ZETApress

hírportál

AniFest negyedszer

Az AniFest nemzetközi animációs fesztivált immár negyedik alkalommal rendezik meg az Uránia Nemzeti Filmszínházban és a Toldi moziban november 30-a és december 2-a között. A fesztivál nyitófilmje a régóta várt Kamera által homályosan (Scanner Darkly). Richard Linklater különleges animációs technikával készült filmje Philip K. Dick magyarul is megjelent regényén alapul, a főszerepben Keanu Reeves -szel, Winona Ryderrel és Woody Harrelsonnal. A fesztivál díjkiosztó gáláján, december 2-án, szombat este hétkor kerül sor a japán anime nagymestere, Satoshi Kon legújabb filmjének, a Paprika című mágikus-realista thiller magyarországi premierjére.

December elsején, pénteken debütál az elmúlt év leglátványosabb és legsikeresebb európai animációs filmje, a francia Christian Volckman Reneszánsz című animációs sci-fije, és az anime műfaj új felfedezettjének számító Mamorui Hosoda vadonatúj alkotása, a máris fesztiváldíjak sorával kitüntetett Idő fölött járó lány. A vetítést követően a film rendezője és producerei személyesen is bemutatkoznak az AniFest közönségének.

Szintén a fesztivál díszvendége lesz Phil Mulloy, akinek The Christies című animációs szatíráját az AniFesten lehet először látni. Az abszurd, fekete humoráról ismert angol rendezőt a magyar közönség a Mediawave fesztiválon rendszeresen vetített rövidfilmjei révén már jól ismeri. Az AniFestre most első egész estés filmjével látogat el.

Az anifest név helyett jövőre újabbat szeretnének adni az akkor már ötödik fesztiválnak, s ehhez pályázatot hirdetnek. A jelentkezők elektronikus úton küldhetik el tippjeiket. A győztes élete végéig szóló fesztiválbérletet kap. Az indokot a névváltoztatáshoz az adja, hogy hasonló nevű pályázat Csehországban is látezik, s a nekünk szánt alkotásokat többször küldték el Prágába.

Az ötlet kapcsán arra gondoltunk, hogy Budapest és Bukarest neve is hasonló hangzású, s ezt külföldin is sokan összekeverik. Március 15-e környékén Bush elnök is hosszasan méltatta 1956-os bukaresti forradalmunkat. A sorozatos keverések ellenére sem hallottam egy olyan magyar, vagy román javaslatot sem, hogy valamelyikünk változtassa meg fővárosa nevét.

A fesztivállal egyidőben képregényeket is nézegethetünk. Csütörtök este hatkor az Uránia Kávézóban, míg egy nappal később délután 5 órakor a Kazinczy utcai Szimplakertben nyílik meg egy-egy képregénykiállítás. Csütörtök délig a filmekre harminc százalékos kedvezménnyel vehetünk jegyet. Aki négy előadársa váltja meg egyszerre, az további kettőre is kap belépőt ráadásként.

A szombat délutáni, elsősorban gyerekeknek szánt programban is premierek sorakoznak. Az Asterix és a vikingek alkotóinak új filmje, a klasszikus Andersen-mesét feldolgozó A rút kiskacsa meg én című, 3D technikával készült film sajátos humorával minden generációnak jó szórakozást ígér. Ugyanebben a programban látható még a svéd Töviskoncert és az észt Lotte Kütyüfalváról.

A versenyről

A versenyprogramba közel ötszáz nevezés érkezett Európa csaknem minden országából. Az idén beválogatott 24 animációs rövidfilm a háromtagú nemzetközi zsűri által megítélt fődíj mellett a közönség szavazatai alapján kiadott díjért is verseng. A Világpanoráma című programban az elmúlt évek legsikeresebb animációit vetítik le, köztük az Oscar-díjas Harvie Krumpet és a BAFTA-díjas Jasper Morello különös földrajzi felfedezései című filmeket. A Toldi moziban péntek este megrendezett maratoni rajzfilmnézés, az Animált éj több mint hatórányi friss animációval kísérti a legelszántabbakat. Az AniFest4 részletes programja elérhető a városszerte terjesztett fesztiválújságban és a honlaponjukon.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Terhelt Terkel újra az Urániában

Szóljon hozzá!