ZETApress

hírportál

Sámán a Toldiban

A háború sámánjaKomona még csak tizenkét éves kislány, amikor elrabolja őt a lázadók milíciája, és arra kényszerítik, hogy vegyen részt mocskos gerillaháborújukban a szub-szaharai Afrika dzsungeleiben ? láttuk délelőtt a Toldi moziban, A háború sámánja (Rebelle / War Witch) című 90 perces, színes, kanadai filmdrámában.

Arra kényszerítvén, hogy kimondhatatlan szörnyűségeket kövessen el, a lány abban leli meg a túlélése zálogát, hogy szellemszerű látomásokba menekül, emiatt a felkelők főnöke felkeni őt a háború sámánjává. Komona gyengéd kapcsolatba bonyolódik az egyik bajtársával, akit a Varázslónak is neveznek. Együtt elég erejük van, hogy megszökjenek a katonák fogságából, és végre a normális élet nem is tűnik számukra oly távolinak.

A szabadság ugyan rövid életűnek bizonyul, ám a lány rájön: el kell tudnia temetnie a múltja démonait. A gyermekkatonák gyötrelmekkel teli életét meséli el ez, a kritikusok egyöntetű méltatásával kísért alkotás, mely az idei évben Kanada jelöltje volt a legjobb idegennyelvű film Oscar?-díjára. Ezen felül két díjat is elhozott a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválról, és huszonhét további díj nyertese.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=1y-zIFxz2Hk[/youtube]

Rendező: Kim Nguyen, forgatókönyvíró: Kim Nguyen, Pierre Magny, Michel Coulombe, Alexandre Mangona, Simon Trépanier, operatőr: Nicolas Bolduc, producer: Pierre Even, Marie-Claude Poulin, vágó: Richard Comeau. Szereplők: Rachel Mwanza (Komona), Alain Lino Mic Eli Bastien, Serge Kanyinda, Mizinga Mwinga, Ralph Prosper. Bemutató június 27-én a Parlux Entertainment forgalmazásában.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Gyermekkatonák rajzaiból | ZETApress

Szóljon hozzá!