ZETApress

hírportál

Dinoszauruszok ? A Föld urai

Szeptember 19-én, szombat délelőtt a világ egyik legsikeresebb és legszórakoztatóbb ismeretterjesztő sorozata indul el a tv2-n. A BBC széria ? eredeti címe Walking With Dinosaurs, azaz Séta a dinoszauruszokkal ? rögtön első sugárzása után elkezdte diadalútját, melyet szakmai díjak tucatjai és nézők milliói kísértek szerte a világban.

Nem is csoda, hiszen az első olyan ismeretterjesztő sorozat volt, amely egyesítette a tudást a szórakoztatással és a látványos képi effektekkel. A sorozat hat részéből megismerhetjük a dinoszauruszok életét, mindennapjait, fejlődésüket, harcaikat és közösségi életüket, 220 millió évvel ezelőtti megjelenésüktől a 65 millió évvel ezelőtti kihalásukig.

Mintha nem is ugyanazon a bolygón járnánk. Egészen más világ. A Himalája még nem is létezik, az Atlanti-óceán fele olyan széles, mint ma. Nincs fű, mindent tűlevelű erdők és páfránymezők borítanak. E világ urai: a dinoszauruszok. A Jurassic Park filmjeihez kifejlesztett technika felhasználásával a Dinoszauruszok ? A Föld urai ezt a letűnt földtörténeti kort olyan valósághűen tudja ábrázolni, mintha csak a Serengeti Nemzeti Parkban forgatott volna a stáb.

A klasszikus természetfilm-készítési technikák, a legmodernebb számítógépes módszerek és a legújabb tudományos felfedezések ötvözésével a sorozat újra életre kelti ezt a végtelenül izgalmas időszakot. Megismerhetjük a növényeket, a rovarokat, az éghajlatot és a földrajzot, és tanúi lehetünk a dinoszauruszokként közismert hatalmas testű gyíkok mindennapjainak. A film arra is kísérletet tesz, hogy megválaszolja a nagy kérdést: honnan származnak a dinoszauruszok és hogyan tűntek el a föld színéről oly gyorsan, amikor a természet erői ellenük szövetkeztek.

Érdekesség, hogy a sorozat alapján az elmúlt években óriási sikerű aréna előadás készült, amely jövő tavasszal Budapestre is ellátogat, hogy a teljes családot lenyűgözze életnagyságú, ?élő? dinoszauruszaival. Steven Spielberg a Jurassic Parkkal kiszabadította a szellemet a palackból, amelyet már nem lehet és nem is érdemes visszazárni: a dinoszauruszok az egyik legizgalmasabb téma, amiről nem lehet eleget tudni. Kezdjék a szombat délelőttöket a tv2-n futó sorozattal, s garantáltan ott ragadnak előtte!

Tarantino lejattolt Szujóval

Szujó és TarantinoA Moziünnep egyik idei nagykövetének, Szujó Zoltánnak, az RTL klub népszerű műsorvezetőjének kétszer is megadatott, hogy találkozzon kedvenc rendezőjével, Quentin Tarantinóval. Humorérzékének és filmes műveltségének köszönheti, hogy csak neki, még exkluzív interjút is adott a Mester.

Két évvel ezelőtt, a Formula?1-es Német Nagydíjon látta vendégül az egyik csapat a neves rendezőt. Természetesen rengeteg újságíró és fotós próbált Tarantino közelébe férkőzni, ám a szervezők előre jelezték, hogy a hollywoodi fenegyerek nem fog interjút adni. Mikor aztán az Oscar-díjas alkotó megérkezett a bokszutcába, mindenki rárontott, ám Szujó más stratégiát választott, és ?saját fegyverével? próbálta leszerelni a Mestert: higgadtan odament, és a Ponyvaregény egyik emlékezetes mondatát idézte neki: ? Ezek az apró különbségek Amerika és Európa között. Itt is ugyanaz a szar van, csak egy kicsit más ? mondta. Az ötlet hatott, Tarantino jót derült a helyzeten, Szujóra vigyorgott, egy-két szót váltott is vele, s még abba is belement, hogy interjút adjon ? csak neki!

Tavaly aztán ismét Szujóra mosolygott a szerencse, hisz a Monacói Nagydíjon megint összefutott a neves rendezővel, aki emlékezett is Zolira. ? Lejattoltunk és beszéltünk néhány szót ? idézi fel a felejthetetlen perceket a népszerű műsorvezető. Aki szeretné, hogy ugyanaz a kéz ellenőrizze a jegyét, mint amelyik Tarantinóval is kezet fogott, a Moziünnep első napján, ma 17 órakor az Arénában mozizzon, ahol is Szujó Zoltán és a közkedvelt zenész, L.L. Junior állnak be jegyszedőnek! S aki még nem látta volna a Mester legújabb filmjét, a Becstelen brigantyk is kedvezményesen ? maximum 550 Ft-ért ? megtekinthető a Moziünnepen szeptember 17-20-e között.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Jól indult a Moziünnep! | ZETApress

Szóljon hozzá!