ZETApress

hírportál

Csereüvegek

A 65 éves irodalomtanár, Josef Tkaloun nehezen találja már a hangot a tinédzserek új generációjával. Ezért visszavonul a tanítástól, viszont ahhoz még fiatalnak tartja magát, hogy ne dolgozzon. A felesége nehezen éli meg, hogy a férje jobban érzi magát házon kívül, úgy érzi, hogy a házasságuk zátonyra fut ? láttuk délelőtt a Toldi moziban, a Csereüvegek című színes, feliratos, száz perces cseh játékfilmben.

Tkaloun először biciklis futárként próbál elhelyezkedni, de nem tudja tartani a tempót, így végül egy élelmiszerbolt üvegvisszaváltó pultjánál vállal munkát. A férfi kivirágzik, élvezi a folyamatos kommunikációt a vásárlókkal és a kollegáival, és azon van, hogy az őt körülvevő sorsokat jobb irányba terelje. Egyedül a saját otthonában és érzéseiben megy nehezen a rendteremtés.

A színész-forgatókönyvíró apa és a rendező fiú kettőse a cseh filmipar egyik legeredményesebb együttműködése. Zdenek és Jan Sverák Kolja című filmjükkel 1997-ben elnyerték a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjat, a Csereüvegek pedig Csehország minden idők legnagyobb bevételét produkáló hazai filmje lett. Zdenek mellett Daniela Kolárovát látjuk a főszerepben. Bemutató jövő csütörtökön, a Budapest Film forgalmazásában.

A csirke, Almagro úr, és a legjobb magyar étterem

Január 15-én kerül a hazai mozikba A csirke, a hal, és a királyrák című dokumentumfilm, a világ első ?gasztronómiai thrillere?. Jose Luis López-Linares rendező a gasztronómia legrangosabb világversenyére, a Bocuse d’Or-ra készülő spanyol mesterszakácsról forgatott filmet.

A hazai bemutató alkalmából a filmet forgalmazó Budapest Film és a Dining Guide étteremkalauz vendégeként a film főszereplője, Jesus Almagro úr részt vesz az Év étterme-díj kihirdetésén. A Gerbeaud Házban megrendezendő Dining Guide Díjkiosztó Gála díszvendégeként a spanyol bajnok adja át a legjobb magyar étterem díját, a címért még versenyben lévő tíz jelölt egyikének. A csirke, a hal, és a királyrák a Budapest Film e-cinema rendszerében kerül a hazai mozikba.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » A csirke, a hal és a királyrák

Szóljon hozzá!