ZETApress

hírportál

Szatmárnémeti Terézvárosban

Míg pénteken az Új Színház Szatmárcsekén, addig a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata a hétvégén az Új Színházban vendégszerepel. Vasárnap délelőtt 11 órától Szilágyi Andor: Leánder és Lenszirom című darabját, hétfő este 7 órától pedig Csehov: Három nővér című művét mutatják be.

Szilágyi Andor darabjában meséhez méltóan kalandok, varázslat és természetesen erőpróbák sora követi egymást, ám végül minden jóra fordul. Az átok megtörik, Leánder és Lenszirom egymásra talál, sőt, mindvégig hű szolgáik, Bogyó és Csibecsőr szerelme is beteljesül ? tudtuk meg Lantai Józseftől.

A Keresztes Attila által rendezett Leánder és Lenszirom látványos, mozgalmas, humoros jelenetekben bővelkedő előadás, melynek dalszövegeit Demény Péter írta, zeneszerzője Incze G. Katalin. Az előadás főbb szereplői: Nagy Antal, István István, Lőrincz Ágnes, Vencz Stella, Rappert Gábor, Galló Ernő m. v, Varga Andrea, Némethy Zsuzsa, Nagy Csongor, Gaál Gyula, Csiki Orsolya.

Csehov Három nővére a boldogságkeresés drámája, melyben nem az a drámai, hogy a hőn áhított boldogság (Moszkva) elérhetetlen lenne a szereplők számára, hanem az, hogy ők semmit nem tesznek az eléréséért. Vágyakoznak utána, beszélnek róla, múltjukban és tervezett jövőjükben keresik, s közben talán észre sem veszik, hogy a boldogság mindannyiuk számára elérhető lenne. Nem látják, hogy a keresett ?Moszkva? ott van, mellettük van, vagy a mellettük állóban van. Moszkva nem a múltban és nem a jövőben, hanem a jelenben van ? de csak akkor, ha van bátorságuk a jelenben élni.

A színház mindig saját világunkról szól: Keresztes előadása szembesít azzal, hogy ezek a szereplők és ezek a vágyak ma is élnek, köztünk, bennünk vannak. Mindannyian vágyakozunk a magunk Moszkvája után, s csupán rajtunk áll, hogy elérjük-e valaha. Szereplők: Nagy Csongor, Csiki Orsolya, Némethy Zsuzsa, Vencz Stella, Varga Andrea, István István, Rappert Gábor, Nagy Antal, Péter Attila Zsolt, Bíró József m. v, Zákány Mihály, Méhes Kati, Nagy Orbán, Gaál Gyula. Rendező: Keresztes Attila.

Szóljon hozzá!