ZETApress

hírportál

Művészek a Gundelben

Tegnap este kiosztották a Gundel Művészeti Díjakat. Áprilisban már beszámoltunk a 2011-es új koncepcióról, a kuratóriumról és a kategóriákról. Elérkezett a díjátadó első felvonása, nézzük tehát a díjazottakat és elevenítsük fel a döntéshozók névsorát.

Színház- és Filmművészeti kuratórium: Eszenyi Enikő és András Ferenc. Képzőművészeti kuratórium: Kárpáti Tamás és Virág Judit. Zeneművészeti kuratórium: Zimányi Zsófia és Győriványi Ráth György. Irodalom: Matyi Dezső és Szakonyi Károly. Életmű: Tarlós István és Alföldy Tádé. Sztár-lett (Nők Lapja különdíj): Molnár Gabriella és Szegő András.

A megújult kuratóriumok célja a fiatal tehetségek felkarolása, segítségnyújtás karrierjük elindításában, ezért az elismerést, Botos Péter kisplasztikáját ? az életműdíj kivételével ? pályakezdés előtt álló fiatalok kapják. A Gundel Művészeti Díj komolyzenei meghallgatást április 19-én tartották a szervezők a Régi Zeneakadémia patinás Kamaratermében.

A hangversenyen tíz végzős diák mutatkozott be a kuratórium, Szinetár Miklós elnök, Győriványi Ráth György és Zimányi Zsófia előtt. Az első felvonásban a hangszeres tanulók csillogtatták meg tehetségüket. Duleba Lívia (fuvola), Kruppa Bálint (hegedű), Palojtay János (zongora), Pusker Júlia (hegedű), Pálfi Csaba (klarinét), Szabó Ildikó (cselló) csodálatos Ravel, Beethoven, Haydn, Wagner, Pokofjev, Brahms, Stravinszky műveket játszottak a zsűrinek.

A szünet után, a második részben az énekes tanulók mutatkoztak be. Elhangzott többek közt Kocsár Miklós Maradj még című dala, Cherubino áriája (Mozart: Figaro házassága), Orlofsky couplet-ja (Johann Strauss: A denevér) Balogh Eszter előadásában, továbbá az egyedüli férfi énekes jelölt, Rab Gyula Ferrando- majd Lenszkij áriáját adta elő a Cosí fan tutte, illetve az Anyagin című operákból. Baráth Emőke Pamina áriája után Júlia recetativójával nyűgözte le a kuratóriumot, majd végezetül Vörös Szilvia következett, aki egy gyönyörű magyar dallal kezdett (Kodály Zoltán: Nausikaa), és Delilah áriájával zárta a versenyt.

A kuratórium tagjai úgy döntöttek, hogy 2011-ben a Gundel Művészeti Díjat komolyzene kategóriában Palojtay János, és Vörös Szilvia kapják. A frissen diplomázott képzőművészek közül Szabó Attila fiatal festőművész Kata című festményével varázsolta el a kuratóriumot (Virág Judit, Kárpáti Tamás és Szinetár Miklós). A három művészpalánta, valamint a Nők Lapja által támogatott Sztár-lett díjazott, az idei Eurovíziós Dalfesztiválon hazánkat képviselő Wolf Kati is tegnap vehette át a Gundel Művészeti Díjat. A helyszínen Lantai József járt.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem legjobbjai és a Fiatal írók mellett az Életműdíjas is szeptember 26-án kapja meg az elismerést. A vendéglő kávézója is ekkor veszi föl Latinovits Zoltán nevét, aki 80 évvel ezelőtt, 1931. szeptember 9-én a ház első emeletén jött világra Gundel Katinka elsőszülött fiaként. Színészi pályája a Ferenc körút sarkán álló Mester utcai lakásából indult, ahol nagy hatással volt rá az ugyanott lakó Galamb Sándor művészete. Sajnos 44 évesen, 1976. június 4-én Balatonszemesen önkezével véget vetett életének.

Szóljon hozzá!