ZETApress

hírportál

A Bár micvó jegyében

A 13 éves a Zsidó Nyári Fesztivál idén szimbolikus évfordulóhoz érkezik, hiszen a zsidó hagyományok értelmében a fesztivál nagykorú lett ? tudta meg Lantai József a Zara hotelbeli tegnapi sajtótájékoztatón, ahol a felvételeket is készítette.

A fiúkat ebben a korban fogadja be a felnőtt közösség, ez vallási téren való önállóságban úgy nyilvánul meg, hogy a fiúkat nyilvánosan a Tóra elé szólítják. Ebből az alkalomból szokás bár micvó örömnapot, családi lakomát tartani. A modern istentiszteleteknél ez egy nagyon ünnepélyes szertartás, amelyet a szülők, rokonok, ismerősök által adott bár micvó ajándékkal is ünneppé avatnak.

A Dohány utcai zsinagógában hivatalosan augusztus 29-én Bár micvó örömünneppel kezdődik majd a XIII. Zsidó Nyári Fesztivál, amelyen Shai Abramson izraeli kántor mellett visszatérő vendégek Fekete László és Sándor György kántorok, akikhez a Judrom Klezmer Gipsy Band, valamint Balogh Ferenc csatlakozik vendégként.

Reményeink szerint több ezer ember ismerkedhet meg legszebb hagyományaink egyikével. Minden évben törekszünk arra, hogy újdonságokat is kínáljunk ezért idén 0. napi koncertünk is lesz. Augusztus 26-án a Dohány utcai zsinagógában balkáni, zsidó és cigány népzenéből összeállított programmal először lép fel az egyik legnépszerűbb világzenét játszó együttes, a Boban Markovics Orkestar ? hangzott el a tájékoztatón.

A Csodagyereknek számító Marko Markovic ? akit a Ferencvárosi Fesztiválon már láthattunk ? ma a kontinens legnépszerűbb rézfúvósa, apjával közös muzsikálásuk igazi zenei különlegességnek számít. Minden jel arra utal, zsúfolt házra számíthatnak kivételes hangzású, magas hőfokot ígérő koncertjükön. A hagyományosan egy hetes fesztiválunk így tíz napossá bővül.

A 0. nap másik programjának a Budapesti Kamaraszínház Shure Stúdiója ad otthont, ahol Nádas Péter Találkozás című darabjában Bánsági Ildikó a világ legszebb szerelmes történetét meséli el előadásbeli partnerének, Bozsó Péternek. Az előadás rendezője Ilan Eldad, a ma már Budapesten is otthonos izraeli rendező.

Augusztus 28-án az Uránia Nemzeti Filmszínházban László Boldizsár, a Cotton Club Singers egykori alapítója, meghatározó frontembere több szempontból is meghatározó, izgalmas programmal várja a különleges zenei élmények kedvelőit. Régi partnereivel, Kozma Orsival és Szűcs Gabival egy hamisítatlan szvinges-cotton clubbos estén a XX. Század könnyűzenéjének 13 zsidó szerzője ? többek között Cole Porter, Glenn Miller, John Kander és Fred Ebb ? dalait viszik színre.

A hivatalos nyitó napon, augusztus 29-én a könnyedebb szórakozás kedvelőinek a Karinthy Színház fergeteges komédiáját ajánljuk, amelyet Bodrogi Gyula rendezett olyan parádés szereposztással, mint Voith Agi, Esztergályos Cecília, Koltai Róbert és Kézdy György.

Tavalyi hagyományteremtő kezdeményezésünk után, 2010-ben ismét lesz könyv- és kézműves vásár a megújult Gozsdu udvarban, amely az elmúlt évben Budapest belvárosának egyik legvonzóbb turistalátványosságává vált, amelyhez jelentősen hozzájárult a fesztivál nagyon erős reklám- és marketing tevékenysége. A könyvvásár időpontja augusztus 26-30.

Bár sajnálatos kisebb számban, de idén sem hiányoznak fesztiválunkból a vidéki helyszínek. Augusztus 22-én rendezvényeink prológusaként a Tiszafüredi Zsidó Kultúra Napja zajlik a zsidó kultúra és gasztronómia jegyében. Sztárvendég az idén 20. jubileumát ünneplő Budapest Klezmer Band, akik szeptember 5-én már Debrecenben képviselik a Zsidó Nyári Fesztivált. Európa Kulturális Fővárosa, Pécs számára is fontos esemény fesztiválunk, ezért kapott meghívást a fiatal hegedűművész, Korcsolán Orsolya, aki muzsikus partnereivel augusztus 30-án lép közönség elé a pécsi zsinagógában.

Az elmúlt két év sikereire alapozva idén is a Fesztivál fő jegyértékesítési partnere az Interticket, több száz jegyirodában és természetesen az interneten is kaphatóak a jegyek. Azonban mint minden területen itt is fejlődni, terjeszkedni kell, ezért az idei évben bevontuk a jegyértékesítésbe a Jegymester Kft online hálózatát, mely döntés helyességét az eddigi eladási eredmények igazolják! Idén először teszteljük az SMS-en történő jegyvásárlást, a szeptember 5-i Matisyahu koncertre tehát SMS-ben is lehet jegyet vásárolni. Fontos kiemelni, hogy a Fesztivál Jegyiroda július elsejétn nyit, de a hagyományoktól eltérően nem a Síp utca 12-ben, hanem a Dohány utcai Zsinagógánál lévő Jewinform irodában lehet jegyeket venni, és a Fesztivállal kapcsolatos információkhoz jutni!

Idén is jelentős reklám és marketing tevékenységgel igyekszünk elérni célközönségünket, és minél több kultúrára nyitott embert elcsábítani programjainkra. A fesztivál arculata lényegében nem változott, maradtunk a már jól ismert fiatalos, dinamikus design-nál, kis módosításokat persze eszközöltünk, hogy megfeleljünk a XXI. század letisztultabb irányzatának.

A reklámkampány során minden klasszikus eszközt használunk (TV, sajtó, rádió, közterület, internet), hiszen június elejétől már elindult a reklámkampányunk fokozódó intenzitással: már június 15-től megjelentek cityligh-jaink a városban, melyet július 1-től továbbiak követnek. Az óriásplakátjaink is már július elsejétől megjelennek a városban. Különlegesség, hogy idén először tervezünk környező országok nagyvárosaiban (Bécs, Pozsony, Krakkó, stb.) közterületi kampánnyal megjelenni. További részletek a Fesztivál honlapján olvashatók.

Szóljon hozzá!