ZETApress

hírportál

Bánk bán vándorlása

A novemberi premiert megelőzően road-show népszerűsíti a magyar nemzeti operát és ennek apropóján Magyarország, illetve a térség turisztikai látványosságait is bemutatják az amerikai közönségnek ? tudtuk meg tegnap a Sofitel hotelbeli sajtótájékoztatón.

Az Egyesült Államok 6 jelentős városát érintő előadássorozaton ? amelynek helyszínei a többi között New York, Washington, San Francisco, Cleveland ? találkozhatnak az érdeklődők a nemzetközi operabemutató egy-egy szereplőjével is, akik nem csak mesélnek majd a zeneműről, hanem egy-egy részletet is előadnak.

A koncerttel egybekötött ankétok állandó résztvevője lesz az Amerikai Egyesült Államok Oregon Symphony Orchestra első karmestere, Vajda Gerely, aki Plácido Domingo mellett vesz részt az LA Bánk bán produkcióban. A közönségtalálkozókon számos ismert, USA-ban élő magyar származású művész, tudós, üzletember is megszólal.

Az Egyesült Államok egyik legtekintélyesebb érdekszervezete, a washingtoni központtal működő Magyar Amerikai Koalíció és a Los Angeles Opera ? MEGAKONCERT koprodukció együttműködési megállapodást írt alá, amelynek elsődleges célja, hogy minél szélesebb körben adjanak hírt a 150 évvel ezelőtt bemutatott, magyar nemzeti operaként említett zenemű amerikai premierjéről, valamint fel kívánják hívni a figyelmet, azokra a magyar származású, USA-ban élő személyekre, akik tevékenységükkel jelentősen hozzájárultak az Egyesült Államok kulturális, tudományos, gazdasági vagy akár politikai életéhez.

Maximilian N. Teleki, az Amerikai Magyar Koalíció Magyarországon tartózkodó elnöke elmondta, hogy Erkel Ferenc zeneművének novemberi bemutatója egy jelentős történelmi pillanat, amelyre hosszú évek óta vártak az USA-ban élő magyarok. Továbbá kifejtette, hogy ilyen jelentős, magyar vonatkozású kulturális esemény már több évtizede nem volt az Egyesült Államokban. Kevés ország dicsekedhet el azzal, hogy napjaink egyik legismertebb és legtekintélyesebb művésze, Plácido Domingo nem csak közreműködik a nemzeti operánk bemutatójában, hanem igaz barátként a jó hírűnket viszi világszerte. Nagyon örülünk, hogy a kormányzat támogatásával most egy régi álom válhat valóra.

Magony Zsolt, az LA OPERA ? MEGAKONCERT koprodukció társ-producerének szavai szerint, óriási nemezközi érdeklődés előzi meg a bemutatót és már az előkészületek apropóján is, nem csak az USA-ban, de Európa számos országában is figyelemmel kísérik az eseményeket. A produkció stábja különösen büszke arra, hogy hétről- hétre egyre több jelentős, ismert ? nem csak magyar származású közéleti személység biztosítja támogatásról az LA Bánk bán produkciót. Így legutóbb Oláh György professzor és Eleni Tsakopoulos Kounalakis nagykövet fejezete ki támogatását.

Eleni Tsakopoulos Kounalakis, az Amerikai Egyesült Államok magyarországi nagykövet asszonya úgy fogalmazott, történelmi esemény, hogy az Egyesült Államokban bemutatják a magyar nemzeti operát, Erkel Ferenc: Bánk bánját. A nagykövet szerint a Los angelesi Bánk bán bemutató az elmúlt évek egyik legkiemelkedőbb magyar-amerikai eseménye lesz.

Prof. Dr. Oláh György Nobel-díjas tudós levelében pártfogásáról biztosította az LA Bánk bán produkciót: ? Mint Los Angelesben élő tudós, nagy érdeklődéssel várom a magyar kultúra e jelentős alkotásának itteni első bemutatását! Remélem nemcsak a magyar közönség, de amerikai barátaik is részt vesznek majd ezen az eseményen. A magam és feleségem nevében őszinte szívből és teljes mértekben támogatjuk a Bánk Bán amerikai bemutatását, amely a nagy tekintélyű Plácido Domingo irányításával valósul meg ? olvashatjuk a Széchenyi-nagydíjas magyar származású amerikai kémikus levelében, aki 1994-ben kémiai Nobel-díjat kapott a karbokation kémiához való hozzájárulásáért.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Elmarad a Bánk bán | ZETApress

Szóljon hozzá!