ZETApress

hírportál

Fogadj vissza a Puskin moziban

Folytatódik a vasárnapig tartó MittelCinemaFest 2008 ? VI. Közép-európai Olasz Filmfesztivál a budapesti Puskin moziban. A tegnapi teltház után ma este 8 órakor vetítik a fiatal rendező, Ada Negri: Fogadj vissza című filmjét.

A film egy kétszemélyes stábról szól, akik egy dokumentumfilmet készítenek egy fiatal párról, Giovanniról (Marco Foschi) és Luciáról (Alba Rohrwacher). A film célja, hogy a páron keresztül bemutassa a színész életének kevésbé fényes oldalát, azaz a gazdasági bizonytalanságot és a szerződés nélküli foglalkoztatottságot. Ugyanez a bizonytalanság jellemzi Giovanni érzelmi életét is, aki egy serdülőkorra jellemző érzelmi válság következtében a dokumentumfilm első felvételeit követő napokban úgy dönt, hogy elhagyja feleségét és kisfiát. A stáb ekkor arra az elhatározásra jut, hogy ezen a váláson keresztül meséli el miként befolyásolja napjaink generációjának bizonytalan munkaviszonya az egyén érzelmi viselkedését.

Ez a film képviselte Olaszországot az idei Sundance Filmfesztiválon, az USA legnagyobb független filmfesztiválján, melyet minden évben a Utah állambeli Salt Lake City-ben (Park City-ben) tartják meg. A film egyike volt azon, a világ minden részéről beérkező 16 filmnek, melyek a World Cinema ? Dramatic szekcióban pályáztak.

Négy Európa-filmdíjra jelölve az Árvaház

Közzétették az Európai Filmakadémia idei jelöltjeit az Európai Filmdíjakra. A spanyol Juan Antonio Bayona: Árvaház című thrillerét négy kategóriában is nevezték, Ágh Mártont, a Delta látványtervezőjét pedig beválasztották a Prix d?Excellence díj jelöltjei közé.

Az idei év thriller-szenzációjának ígérkező Árvaház (El orfanato) Juan Antonio Bayona rendező első nagyjátékfilmje, melynek produceri munkálatait Guillermo del Toro vállalta magára. Az Árvaház több mint egy egyszerű horrorfilm: ritmusa tökéletes lüktetésű, képi megfogalmazásai kivételesek, és nincs szüksége speciális effektusok alkalmazására ahhoz, hogy a néző ereiben megfagyjon a vér.

A thrillert a következő kategóriákban jelölték az európai filmek legjobbjai közé: a legjobb európai film, a legjobb színésznő ? Belén Rueda, Carlo Di Palma-díj a legjobb operatőrnek ? Oscar Faura, és a legjobb zeneszerző ? Fernando Velázquez személyében.

Az idén 21. alkalommal megrendezendő mustrán a magyar filmet a Delta képviseli. Ágh Márton az Európai Filmakadémia Prix d?Excellence díjára érdemesülhet a film látványvilágának megtervezéséért. Az Árvaház ? mint egy hete megírtuk ? holnap kerül a hazai mozikba. A filmek forgalmazója a Budapest Film.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Rejtekhely a Puskinban

Szóljon hozzá!