ZETApress

hírportál

Utazik az Új Színház!

Január idusa előtt, péntek 14-én az Új Színház csapata különleges turnéra indul az ország észak-keleti csücskébe, Szatmárcsekére. 16 órától megkoszorúzzák Kölcsey sírját, majd 17 órától a helyi Művelődési Házban adnak különleges és rendhagyó műsort a közelgő Magyar Kultúra Napja alkalmából.

Az előzmény tavaly szeptemberre nyúlik vissza, amikor is a színház meghívta a híres községet, hogy a budapesti színházak Andrássy úti évadnyitó fesztiválján mutassa be a település unikumnak számító szilvalekvár-főző technikáját ? ahol az újszínházas színészek is kavarhattak ? no meg a híres szilvapálinkájukat. Az akkori programban úgy fogalmaztak, hogy Szatmárcsekei szilvalekvárfőzés ? zenés kavarás Márta Istvánnal, és az Új Színház színészeinek közreműködésével. Cserébe azt ígérték a művészek, hogy januárban, a Magyar Kultúra Napja alkalmából ők látogatnak el hozzájuk alkalmi műsorral ? tudtuk meg Lantai Józseftől.

A közel másfélezer lélekszámú Szatmárcseke sok mindenről nevezetes. A falu leghíresebb lakójaként tartja számon Kölcsey Ferencet, aki itt írta (sok más versével együtt) a Himnuszt ? erre emlékezünk egyébként a Magyar Kultúra Napján. Az Új Színház vers-kommandója az ő alakját is fölidézi műsorával, melybe főleg a tájhoz kapcsolódó verseket, írásokat válogattak a környék íróinak, költőinek tollából, a régmúlt időktől kezdve egészen a mai kortársakig. Híres a falu szilvalekvárjáról, pálinkájáról, különleges ételeiről is, mint például a kukoricakásás töltött káposzta. Áldás és átok is, hogy minden oldalról folyóvíz veszi körül, ez az a hely, ?hol a kis Túr siet? a Tiszába. Mára már védetté nyilvánított a reformátustemető ? világviszonylatban is egyedülálló ? csónak alakú (illetve emberarcú), fekete fejfáival.

A résztvevő művészek: Galkó Balázs, Huszár Zsolt, Nemes Wanda, Pokorny Lia, Száraz Dénes, Takács Katalin, Márta István (zene), Szikora János (rendező), Lőkös Ildikó (szerkesztő), Kovács Györgyi (gazdasági igazgató), Nemes Mihály (hang, fény, egyebek).

Költők, írók, akiktől válogattak: Ady Endre, Antal Balázs, Arany János, Bessenyei György, Csokonai Vitéz Mihály, Gerliczki András, Ilosvai Selymes Péter, Karinthy Frigyes, Kölcsey Ferenc, Krúdy Gyula, Lapis József, Móricz Zsigmond, Nagy Zsuka, Petőfi Sándor, Szilágyi Ákos, Tar Sándor, Váci Mihály, Weöres Sándor.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Szatmárnémeti Terézvárosban | ZETApress

Szóljon hozzá!