ZETApress

hírportál

Bárdok a MÜPÁ-ban

Tegnap este fél 8-kor világpremier, egyben magyarországi ősbemutató volt a ferencvárosi MÜPA Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében. Karl Jenkins: A walesi bárdok című művének hossza 47 perc és 9 tételből áll.

Előadók: Kiss B. Attila tenor, Kertesi Ingrid szoprán, valamint Kováts Kolos, Sárkány Kázmér és Haja Zsolt bariton. Műfaja kantáta, szimfonikus ballada. A hangverseny Kodály Zoltán: Psalmus Hungaricus című művével kezdődött Takács-Nagy Gábor vezényletével. Közreműködött a Debreceni Kodály Kórus, a Nyíregyházi Cantemus Vegyes-kar, a Cardiffi Vegyes-kar és az English Concert Singers tagjaiból erre az alkalomra alakult 150 fős magyar?walesi?angol énekkar, valamint a MÁV Szimfonikus Zenekar.

A budapesti ősbemutatót maga a szerző, Kari Jenkins vezényelte. További tervezett hazai bemutatók: Nyíregyháza, Debrecen, Pécs, Miskolc, Szeged, Veszprém, Tokaj, Esztergom, Kecskemét, Fertőrákos, Taliándörögd, Keszthely, Székesfehérvár, Eger, Nyírbátor, Sárospatak, Nagykőrös, Komárom, Visegrád, Ózd és Ópusztaszer.

Tervezett bemutatók külföldön: Cardiff, Montgomery, Llangollen, Milford Haven Menai, Swansea, New York, New Jersey, Boston, Seattle, Nagyvárad, Kolozsvár, Csíksomlyó, Kézdivásárhely, Arad, Kassa, Pozsony, Dunaszerdahely, Leeds, London, Edinburgh, Glasgow, Cork, Szabadka, Munkács, Bécs, Salzburg, Turku, Helsinki, Tallinn, Vilnius, Riga, Krakkó, Varsó, Wroclaw, Brno, Prága és Puerto Madryn.

Az esti előadásra már korábban eltelt minden jegy, ezért Irinyi László producer és a közreműködő művészek beleegyezésével a délutáni főpróba nyilvános és ingyenesen látogatható volt. Az első 10 sorba nem adtak ki jegyeket, s a rendező és a pihenő szólisták foglaltak itt helyet. Arany János életéről, a bárdokat és a kelta legendákat mai napig övező kultuszról, a Walesi Bárdok Projekt születéséről, valamint a mű magyarországi és walesi ősbemutatóiról a Magyar Televízió és az S4C (walesi nyelven sugárzó tévécsatorna) közös dokumentumfilmet készít.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Wales Főbárdja Budapesten | ZETApress

Szóljon hozzá!