ZETApress

hírportál

Sakk a Margitszigeten

SAKK ? a szerelem, szenvedély, játék és küzdelem darabja, két sakkvilágbajnoki döntő története, melyet két szuper-nagyhatalom harca irányít. Augusztus 6-án és 7-én mutatja be a PS Produkció a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon Benny Andersson?Tim Rice?Björn Ulvaeus: SAKK (Chess) című musicaljét.

A Budapesti Nyári Fesztivál keretében az eredeti előadás dramatizált koncertváltozata kerül bemutatásra a Vámpírok bálja című musical sztárjaival. A SAKK újraszerkesztett, friss verziója még nem volt látható szabadtéri színpadon. 1992-ben és 1995-ben a magyar közönség a Rock Színház előadásában láthatta a produkciót. 2008-ban Londonban, a Royal Albert Hall-ban, a musical új kiállításban kimagasló sikert aratott.

A musical zeneszerzői, Benny Andersson és Björn Ulvaeus az ABBA svéd pop együttes tagjaiként váltak ismertté a 70-es években. A zenekar feloszlása után kerültek kapcsolatba Tim Rice szövegíróval, és alkották meg közösen a mára klasszikussá vált Chess musicalt. A Chess angol nyelvű dalszövegeit Tim Rice jegyzi, aki korántsem ismeretlen a zenés színház kedvelők körében.

Közös munkájuk eredménye lett az 1986-ban, a West End-en bemutatott Chess. A darab cselekménye egy, a ?70-es évek végén játszódó, amerikai-szovjet sakkvilágbajnoki mérkőzés története pályán kívül és belül, melyet átsző a két nagyhatalom közti versengés, egy szenvedélyes szerelmi háromszög, magánéleti és politikai csatározások. A sodró lendületű történetet olyan nagyszerű dallamok szövik át, mint többek közt az One night in Bangkok, a The story of Chess, a Nobody?s side és az Anthem.

A SAKK ismét elindult világhódító útjára, egy időben a magyar bemutatóval, augusztusban turné indul Angliában, Skóciában, Írországban, 2011-ben tervezik a musicalt ismét a West End-en bemutatni.

A budapesti szabadtéri világpremieren a főbb szerepekben láthatjuk Sári Évát, Kecskés Tímeát, Szemenyei Jánost valamint Egyházi Gézát. Simon Edit producer meghívására várhatóan a szerzők is jelen lesznek az augusztusi díszbemutatón.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. SAKK a szigeten | ZETApress

Szóljon hozzá!