ZETApress

hírportál

Boban és Marko a stadionban

A tegnap este a Fradi-pályán Benkóék után koncertező 13 főből álló Dél-Szerbiából származó fúvószenekar 1984-ben jött létre. Saját roma zenei tradíciójukat képviselik, amely nyitott a roma kultúrához is kötődő más zenék és kultúrák irányába is.

Boban Markovics és zenekara, fennállásának több mint 25 éve alatt mindent megnyertek, amit zenészek megnyerhetnek Szerbiában; Első trombita, Arany trombita, Legjobb zenekar, Legjobb koncert, Trombita mestere-díjakkal büszkélkedhetnek. Ezek mindegyékiét a dragacsevói trombitás találkozón szerezték Gúcsában, ahol tudvalévő, hogy a legélesebb a verseny és a konkurencia, és a fesztivál látogatottsága ma már eléri a 600 ezer főt is. Itt érdemelték ki több alkalommal is a Szerbia vezető trombitás együttese címet is.

Az eddig megjelent 13 album mellett, a Boban és Marko Markovics Orkestar közreműködött és játszott Emir Kusturica díjazott filmeiben az Undergroundban és az Arizonai álmodozókban, valamint számos játék- és dokumentumfilmben is, ideszámítva a Gúcsa című filmet és a díjazott dokumentumfilmet, a Verseny címűt.

A zenekar számtalan válogatásalbumon is szerepel az egész világon, kezdve az Unblocked ? Music from the Eastern Europe (Elipsis Arts 1995), Golden Brass Summit ? Anthology of 40 years in Guca (Network Medien), a Srbija: Sounds Global és Rromano Suno (B92) sorozatokig, valamint DJ Shantel Bucovina Club albumán is.

Boban és Marko zenészei és szereplői az Usti Opre filmnek, melynek rendezője az amerikai Alan Sigel és amelyben olyan zenészekkel együtt szerepelnek, mint Iva Bittova, Ivo Papasov, Balogh Kálmán, Snétberger Ferenc, Sergey Erdenko, Peter Ralchev? Az utóbbi 8 évben több mint 700 koncertet adtak, ezek közül talán legérdekesebb a 2002-es év volt, amikor is a zenekar először szerepelt Amerikában ? ebben az évben 120 koncertre került sor.

Marko Markovics, a zenekar mai szólistája és vezetője sikeres együttműködést valósított meg DJ Shantellal, együtt létrehozva a Disko Partizani és Paprika Bolygó albumokat. 2006-tól a zenekar részt vesz az Il terrone, l?Ebreo e lo Zingaro zenei produkcióban Roy Paci és Frank London trombitásokkal. A produkció több mint ötvenezer ember előtt is bemutatkozott már Európában. 2006-tól a fiatal Marko vezeti a zenekart apjával Bobannal egyetértésben. Marko mint szerző és szólista vett részt a zenekar utolsó két albumán. Benkóék és Markovicsék után az Old Boys is fellépett tegnap este a Fradi-pályán a Ferencvárosi Fesztiválon. Őket holnap reggel mutatjuk be portálunkon.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. A Bár micvó jegyében | ZETApress

Szóljon hozzá!