ZETApress

hírportál

Csodálatos mobilvilág

Október 9-én, szombaton és 12-én, kedden volt az Új Színház idei évadjának első premierje. A Budapesti Őszi Fesztivállal és a Magyar Állami Operaházzal közös produkció, Márta István: Csodálatos mobilvilág című operája előreláthatólag csak pár alkalommal látható.

A történet alapját egy fiatal tudós, Barabási-Albert László könyve ihlette, amely arról szól, hogy sejtelmünk sincs róla, mennyire veszélyesen beleépült az életünkbe ez a parányi tárgy, a mobiltelefon. A friss diplomás fiatalember nagy és merész tervekkel indul, meghódítani készül a tudományos világot ? előtte a jövő. Egy híradástechnikai nagyvállalat, egy mega-multi alkalmazza.

Az információgyűjtés és -feldolgozás foglyaként élete megváltozik, de a nagy álomról, a jövő tudományos alapú megtervezéséről nem mond le; meglátja a számok halmazai mögött az emberi sorsokat, életutakat. A rendelkezésére álló adatrengetegből (a mobiltelefon-hívások időpontokat, intervallumokat tartalmazó részletes statisztikáiból) kiválasztott, konkrét telefonszám adatainak tanulmányozása során megdöbbentő felismerésre jut a szám tulajdonosáról ? saját feleségéről.

Ezzel elindul a végeérhetetlen, kisszerű harc férfi és nő között az emberi természet állatias dzsungelében; a félreértések, az elhallgatások, a ki nem mondott vádak kibogozhatatlan hálót szőnek köréjük. A csatában az egyszülött fiú anyja vehemens erővel száll síkra. Mint egy középkori moralitásjátékban: a mitikus Jó és az örök Rossz, a Lelkiismeret és a Hír Angyala nézi, figyeli, követi végig az opera hőseinek küzdelmét a boldogsághoz vezető úton.

Az előadás egy kis előjátékkal indul, melyben Márta István és a színészek beavatják a nézőket a BlackBerry használatára, amit az előtérben kérhetünk. Természetesen nem örökbe, csak az előadás idejére. Megtudjuk, hogy a görgősávon két ikon közül választhatunk, az elsőn szöveges, a másodikon képi, filmes és hangos információt kapunk. Amikor a nézőtéren lemegy a fény, a készülék rezegni kezd, üzen a Hír Angyala, az indítógomb megnyomásával máris hallható a nyitány. A megszokott felszólítás készülékeink kikapcsolására itt és most nem hangzik fel.

…A térerőt, akár egy szárnyat? én rátok terítem… ? mondja A Hír angyala. ? Tisztelt Hölgyem/Uram! Ön az operatóriumi jeggyel egy interaktív színházi előadásra váltott belépőt. A mű ? többek között ? az emberi akaratot manipuláló csodálatos mobiltelefon-világ mindent behálózó hatalmáról szól. Kérjük, hogy készülékeiket feltétlen kapcsolják be!

A 24 jelenetből álló műben a verses próza, az énekbeszéd, az ária találkozik, ütközik és alkot ? élő kamarazenével és elektronikus hangzásvilággal kísérve ? különös harmóniát: operatóriumot hangokra és térerőre. Így születik a csodálatos, új mobilvilág.

Az ősbemutató alkotói

Librettó: Szálinger Balázs. A hír angyala: Tóth János, A férfi: Derecskei Zsolt, A feleség: Frankó Tünde, Az anya: Fülöp Zsuzsa, A lelkiismeret: Ambrus Áron, A rossz: Bánsági Ildikó, A jó: Nemes Wanda. Közreműködik a Magyar Állami Operaház zenekarából alakult kamaraegyüttes. Díszlet-jelmez: Tresz Zsuzsa. Irodalmi munkatársak: Lökös Ildikó, Szikora János és Vörös Róbert. A rendező munkatársai: Trinfuj Mihály és Aczél András. Vezényel: Szennai Kálmán, rendező: Szikora János.

Az Új Színház minden kedves nézőt és érdeklődőt vár a Csodálatos mobilvilág, avagy a Mobil?Kor?Történet című premier-kiállítás megtekintésére az előadások előtt az emeleti galérián. A kiállítás Márta István: Csodálatos mobilvilág című operatóriumának ősbemutatója alkalmával látható és a magyarországi húszéves mobilsugárzás történetét mutatja be félezer telefon, valamint 30 tabló segítségével. Közreműködnek: mobiltelefonok és mobilfilmek, valamint mobilnézők és járókelő látogatók!

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Többen, ésszel! | ZETApress

Szóljon hozzá!