ZETApress

hírportál

Príma primavera

Gábort, a középkorú, mégis gyermekien naiv, ártatlan ?kisfiút? anyja a széltől is óvja. Mikor az idős asszony rablótámadás áldozata lesz egy bankban, Gábor védett világa összeomlik. Ráadásul az elkövetőt csak ő és a gyilkosság vétlen tettestársa, a nevelőotthonban felnőtt, huszonéves Joli tudná azonosítani.

A két kiszolgáltatott ember menekülni kényszerül. A film különös utazásuk történetét beszéli el, melynek során mindketten felnőhetnek, és ki-ki békét köthet a világgal és önmagával ? láttuk tegnap délután a Toldi Art moziban, a Príma primavera című színes, másfélórás, magyar?bolgár?angol?holland játékfilmben.

Edelényi János első játékfilmje érzelmekben gazdag, kelet-európai road movie. Lukáts Andort ebben és a Mázli című filmekben nyújtott alakításáért a 40. Magyar Filmszemle a legjobb férfi alakítás díjával jutalmazta. Főszereplő még Vesela Kazakova, Antonie Kamerling és Djoko Rosić. Fényképezte Máthé Tibor, vágója Szalai Károly. Bemutató április 16-án a MOKÉP?Pannónia forgalmazásában, a 12 éven felülieknek.

Gyurcsány gyászolja Bacsót

Mély fájdalommal értesültem Bacsó Péter haláláról. A magyar filmművészet egyik legnagyobb alakjának elvesztése pótolhatatlan veszteséget jelent az egész nemzet számára ? írta a kormányfő a tegnap elhunyt filmrendezőzől.

Bacsó Péter éleslátó, fanyar humorú krónikása volt az újkori Magyarországnak. Életigenlése végigkísérte a hatalom természetét, a társadalmi változásokat és az emberi sorsokat élesen és érzékletesen bemutató munkásságát.

Sokoldalú tehetségével nemcsak gyarapította a magyar kultúrát, de mélyen hatott sokunk világszemléletére, gondolkodására is. Filmjei egytől egyig a magyar kultúra meghatározó alkotásai, hősei a mi hőseink, akiknek szállóigévé vált mondatai beépültek a közbeszédbe és a közgondolkodásba.

Az egész nemzet nagyrabecsülése illeti őt mindazért, amit élete során alkotott és hazájának adott. Megrendülten hajtok fejet emléke előtt ? méltatta a miniszterelnök a 81 éves korában elhunyt filmrendezőt.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Díjátadás a Sajtóházban | ZETApress

Szóljon hozzá!