ZETApress

hírportál

Többen, ésszel!

Újraindul a Mindentudás Egyeteme programsorozat. Nemzetközileg is ismert magyar kutatók előadásaival, a tudomány legfrissebb eredményeinek közreadásával, megújult formában folytatódik a Mindentudás Egyeteme programsorozat ? tudtuk meg a délutáni sajtótájékoztatón.

A szombaton kezdődő eseménysor 16 előadást foglal magába. Ezeket Budapesten és hat vidéki egyetemi városban hallgathatnak meg az érdeklődők, a témákhoz kapcsolódó 48 televíziós műsort pedig előreláthatólag a televíziós csatornák sugározzák. ? Az MTA a világhírű magyar kutatók felismeréseinek bemutatásával, a tudomány hitelességével és a tudós gondolkodás különleges szépségével hív meg mindenkit a valóban fontos kérdések, és a bizalmat adó, felelős válaszok világába ? indította útjára Pálinkás József elnök az MTA és a Magyar Telekom által alapított Mindentudás Egyeteme programsorozat folytatását.

Pálinkás József a Norvég Alap támogatásával felélesztett eseménysorral kapcsolatban hangsúlyozta, hogy a Magyar Tudományos Akadémia közfeladatai között a világszínvonalú kutatások mellett fontos ezen eredmények hiteles és közérthető tolmácsolása a közösség, a nemzet minden tagja számára. ? A tények, az összefüggések és az eredmények alkalmazhatóságának sokrétű, izgalmas feldolgozásával az érdeklődő résztvevők közelebb kerülnek azokhoz a problémákhoz és megoldásokhoz, amelyek mindennapjainkat és közös kilátásainkat meghatározzák ? hangsúlyozta az elnök az előadások fontosságát, rámutatva: az MTA a kiváló tehetségek és az értéket teremtő tudás képviseletével indítja el a Mindentudás Egyetemének új folyamát.

Pálinkás József nyomatékosította, hogy az Akadémia örömmel tesz eleget azon közfeladatának, hogy a világszínvonalú kutatási eredményeket hitelesen és közérthetően tolmácsolja. ? A korábbi évek sikeres Mindentudás Egyeteme jól ellátta ezt a feladatot. Azt szeretnénk, hogy a megújulva most elindított Mindentudás Egyeteme is sikeresen és hitelesen tegye ezt. Az MTA elnökeként bízom abban, hogy a kiemelkedő tudományos műhelyek vezető kutatóinak előadásai nyomán sok-sok fiatal kedvet érez majd a természet- és társadalomtudományok műveléséhez és választja a kutatói pályát.

Ez az egyedülálló és mindenki számára elérhető program jó példája annak, hogy a társadalmi felelősségvállalásban is figyelembe vesszük az ország érdekeit ? hangsúlyozta a Magyar Telekom elnök-vezérigazgatója. ? A tudomány népszerűsítésével és az oktatás támogatásával is hozzá kívánunk járulni a digitális felzárkózáshoz, a társadalmi esélyegyenlőség és a fenntartható fejlődés erősítéséhez, ezáltal Magyarország versenyképességének javításához ? világította meg a programsorozat jelentőségét a másik alapító részéről Christopher Mattheisen.

A magyarországi tudományos ismeretterjesztés legnépszerűbb programsorozatának folytatásában az elkövetkezendő hetekben nemzetközileg ismert magyar kutatók adnak számot a többi közt a lelki egészségről, az alváskutatás és a genomika legújabb eredményeiről, az asztrobiológia, a nanotechnológia és az őssejt-kutatás izgalmas kérdéseiről. A jól bevált tantermi előadások televíziós felvételeit egy-egy, az adott tudományos eredmény különféle kutatás-fejlesztési vonatkozásait, gyakorlati hasznosulásait bemutató filmösszeállítás, valamint a téma társadalmi, erkölcsi vagy világnézeti összefüggéseit boncolgató kerekasztal-beszélgetés felvétele kíséri, amelyekben a témák iránt érdeklődő civilek is megszólalnak. A 16 előadáshoz kapcsolódóan összesen 48 televíziós műsor készül, amelyeket a tervek szerint a nézők március és június között követhetnek nyomon a televíziós csatornákon.

Elsőként Barabási Albert-László fizikus, hálózatkutató, az Amerikai Egyesült államokbeli Notre Dame Egyetem beszámolóját hallgathatják meg az érdeklődők a Semmelweis Egyetem Tűzoltó utcai épületében, holnap este 6 órakor. A tengerentúlról kifejezetten ez alkalomból hazalátogató professzor az emberi viselkedés dinamikájának kiszámíthatóságáról tart előadást a budapesti közönségnek.

Az előadássorozat négy átfogó témát ölel fel: az élet, a környezet, a társadalom és a jövő kérdéseit ? mutatta be a programsorozatot Rényi András, a Mindentudás Egyeteme 2.0 programsorozat főszerkesztője. Az események az interneten is követhetők lesznek: a ma elindított Mindentudas.hu élőben közvetíti azokat.

A tudomány iránt érdeklődők a megújult oldalon kérdéseket tehetnek fel az egyes témákhoz kapcsolódóan, de akár vitát is kezdeményezhetnek. A látogatók tananyagot is letölthetnek az internetes oldalról, és így fejleszthetik tudásukat, sőt tesztelhetik is azt. Az előadások ingyenesen látogathatók, de a részvétel előzetes regisztrációhoz kötött. A tíz budapesti, valamint a debreceni, miskolci, pécsi, soproni, szegedi és veszprémi előadásokra a portálon jelentkezhetnek az érdeklődők.

Szóljon hozzá!