ZETApress

hírportál

Wales Főbárdja Budapesten

A Walesi Bárdok Projekt keretében e héten Magyarországra érkezik Jim Parc Nest úr, a Walesi Bárdok Rendjének Fődruidja (főpapja) abból az alkalomból, hogy holnap lesz a MÜPÁ-ban Karl Jenkins világhírű velszi zeneszerző Arany János híres balladájára írt kantátájának magyar nyelvű bemutatója.

A nagyszabású zenemű a magyar és a velszi történelem ismert és névtelen mártírjainak állít emléket. A Montreux-i Jazz-fesztivál egykori üstökösének alkotása hűen követi az Arany ballada dramaturgiáját, a színen sorra elevenednek meg a híres velszi lakoma résztvevői, Edward király a szemünk láttára őrül meg és a Montgomery vár tövében felparázslik egy titokzatos máglya ? tudtuk meg Strausz Zsókától.

Jenkins ma a világon a legtöbbet játszott kortárs komponista, így zenéje révén Arany végre elfoglalhatja méltó helyét az európai költészet legnagyobbjainak képzeletbeli pantheonjában, hiszen Berlioz és Brahms óta világhírű zene-szerző nem nyúlt magyar témához. A walesi bárdok kantáta komoly nemzetközi karrier előtt áll, augusztus 4-én Wales legnagyobb össz-művészeti fesztiváljának, a fennállásának idén 151. évfordulóját ünneplő The National Eisteddfod ünnepélyes nyitóhangversenyeként, többezres közönség előtt kerül bemutatásra, ráadásul velszi nyelven. A halk-szavú bihari óriás híres velszi bárdjai 155 évnyi magyarországi ?száműzetés? után végre hazatalálnak.

Előadók: Debreceni Kodály Kórus, Nyíregyházi Cantemus Vegyeskar, MÁV Szimfonikus Zenekar, Kiss B. Atilla, Kovács István, Sárkány Kázmér, Kertesi Ingrid, Haja Zsolt. Vezényel: Takács-Nagy Gábor. A darab világpremierje épp egy éve volt a Művészetek Palotája Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében. A hangverseny első felében Beethoven: Egmont nyitánya, és Beethoven: 5. Sors-szimfóniája hangzik fel. A holnapi produkciót is az ősbemutatót előadó MÁV Szimfonikus Zenekar tolmácsolásában hallhatjuk majd Takács-Nagy Gábor karmester irányításával.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Hét bérlettel öt helyen | ZETApress

Szóljon hozzá!