ZETApress

hírportál

Fehér György 70 éves

Rendhagyó születésnapra gyűltünk tegnap a Toldi Art moziban. Az ünnepelt nem volt jelen, a vendégeket mégis ő szórakoztatta, és egyikőjük ajándékot is kapott. Röviden így jellemezhető az ünnepség, melyet Fehér György 70. születésnapja alkalmából szerveztek meg a pályatársak és barátok tegnap este a Toldi Art moziban. Az eseményre idén először a közönség is bejöhetett.

A hét éve elhunyt rendezőről ötödik éve emlékeznek meg ilyen ünnepséggel, és a szakma egy a róla elnevezett díjjal jutalmaz egy olyan alkotót, akinek munkásságában ugyanaz az értékteremtő, megalkuvást nem ismerő alkotóerő és humanizmus jelenik meg, ami Fehér Györgyöt is jellemezte.

A szakmai zsűri (Kardos Sándor, Port Ferenc, Szinetár Miklós, Bánki Iván, Lénárt István, Radó Gyula, Szolnoki András, Gerő Péter) az idei évben a 2002 (Fehér György halála) és 2009 közötti nagyjátékfilmekben megmutatkozó alkotói tevékenységet vizsgálta. Még egy szempont volt a válogatásnál: a rendező nem lehetett 51 évnél idősebb, mivel Fehér is ekkor készítette el első játékfilmjét. A végső szavazáson három alkotót emeltek ki: Szász Jánost, Fligauf Benedeket és Janisch Attilát. A díjat, Fazakas-Kosztka Tibor ez alkalomra készült festményét, Szász János vehette át. Az este házigazdái az ünnepség részeként bemutatott film, a Szenvedély főszereplői, Derzsi János és Bánsági Ildikó voltak.

A Fehér György-díj

Ezt a díjat az Oktatási és Kulturális Minisztérium alapította azzal a céllal, hogy emléket állítson Fehér Györgynek. A díjat olyan tehetséges alkotó kaphatja meg, aki következetesen individualista módon, öntörvényűen, de közérthetően valósítja meg művészi céljait, vagy azt a személyt, aki olyan körülményeket teremt, hogy az alkotó vagy alkotók értékes világa vagy világuk maradéktalanul megvalósulhasson.

A díjat az OKM és a FILMJUS finanszírozza, támogatja továbbá a Televíziós Művészek Társasága. A díjátadó szervezője az Arc Produkció Kft: Gerő Péter és Radó Gyula. A döntést hozó zsűri állandó tagjai: Lénárt István, Szolnoki András, Radó Gyula, Gerő Péter. A zsűri minden évben a választott műfaj szakértőivel bővül, az idei évben Szinetár Miklóssal, Bánki Ivánnal, Kardos Sándorral és Port Ferenccel.

Eddigi díjazottak

2004: Kenyeres Bálint filmrendező, 2005: Német Gábor Péter dokumentarista, 2006: Pintér Béla író-rendező-színész-társulatvezető, 2007: Dr Sipos Pál szerkesztőségvezető. A díj minden évben egy, a díjátadásra készült festmény, melynek idéznie kell Fehér György szellemiségét vagy karakterét, de nem lehet portré. A díj természete igazodik az alapítók elképzeléséhez: a tehetséggel átitatott mesteri alkotás értéket teremt, mely érték idővel nem csökken, hanem növekszik. 2004-ben és 2005-ben Müller Árpád festette meg a képeket, halála után Fazakas-Kosztka Tibor vette át az ecsetet.

Fehér György-díj 2009

A festő, Fazakas-Koszta Tibor gondolatai képéről: Portréjának megjelenítésével túllépetem a díj kötelmein, hiszen nemcsak Fehér György szellemiségére és karakterére utaló elemekkel éltem, de az általam elkészített sorozat 3. darabja mutatja azt a dialógust, mely óhatatlanul megindult bennem. Ez a párbeszéd a festészet nyelvén íródik, a kapocs pedig az emberi arc. Fehér György 70 éves, és az 5. díjátadó ünnepet üdvözöljük, ezért most személyesebb a hangvétel.

A csendélet intimitása lehetőséget ad ennek kifejezésére, ezért lett kiindulási pont a 17. században alkotó Pieter Claesz, holland festő, akinek nevéhez fűződik a ?monochromen banketje? elnevezésű képtípus, a reggeli csendéletek egy változata. Jellemzően csak néhány tárgyat helyez el véletlenszerűen a fehér abroszon, palettája jellegzetes földszínekből áll: barna, szürke, okker és fehér. Stílusával klasszikus iskolát teremtett a csendéletfestészetben. A képen ?véletlenszerűen? elhelyezett tárgyak Fehér Györgyre és alkotásaira utalnak.

A két könyv, a tudás, a műveltség szimbólumai, ugyanakkor az elmúlásé is. Másrészről a könyvön megjelenő feliratok jelzik Fehér György művészetének fontos állomásait: Shakespeare III. Richardját és a Szenvedélyt. A hangszerek általában- itt a mandolin- a hang illékonysága miatt, az elmúlást jelképezi. A citrom a tányéron az emberi természet szimbóluma, melynek megfigyelése és megértetése volt Fehér György törekvése. A pohár bor az alkotó ember imája az üdvösség útján. A tükörből visszatekintő Fehér György egyrészről vanitas-motívum: az emberi hiúságra, esendőségünkre figyelmeztet. Másrészről az alkotói lét fontos kritériumát, a visszajelzést idézi.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Fehér György-díjátadás | ZETApress

Szóljon hozzá!