ZETApress

hírportál

Megújul a kiválasztás

A Gundel Művészeti Díj 2011 új koncepciója a fiatal tehetségek támogatása, díjazása. A különböző kategóriákban különböző (háromtagú) kuratóriumok döntenek ? mondta el Szinetár Miklós, a kuratórium tavaly felkért új elnöke a napokban tartott tájékoztatón, ahol Lantai József fényképezett.

Miután röviden összefoglalta az eltelt 10 év díjazási ismérveit, felvázolta az új koncepciót. Az ezredfordulón Láng György azért hozta létre ezt a díjat, mert olyan időket éltünk, amikor a különböző művészetek és művészek elismertsége enyhén szólva megkopott. Úgy érezte, ezzel támogatni tudja a magyar művészek népszerűsítését. Ez a díj nem járt anyagiakkal, csupán egy erkölcsi elismerés volt.

Az elmúlt 10 évet áttekintve vállalható a díjazottak névsora, valóban a magyar kultúra, a magyar művészet legjobb alakjai kaptak elismerést. Szinetár Miklós egy évvel ezelőtt vette át az elnökséget és új koncepció kialakításának szükségességét vetette fel. Egyrészt meggondolandó, hogy érdemes-e egy ilyen erkölcsi díjat adni olyanoknak, akik amúgy is mindenfajta elismerésben részesülnek, hiszen rengeteg az átfedés az Állami Díjaktól a Prima Primissimán át és még lehetne sorolni néhány díjat. Másrészt a kiváló művészekből álló zsűri, csak olyanokat tudott díjra jelölni, akiket láttak, vagy ismertek.

A többi zsűritag hozzászólt vagy sem, látta vagy sem, ismerte vagy nem, a közhangulat szerint az odaítélés eredménye jó volt, mégis az ítéletre bizonyos esetlegesség nyomta rá a bélyegét. Ezért erre az évre az a javaslat vált egyhangúvá, hogy a díj forduljon a fiatalok felé, pályakezdő művészeket támogasson elsősorban és a díjazást a különböző művészeti egyetemekre építik.

Az adott egyetem rektora ajánl öt fiatal tehetséget a díjra, és ezekből választja ki a Gundel-díj háromtagú zsűrije a kategória győztesét. Így az esetlegesség erősen csökken, hiszen olyanok javasolnak és döntenek, akik széles körben ismerik a versenyzőket. Ha jól megnézzük, akkor észrevehetjük azt is, hogy minden egyes kuratóriumban ül egy valaki olyan személy, aki kicsit egyengetni tudja a művészek pályakezdését. Tehát a Színház- és Filmművészeti kuratóriumban egy igazgató, a képzőművészeknél egy galériatulajdonos, a zenében szintén egy igazgató és így tovább. Mindegyik kuratóriumban a harmadik döntnök az elnök.

Az új kuratóriumok és tagjaik

Mindegyikben elnök: Szinetár Miklós. Színház- és filmművészeti: Eszenyi Enikő, András Ferenc. Képzőművészeti: Kárpáti Tamás, Virág Judit. Zeneművészeti: Zimányi Zsófia, Győriványi Ráth György. Irodalom: Matyi Dezső, Szakonyi Károly. Életmű: Tarlós István, Alföldy Tádé. Sztár-lett ? Nők Lapja-különdíj: Molnár Gabriella, Szegő András.

A tíz kategória

Színház/Film (színész, filmrendező), Képzőművészet (festő, szobrász), Komolyzene (énekes, zenész), Irodalom (költő, író), Sztár-lett ? Nők Lapja-különdíj: Az a fiatal főként előadóművész, aki az elmúlt 3 év teljesítményei alapján elérte egy tradicionális női tömeglap népszerűségi szintjét. Erről dönt a kuratórium, majd a díj nyertesével az átadást követő egy éven belül sztárinterjú, illetve címlapinterjú készül. Életmű: A kategória nyertese egy olyan ismert és elismert művész, aki eddigi egész pályájával érdemli ki a kuratórium megbecsülését.

Az előválogatást a Színház- és Filmművészeti, Képzőművészeti, Zeneművészeti Egyetemek tanárai végzik az adott évben, a kuratóriumok elé a tanárok által legtehetségesebbnek ítélt öt diák kerül előre kijelölt időpontban. Az előválogatások időpontjai, helyszínei: április 19: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, április 20: Magyar Képzőművészeti Egyetem, június: Színház- és Filmművészeti Egyetem.

A Gundel Művészeti Díj házigazdáinak és a kuratóriumnak az a célja, hogy a díjazottak minél több lehetőséget kapjanak karrierjük elindulásához. Pl. színész: újságmegjelenés, fellépés a Latinovits-teremben; zenész: szereplési lehetőség a Gundel és a Pentaton rendezvényein; irodalom: könyvkiadás, irodalmi estek a Latinovits-teremben; képzőművész: kiállítás a Gundel-házban; sztár-lett: a Nők Lapjában címlap, illetve sztárinterjú.

Két díjátadóra kerül sor, május 30-án, hétfőn a Gundel kertjében, téma: Képzőművészet (festő, szobrász), Komolyzene (zenész, énekes), Sztár-lett, és szeptember 26-án, hétfőn: apropója a Latinovits-terem megnyitó ünnepsége, téma: Színész, Filmrendező, Irodalom (költő, író), Életmű.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Művészek a Gundelben | ZETApress

Szóljon hozzá!