ZETApress

hírportál

Nyáresti feltöltődés barokk környezetben

Harmadik alkalommal kerül megrendezésre az egész nyáron át tartó Kastélykoncertek Eszterháza programsorozat július 4-e szeptember 14-e között, írtuk meg pár héttel ezelőtt. A három helyszínen (Esterházy-kastély, Fertőszéplak ? Plébániatemplom, Fertőszentmiklós ? Plébániatemplom) zajló zenei fesztiválon közel negyven koncerttel és 150 fellépő művésszel várják a szervezők ? lenyűgöző szépségű barokk környezetben ? a komolyzene szerelmeseit. A tegnap esti nyitókoncerten mi is részt vettünk.

Természetesen idén is a zeneszerző mester, a vonósnégyes feltalálójaként is emlegetett Haydn műveire épül a fesztiválsorozat, amit 2008-ban először szervez közösen a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága, illetve a Hungarofest Kht. frissen alakult KLASSZ Zenei Irodája ? együttműködésben a Magyar Haydn Társasággal. A ?Magyar Versailles?-ként is emlegetett lenyűgöző Esterházy Kastélyban több részből álló ? Budapesti Vonósok 14. Haydn Fesztiválja, Joseph Haydn összes Eszterházán írott szimfóniája, Haydn Eszterházán Magyar Haydn Társaság 11. fesztiválja, III. Haydn Vonósnégyes Fesztivál ? nyári zenei ünnep keretében számos kitűnő alkotást hallgathat meg a közönség a legnevesebb magyar és külföldi előadók tolmácsolásában, a világ egyik legjobb akusztikájú koncerttermében.

Idén is olyan kitűnő művészek lépnek fel az Esterházy-kastély legszebb termeiben, mint a Zemlinsky Quartet, az Artis Quartet, Steven Stubbs lant- és gitárművész, Simon Standage hegedűművész, a Budapesti Vonósok, Jandó Jenő, Alexei Lubimov, a Festetics Vonósnégyes, a szinte már házigazdának számító Orfeo Zenekar és a Purcell kórus, valamint a KLASSZ-ösztöndíjas Accord Quartet. A Budapesti Vonósok által alapított fertődi kastélykoncertek a sztárfellépőkön kívül különleges zenei csemegékkel is szolgálnak a zeneértő közönség számára: a Vashegyi György által alapított Orfeo zenekar például ezúttal is autentikus hangszereken, eredeti zenekari létszámmal mutatja be Haydn összes Eszterházán írt szimfóniáját.

Kastélykoncertek Eszterházán egész nyáron

A 2008-as hangversenysorozat azonban nem csak egy szokásos emlékezés a mesterre, hanem egyben előfutára a 2009-es Haydn-évnek is. A zeneszerző halálának kétszázadik évfordulóján a KLASSZ Zenei Iroda koordinálásában több mint 250 rendezvényen: zenei fesztiválokon, kiállításokon, szakmai rendezvényeken mutatják be a kifogyhatatlan Haydn-i életművet. Az idén tavasszal alakult iroda a komolyzene törzsközönsége mellett elsősorban a fiatalokat kívánja megszólítani és behívni a koncerttermekbe, hogy pár évtized múlva is ?értő fülekre? találjanak a klasszikus zenei művek. Egy-egy jegy négyezer forintba kerül, diákok és nyugdíjasok féláron, a helyi lakosok negyedáron kapják.

A tegnap esti nyitóhangversenyen Kiss Noémi énekes és a holland származású Maxine Eilander hárfaművész közreműködésével hangzanak el többek között Händel és Haydn dallamok, a Solamante Naturali Bratislava előadásában, és az eredetileg lantművészként debütált Stephen Stubbs vezényletében. A Kastálykoncertek Eszterháza 2008 teljes programja, valamint a KLASSZ Zenei Iroda egyéb projektjei itt megtalálhatók.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Central Europe Revisited II

Szóljon hozzá!