ZETApress

hírportál

Folytatódik a kiválasztás

Andrea Bocelli jobb-keze zsűrizett az Armel Operaverseny és Fesztivál New York-i első fordulóján. Steven Mercurio helyettesítette az Európában ragadt zsűrit ? tudatta KUND Laura. A budapesti, moszkvai és párizsi válogatásokat követően lezajlott az öt első fordulós meghallgatási helyszínnel rendelkező Armel Operaverseny New York-i első fordulója.

A helyszínt ? akárcsak az elmúlt két évben ? a Dicapo Opera Theatre biztosította. A zsűrizési feladatokat a szervezők ? az Armel Produkció és Sajtóiroda ? eredetileg Stein Olav Henrichsenre, a bergeni Den Nye Opera igazgatójára, John Lidalra, a Den Nye Opera zenei igazgatójára és Bátor Tamásra, a Miskolci Nemzetközi Operafesztivál igazgatójára bízták, a légiforgalmi korlátozások azonban valamennyiük utazását meghiúsították.

A zsűri-hiány nyomán fellépő vészhelyzetet ? Steven Mercurio felkérésével ? azonban szerencsére rendkívül hamar sikerült megoldania a szervezőknek. A New York-i születésű karmesterzseni páratlan karriert tudhat magáénak, mely során a világ kimagasló zenekarait vezényelte a világ legnevesebb operaházaiban.

Mercurio három éven keresztül volt a Metropolitan másodkarmestere és ő dirigálta a a Bécsi Szimfonikus Zenekart a Három Tenor 1999-es bécsi fellépésekor. Állandó munkatársa Andrea Bocellinek turnéi során, de nem csupán koncertjein vezényel, zenét is szerez számára, akárcsak Placido Domingónak, Bryn Terfelnek és Marcello Giordaninak.

Mercurio Magyarországon legutóbb idén januárban járt, a Pécsi Nemzeti Színházban vezényelte a Pannon Filharmonikusok nagysikerű újévi koncertjét, de visszatérő vendégnek is tekinthetjük akár, hiszen korábban ? 2009. nyarán ? ugyancsak a pécsi zenekarral dolgozott együtt Marcello Giordani lemezfelvételén (Neapolitan Songs).

Jelenleg Eugene O?Neill prózáját álmodja szimfóniává (The Last Will and Testament of a Distinguished Dog), júniusban pedig Stinggel indul világkörüli turnéra. Ő vezényli ugyanis az 54 tagú Royal Philharmonic Orchestrát azon a különleges koncertsorozaton, melyen Sting leghíresebb dalainak újragondolásai lesznek hallhatóak nagyzenekari hangszerelésben.

A maestro az Operaverseny New York-i versenyzőinak meghallgatására három napot szánt, végül a következő énekeseket juttatta a második fordulóba: Név ? javasolt szerep ? produkció: TILLER Jennifer ? Veslefrikk ? Knut Vaage: Veslefrikk. FLAXMAN Joseph ? Don O?Day ? Knut Vaage: Veslefrikk. DEREUX Camille ? Vera / Mabel ? M. Tutino: A szolga. FURLONG Peter ? Tony Williams ? M. Tutino: A szolga. ARMSTRONG Chad ? Barett ? M. Tutino: A szolga. ??? ? Violetta ? G. Verdi: La Traviata. ??? ? Alfred Germont ? G. Verdi: La Traviata. CORVINO Michael ? Georges Germont ? G. Verdi: La Traviata. ??? ? Nina ? T. Pasatieri: Sirály. ??? ? Constantine ? T. Pasatieri: Sirály. Mme Arkadina ? T. Pasatieri: Sirály. O?REGAN THIELE Beverly ? Renata ? Prokofjev: A tüzes angyal. ??? ? Ruprecht ? Prokofjev: A tüzes angyal. ??? ? Inkvizítor ? Prokofjev: A tüzes angyal.

Az Operaversenyt a kezdetektől figyelelemmel kísérőknek Chad Armstrong neve ismerősen csenghet. A kanadai bassz-bariton első évben a második fordulóig jutott, tavaly azonban már a döntősök között szerepelt John Donne-ként Marco Tutino Vita című operájában. A verseny első fordulója április 25-én, vasárnap zárul. Az utolsó helyszín a norvégiai Bergen, ahol ma kezdődtek a meghallgatások.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Irány Szeged! | ZETApress

Szóljon hozzá!