ZETApress

hírportál

Már csak kettőt kell aludni!

A húsvéti locsolkodásból ocsúdva máris itt a filmkülönlegességek kedvelőinek világraszóló ünnepe, április 8-án ugyanis kezdetét veszi a 17. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál!

Magyarország legnagyobb nemzetközi filmes seregszemléjén azonban nem csupán komoly és fajsúlyos alkotások szerepelnek, hanem a hagyományokhoz híven szürreálisan bizarr, bűbájosan egyedi vagy éppen meghökkentően mulatságos filmeket is találunk a programban. Ma ezek közül ajánlunk néhányat.

Bemutatják például A tehén című kínai filmet, amelyben a címszereplő jószág és egy egyszerű parasztember hol abszurd, hol szívmelengető, hol hősies kalandjait követhetjük nyomon a II. Világháború idején. A fekete humorú mesekomédia főhősét Huang Bo, a mai kínai kommerszfilm-gyártás legnagyobb sztárja alakítja.

Egy varázslatos hangulatú mese elevenedik meg előttünk a Nem félünk a farkastól? ? című cseh filmben. A Piroska és a farkas bámulatosan ötletes újragondolásában a szövevényes családi kapcsolatokat egy hatéves kislány fantáziadús szemszögéből látjuk, és többek között azt is megtudjuk, miről lehet felismerni, ha a mamánk földönkívüli. A film rendezője, Maria Procházková a Titanic vendége lesz.

Egy másik klasszikus történet leleményes átdolgozásának lehetünk tanúi a Malőr Csodaországban című filmben, amelyben Lewis Carroll figurái mind-mind új alakban, a londoni alvilág különc szereplőiként jelennek meg. A meséből ismert Alice itt milliomos amerikai diáklány, aki a legelképesztőbb kalandokba keveredik ebben a szédületes képi világú filmben.

Ugyancsak zavarba ejtően bizarr a japán Szimbólum című film, amelyben a totális abszurditást olyan tárgyak központi szerepe garantálja, mint egy rózsaszín fogkefe, egy vécépumpa vagy egy szusival megrakott agyagedény. A film rendezője és főszereplője a Japánban a komédia atyjaként számon tartott Hitoshi Matsumoto, akinek A legnagyobb japán című, hasonlóan elborult eszementségét a tavalyi Titanicon is nagy sikerrel vetítettek.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Oscar-jelölt a Titanicon | ZETApress

Szóljon hozzá!