíti, hogy a kormányzat továbbra is támogatja az Erkel opera bemutatóját ? tudtuk meg Holub Katitól.

Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár június 29-én megbízta a Filharmónia társaságot a NEFMI és a Los Angeles Opera között létrejövő támogatási szerződés megkötésére, és ez alapján a társaság igazgatója az elmúlt hetekben minden szükséges információt megkapott a produkcióról.

Mint ahogy az elmúlt napokban Stephen Rountree, a Dorothy Chandler Pavilion elnöke és Christopher Koelsch, a Los Angeles Opera ügyvezetője számos alkalommal nyilatkozta, a november 16-i Bánk bán bemutató kizárólag a támogatói szerződések rendelkezésre álló időn belül elmaradt realizálása miatt nem tud létrejönni. Ezek megvalósítására a produkció számos kísérletet tett az utóbbi hónapokban.

A Megakoncert Plácido Domingo művészeti irányításával, Joshua Winograde, a Los Angeles Opera művészeti titkára és Kincses Veronika, Kossuth-díjas énekes közreműködésével kiváló, nemzetközi rangú szereposztást hozott létre. Az előadásra a legnevesebb nemzetközi színpadokon fellépő művészek kaptak felkérést, így például Rost Andrea, Wiedemann Bernadett, Kolonits Klára, Perencz Béla, Kálmándy Mihály, Klein Ottokár, Clementis Tamás és Brickner Szabolcs, valamint Plácido Domingo egyik felfedezettje, a madridi operában éneklő Szemerédy Károly.

Solymosi Tamás világhírű balett-művész koreográfusként és táncosként egyaránt tagja a produkciónak. A jelmezt Tordai Hajnal, a díszletet Csík György Jászai-díjas művészek tervezték. A világítás tervezésére Nigel Levings nemzetközileg elismert színpadi világítástervezőt, rendezőnek Káel Csabát kérték fel. Július 2-án Londonban az LA Bánk Bán produkció kreatív csapatának tagjai nagy sikerrel mutatták be a produkciót a Los Angeles Opera vezetőinek.

Együttműködve az Amerikai Magyar Koalícióval, a Magyar Köztársaság Washingtoni Nagykövetségével és Los Angeles-i Főkonzulátusával, jelentős védnöki bizottságot szerveztünk, melynek Plácido Domingo, George Pataki és Dianne Fenstein szenátor a tiszteletbeli elnökei. A szervezet első eseményét június 24-én tartotta Los Angelesben, a házigazda Bokor Balázs főkonzul volt. A Megakoncert, mint a Los Angeles Opera koprodukciós partnere a sikeres jövőbeni bemutató érdekében egyeztetéseket kezdett az érintett felekkel.

1 hozzászólás

  1. Rövidesen kezdődnek a tárgyalások a Los Angeles-i Bánk bán előadás előkészítésére. A NEFMI az állami tulajdonú és a minisztérium szakmai felügyelete alatt működő Filharmónia Budapest Nonprofit Kft-t bízta meg azzal a feladattal, hogy a magyar kormány képviseletében vállaljon szerepet a Bánk bán Los Angeles-i előadásának előkészítésében és kezdje meg a tárgyalásokat közvetlenül a Los Angeles-i Operaházzal.

    Az első tárgyalás időpontja 2011. augusztus 31-e lesz, amelyen a magyar küldöttséget Igric György, a Filharmónia Budapest ügyvezetője vezeti. A kormány és ezzel összhangban a Kultúráért Felelős Államtitkárság célja, hogy az operát a mű jelentőségéhez méltó körülmények között tudják bemutatni az Egyesült Államokban és megszülessen az a keret, amelyben művészileg és pénzügyileg is biztosított az erre szánt közpénzek rendeltetésszerű felhasználása.

    Bizakodásra ad okot, hogy a Los Angeles-i Operaház bejelentette, hogy továbbra is nyitottak a Bánk bán valamelyik következő évadban történő bemutatására. A mű bemutatása jelenleg a 2012/2013-as évadban tekinthető reálisnak. Ez az időpont lehetővé teszi a bérletes bemutatót, ami nagyban megnövelheti a nézőszámot és az ezzel járó bevételt is.