ZETApress

hírportál

Táncosok a Trafóban

Emberek táncolnak embereknek. Ma és holnap este fél 9-kor a Liliom utcai Trafóban a Budapest Tánciskola szórakoztatja a nagyérdeműt. Az Angelus Iván vezette társulat tegnap fotóspróbát tartott.

A táncot szerető közönség manapság ritkán tudja pontosan előre, mire is számíthat a színházban, sőt manapság egyre gyakrabban az utcán, a házfalon, a szökőkútban, akárhol! Ahány tánc, annyi táncnyelv. Ha elég izgalmas, lendületes, emberi ? nem elriasztja, hanem kíváncsivá teszi a nézőt, beavatja, magával sodorja.

Az utóbbi években a Budapest Tánciskola két különböző tematikájú premiert mutat be évente. Az egyik a tánctradíció nagy korszakait mutatja be, legkiemelkedőbb alkotóinak bőrébe bújik: Graham, Limón, Alvin Ailey, Trisha Brown mellett magyarok ? E. Kovács Éva, Györgyfalvay Katalin, Imre Zoltán ? se maradtak ki e sorozatból.

Az évad másik estje az iskola tanárainak, vendégeinek, néha diákjainak új munkáit mutatja be. Hód Adrienn, Bakó Tamás és Angelus Iván mellett Horváth Csaba, Kun Attilla, Vladká Malá és Eléonore Valére Lachky után idén először Móricz Tamás darabját.

A FelEmil ? Móricz Tamás játékos című darabja ? izgalmas személyiségek világába enged betekintést a mozgásminőségek finom árnyalatainak határozott felvillantásával. Móricz Tamás: Frankfurt Balett. Eléonore Valére Lachky fergeteges tempójú koreográfiája a teljesítőképesség határait feszegetve szabadítja fel lappangó energiáinkat. Eléonore Valére Lachky: On Friskin.

A RecepTánc inkább koreográfiai társasjáték, mint koreográfia. A néző betekinthet a tánckommunikáció jelrendszerébe, tapinthatóvá, láthatóvá válnak a megértés és a kifejezés belső folyamatai, melyek kiismerhetetlennek tűnnek, míg meg nem barátkozunk velük. Aztán már rejtélyesek. Angelus Iván: Yucca Angelus Iván: TÉR.ORG.

Szórólapjaikról megtudjuk: koreográfia: MÓRICZ Tamás, próbavezető: FURULYÁS Dóra, tánc: BORDÁS Emil, BUSA Balázs, DRÁVUCZ Petra, CSÁK Beatrix, DOLINSZKY Fanny, EMŐDI Lilla, HROTKÓ Heléna, KELEMEN Patrik, PETROVICS Sándor.

Móricz Tamás William Forsythe Frankfurti Balett Együttesében töltötte táncos pályájának javát. Tanít Európa legkiemelkedőbb együtteseinél, immár rendszeres improvizáció és balett tanár a Budapest Tánciskolában. A FelEmiL részben improvizált, részben komponált, virtuóz darab. Idehaza viszonylag ritkán látható ? tiszta tánc.

S mik azok a további instrukciók, melyekkel a táncos a színpadon a nézőkkel egyidejűleg találkozik? Koreográfia: Eléonore VALÉRE LACHKY, próbavezető: FURULYÁS Dóra, tánc: ARANY Virág, BÓDI Alexandra, BORDÁS Emil, BUSA Balázs, CSÁK Beatrix, DOLINSZKY Fanny, FÜLÖP László, HADI Juli, KAPRINYÁK Renáta, KELEMEN Patrik, PETROVICS Sándor.

Eléonore Valére Lachky a P.A.R.T.S. elvégzése után rövid ideig az Ultima Vezzel dolgozott, majd hamarosan saját útjára lépett. Külföldön szabadúszó táncos, Magyarországon határozott arcélű koreográfus. A TimeStretcheR ? akár a 2008-as On Friskin és a 2009-es Skonifrin ? néhány markáns koreográfiai gondolatra épülő nagyon fizikális, nagyon kemény, nagyon lendületes darab. Táncolják: a Budapest Tánciskola jelenlegi és régi táncosai, valamint aki csatlakozni akar hozzájuk. Rendező: ANGELUS Iván.

A RecepTánC ott és akkor készül, a résztvevők ? a nézők és a táncosok ? szeme láttára, aktív részvételükkel. A színpad fölé vetítve ? egyszerre látják meg az instrukciókat: a táncpillanat plasztikai, ritmikai és dinamikai karakterére vonatkozó szabályokat. A táncosos június 5-én, szombaton 12-től 17 óráig a pécsi Káptalan utca 6-ban lépnek fel A jövőre emlékezni című műsorukkal.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Táncolók a Trafóból | ZETApress

Szóljon hozzá!