ZETApress

hírportál

Összeállt mára a program

Véglegessé vált a februárban beharangozott 16. Titanic Nemzetközi Filmfesztiválon résztvevő filmek listája. A kínálat ismét csábítóan gazdag: a japán animétől az északi horrorig, a thrillertől az ál- és valódi dokumentumfilmig országok és műfajok széles palettájáról válogathatunk. Hazánk legnagyobb nemzetközi filmes eseményén idén 26 ország 55 alkotása szerepel, amelyek március 26-a és április 5-e között nyolc különböző szekcióban kerülnek bemutatásra.

A korábbi évekből ismert blokkok mellett idén újdonság az Északi fények szekció, ahol a legjobb finn, dán és izlandi alkotások lesznek láthatók, köztük a tavalyi nyertes és idei zsűri-elnök, Baltasar Kormákur új filmje, a Fehér nászéjszaka. Fesztivál-kedvencnek ígérkezik A jelölt című dán politikai thriller is, amelynek főszerepében a tavalyi közönségsiker Csak egy szerelmesfilm sötét múltú kalandorát, Nikolaj Lie Kaast láthatjuk. Szintén újdonság, hogy a Hullámtörők-díjért versenybe szálló nyolc film idén először önálló szekciót alkot.

A fesztiválprogramból azonban nem hiányozhatnak a megszokott elemek sem: a tradíció továbbélését biztosítja többek között a távol-keleti filmek évről évre meghatározó jelenléte. A Mocsok című hongkongi akcióthriller a triádok bűnös világát a műfajtól szokatlan felfogásban, realisztikus akciójelenetekben bővelkedve tárja a néző elé, Az üldöző pedig tempójával, naturalizmusával és fordulatos történetével hívja fel magára a figyelmet. A földrajzilag is széles spektrumot átölelő Titanic fesztiválon Ausztráliát idén többek között a számos díjjal jutalmazott Célegyenes képviseli, amely sötét humorú politikai filmként az országba özönlő illegális bevándorlók kérdésével foglalkozik.

Most is számos dokumentumfilm szerepel a programban, ezeknek közel a fele zenei témájú, köztük a Gogol Bordello Non-Stop, amely a nemzetközi hírű roma punk zenekar életébe enged bepillantást, a Roskilde pedig Európa legnagyobb zenei fesztiválját mutatja meg, rengeteg muzsikával. A Filmdokk szekció szenzációja a magyar témájú amerikai alkotás, a Kasztner meggyilkolása, amelynek Titanicos vetítése egyben a film európai premierje is.

A fesztivál nyitófilmje Matteo Garrone sokszoros díjnyertes alkotása, a Gomorra lesz, azon kevés filmek egyike, amelyek később hazai mozi-forgalmazásba kerülnek. A Titanic fesztiválon bemutatott kuriózumok többsége azonban csak ebben a 11 napban látható, úgyhogy érdemes résen lenni. A teljes program várhatóan ma estétől olvasható a fesztivál honlapján olvasható.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Már csak kettőt kell aludni! | ZETApress

Szóljon hozzá!