ZETApress

hírportál

Gyermekkatonák rajzai

háború sámánjaJúnius 27-én, csütörtöktől látható egy igen értékes, Oscar-díjra? jelölt kanadai film, ehhez kapcsolódóan kiállítást szerveztünk a Művész Moziban ? tudtuk meg Gulyás Balázstól. Emellett fontos társadalmi üzenetet hordoz A háború sámánja, hiszen a gyerekkatonák embertelen világát mutatja be a film.

A Human Rights Watch becslései szerint a világ 17 országában jelenleg mintegy háromszázezer gyerekkatona áll fegyverben, egyes országokban a tizenévesek 15 százaléka gyerekkatona vagy volt gyerekkatona. Nem önként mentek: elrabolták, majd erőszakos besorozással szolgálatra kényszerítették őket. Elrabolják őket a családjuktól, megfosztják az oktatástól, harcra és gyilkolásra kényszerítik őket. Fogva tartóik potenciális fegyverforgatónak tekintenek bárkit, aki elbír egy kalasnyikovot.

A besorozott gyerek kiképzésen esik át, amely testi fenyítéssel kezdődik, és ideológiai sulykolással ér véget. A gyerekek eredeti identitását jószerivel teljesen törlik; a kiképzés után tökéletes gyilkológéppé válnak. Friss tanulmányok közel 50 százalékra becsülik a lányok arányát a felfegyverzett csoportokban. Őket szexuálisan is kihasználják. Sok gyerek tízéves kora előtt már ölt embert. A gyerekkatonák élete csupa erőszak ? láttuk a sajtóvetítésen az elmúlt kedden.

Vagy ölsz, vagy ők ölnek meg téged. Az Amnesty International idén nyáron jelentést adott ki, amelyben gyerekek vallanak az átélt borzalmakról, köztük a kongói polgárháborúról. Elmondásuk szerint gyakran a családjuktól rabolták el őket, s alkohol, kábítószer, valamint kínzással is felérő ?kiképzés? segítségével vették rá őket, hogy részt vegyenek a vérengzésekben, melyek során kannibalizmus is történt. A filmről részletes információk idekattintva találhatók.

Szeretnénk a film magyarországi mozipremierjét felhasználva a fenti problémára ráirányítani a magyar társadalom figyelmét, ezért a forgalmazó Parlux Entertainment a Művész Moziban kiállítást rendezett be a gyermekkatonák rajzaiból. A kiállításon megtekinthető alkotásokat Szilasi Ildikó Hermina kulturális antropológus, Afrika-szakértő, közgazdász; A háború gyermekei című könyv szerzője; az Afrikai-Magyar Egyesület állandó szakértője gyűjtötte Afrikában. Belépődíj nélkül megtekinthető a mozi nyitvatartási idejében.

Szóljon hozzá!